WIA-uitkering

WIA-uitkering

Een WIA-uitkering is een uitkering bedoeld voor mensen die door ziekte of een handicap niet of minder kunnen werken, hierbij is de uitkering de inkomstenstroom. 

Om in aanraking te komen voor deze uitkering moet je een beoordelingsproces doorlopen die bestaat uit een medisch en arbeidskundig deel, als blijkt dat je in aanraking komt voor deze uitkering zijn er twee opties. Dit zijn de IVA (volledig duurzaam en arbeidsongeschikt) en WGA (gedeeltelijk arbeidsongeschikt)

Volledig duurzaam arbeidsongeschiktheid (IVA)

Wanneer je een IVA-uitkering krijgt betekent dit dat je op lange termijn 80% tot 100% arbeidsongeschikt bent verklaard. Ook kan je op lange termijn 20% of minder van het oude loon verdienen. Hierbij wordt de IVA-uitkering je inkomstenstroom.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt (WGA)

Wanneer je een WGA-uitkering krijgt betekent dit dat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, de voorwaarde is dat je minstens 35% en minder dan 80% arbeidsongeschikt moet zijn met een redelijke kans op herstel. Het is dus een tijdelijke uitkering en de bedoeling dat verder werk in de toekomst weer wordt opgepakt.

 

 

Een lening met een WIA-uitkering

Hoewel de aanvraag van een lening met een WIA-uitkering aanzienlijk moeilijker is, is het wel mogelijk. Wat je kan lenen wordt bepaald door bepaalde factoren zoals je stabiliteit voor zowel de uitkering als de persoonlijke situatie, omdat banken geen risico willen lopen zullen ze zelf alle gegevens beoordelen en hieruit een beslissing maken.

Zo is het bij sommige banken zo dat een partner een vast dienstverband moet hebben of minimaal 3 jaar werkt. Andere geldverstrekkers nemen bijvoorbeeld 70% van de uitkering mee om te kijken wat ze willen lenen.

 

Wil je meer weten over WIA-uitkeringen met betrekking tot leningen?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden