Wajong uitkering

Wajong uitkering

De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten is een Nederlandse volksverzekering. Deze verzekering is voor jongeren die arbeidsongeschikt verklaard worden onder 18 jaar en dit nog steeds zijn als ze 18 jaar oud worden. 

Er zijn verschillende Wajong uitkeringen, zo heb je de oude Wajong (loopt tot 2010), Wajong 2010, Wajong 2015 en de nieuwste Wajong regels die in zijn gegaan sinds 1 januari 2021.

 

Voorwaarden Wajong uitkering

  • Op je 18e verjaardag heb je een handicap of ben je ziek
  • Na je 18e verjaardag en voor je 30e verjaardag krijg je een handicap of word je ziek. Hierbij is de voorwaarde dat je een jaar voor deze handicap of ziekte je minimaal 6 maanden een opleiding gevolgd moet hebben.
  • Je moet minimaal 18 zijn
  • Je moet in Nederland wonen

Als er een mogelijkheid is dat je nog wel kunt werken kom je niet in aanraking voor een Wajong uitkering, mogelijk heb je dan wel recht op bijstand. Voor een bijstand komt er hulp vrij bij het zoeken van een nieuwe baan, hierbij zal de overheid te hulp staan.

Verschillende Wajong uitkeringen

Oud Wajong

Oud Wajong

Oud Wajong moet ontvangen zijn voor 1 januari 2010, deze vorm van Wajong zorgt voor aanvullende inkomsten wanneer er niet genoeg inkomsten zijn om van te leven.

Wajong 2010

Wajong 2010

Wajong 2010 moet ontvangen zijn voor 1 januari 2010 tot 1 januari 2015.

Wanneer een persoon niet genoeg verdient om van te leven door een handicap of ziekte wordt dit aangevuld met een Wajong uitkering, wanneer iemand helemaal niet meer kan werken word er 75% van een minimumloon uitgekeerd.

Wajong 2015

Wajong 2015

Sinds 1 januari 2015 is Wajong voor jongeren die helemaal niet meer kunnen werken. Voor mensen die gedeeltelijk kunnen werken maar hier hulp bij nodig hebben krijgen hiervoor gepaste hulp van de gemeente.

Wajong vanaf 2021

Vanaf 2021 zijn de Wajong regels weer veranderd om de Wajongers extra te motiveren om te aan werken en hier hun voordelen uit te halen. Hieronder staan de veranderingen beschreven.

  • Wajongers houden hun uitkering bij de start en tijdens hun opleiding
  • Als wojongers gaan werken naast hun uitkering zullen zij extra geld verdienen en dit dus bovenop hun uitkering krijgen, hierbij verdienen ze van elke euro 30 cent
  • Bij werk binnen de loondispensatie mogen ze meer dan 30 cent houden
  • Wajongers kunnen na het stoppen van de uitkering hier altijd weer op terugvallen, bijvoorbeeld als hun gezondheid weer achteruit gaat

Een lening met een Wajong uitkering

Bij een Wajong uitkering krijg je maandelijks een vast bedrag, omdat dit vast staat is het mogelijk om een lening aan te vragen.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden