HypothekenLenen

Hypotheekfraude neemt toe: bescherm jezelf tegen de risico’s

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) slaat alarm. De afgelopen maanden zag de toezichthouder dat banken en geldverstrekkers steeds vaker geconfronteerd werden met hypotheekfraude. Hierom verscherpt de AFM het toezicht op bijna 7000 financieel dienstverleners die Nederland telt.

Steeds meer Nederlanders maakte aanspraak op een hypotheek met vervalste papieren, omdat deze die anders nooit konden krijgen. Doordat de woningmarkt krap is, huizenprijzen hoog zijn en hypotheekrentes stijgen willen meer Nederlanders snel een huis bemachtigen op de woningmarkt. Zelfs als dit gepaard gaat met hypotheekfraude.

De afgelopen maanden zag de AFM een stijgende lijn in hypotheekfraude, de actuele cijfers wilde het AFM niet geven. Wel wekt dit extra alertheid op bij de AFM, zo werken ze nu nauw samen met de politie en de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst)


Bekijk ook: Hypotheekrentes zijn gestegen tot het hoogste punt in 2024


Door techniek wordt hypotheekfraude makkelijker

Door de toenemende mogelijkheden van techniek is het vervalsen van loonstrookjes, neppe werkgeversverklaringen, gepimpte jaarrekeningen die een idealistisch beeld weergeven van de gemaakte winst niet meer onmogelijk voor de gewone burger. Zo zijn er tal van creatieve mogelijkheden en pogingen om banken en hypotheekverstrekkers op te lichten. Fraude is er altijd al geweest, maar door de nieuwe moderne technieken van AI en Photoshop wordt het steeds makkelijker om papieren levensecht te vervalsen.

Zo nu en dan doet de consument het zelf, maar steeds vaker worden ze geholpen door een zogenoemde “zolderkamerknutselaars”, die zorgen dat de consument in kwestie er financieel gezonder uitziet dan dat die in werkelijkheid is. Zo zijn er hele netwerken die er een verdienmodel in hebben gevonden, om papieren te vervalsen. Verschillende financiële adviseurs hebben er geen moeite mee om tegen een extra betaling mee te helpen de financiële positie van hun klanten wat rooskleuriger te maken dan dat die in feite is. Al gaat dit tegen alle integriteitsprincipes in wat je als financieel adviseur moet hebben.

Door corrupte notarissen, taxateurs, aankoopmakelaars en accountants wordt dit soms ook gedaan. Tevens zeggen verschillende ‘behulpzame’ financiële adviseurs dat een mogelijke studieschuld maar niet genoemd moet worden. Wij van Oversluiten.nl vinden het beschamend dat mede financieel adviseurs hier de kost mee verdienen. Het doel van een onafhankelijk adviseur is om de klant te helpen op een integere manier, waarbij je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn. Daarbij staat service en persoonlijk advies centraal en wil je je klant niet in gevaar brengen door eventuele fraude te doen.Fraudeurs lopen groot risico

Bij de beroepsvereniging voor Hypothecair Planners (NVHP) waarschuwen ze actief voor de grote risico’s die hypotheekfraude door consumenten met zich mee brengen. De consument heeft geen besef van de gevolgen die het kan hebben, deze kunnen enorm zijn. Bij aantoonbare fraude kan een verstrekte lening onherroepelijk worden opgeëist. Tevens kan dan ook nog een boeterente komen. Desalniettemin loop je het risico om een registratie te krijgen in een verwijzingssysteem van banken, tot acht jaar aan toe.

Hierdoor kan je geen zaken meer doen met de huidige bank, maar vaak ook niet met andere banken. Daarbij wordt huren ook lastig, want je moet als huurder vaak goed gedrag kunnen aantonen. Wanneer ze achter de fraude komen heb je dus een grote kans dat je op straat belandt.

Fraude drijft Haagse vader met twee kinderen dakloos

Een Haagse vader die voor €375.000,- een hypotheek en €40.000,- een persoonlijke lening heeft afgesloten bij de ING bleek valse jaarrekeningen bij de bank te hebben ingediend. De man zegt zelf geen schuld te hebben, hij had namelijk zijn papieren bij zijn hypotheekadviseur ingeleverd. Wat daarna gebeurde met zijn papieren kon hem niet worden aangerekend, zei hij begin mei in een kort geding. De rechter was het hier niet mee eens, die zij dat hij met het zetten van zijn handtekening onder de hypotheekofferte had kunnen zien dat zijn jaarinkomen fors was opgekrikt.

De man krijgt van de rechter tot half juli de tijd om bij een andere hypotheek te regelen, al is de kans daarop nihil. Hij loopt nu het risico om met zijn twee kinderen op straat te belanden.


Bekijk ook: De recente reviews over Oversluiten.nl ⭐⭐⭐⭐⭐


Oversluiten.nl AFM gecertificeerd

Het AFM-certificaat wordt uitgegeven door de “Autoriteit Financiële markten (AFM). Dit is een belangrijke erkenning voor financiële dienstverleners in Nederland. Het betekent dat een organisatie voldoet aan strenge wettelijke normen en kwaliteitscriteria op het gebied van betrouwbaarheid, deskundigheid en klantgerichtheid. Dit certificaat is al een langere tijd uitgegeven aan Oversluiten.nl. Hierdoor zien onze klanten dat Oversluiten.nl transparant en eerlijk is. Tevens moet een AFM-certificaat houder voortdurend bij blijven met de laatste regelgeving in de financiële sector. Hierdoor weet je dat Oversluiten.nl altijd handelt vanuit een integer perspectief en met volledige deskundigheid van de markt.

Integer en persoonlijk advies bij Oversluiten.nl

Het kiezen van de juiste hypotheek is geen beslissing die haastig genomen moet worden. Een persoonlijk adviesgesprek biedt je de mogelijkheid om dieper in te gaan op je financiële behoeften, wensen en toekomstplannen. Als onafhankelijk hypotheekadviseur nemen we de tijd om je volledig te begrijpen. We beantwoorden elke vraag, doorlopen elk scenario en zorgen ervoor dat je het gesprek verlaat met een helder beeld van je opties. Dus wacht niet langer, vraag vandaag nog een persoonlijk hypotheekadviesgesprek aan en zet de eerste stap naar je financiële zekerheid.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*