Woonboot

Woonboot

Een woonboot is een vorm van wonen voor mensen die graag in de natuur zijn en houden van de privacy op het water.

Je kan een woonboot financieren door een persoonlijke lening af te sluiten. Ook is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een woonboot alleen is deze vaak niet volledig dekkend voor de kosten, waardoor je ook je eigen spaargeld in moet leggen.

 

Persoonlijke lening voor een woonboot

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een persoonlijke lening spreek je met de bank een éénmalig leenbedrag af wat je binnen een bepaalde tijd terug moet betalen. De maandlasten zijn hierbij elke maand gelijk. Dit is gelijk het lening type met de laagste rente, los van de hypotheek natuurlijk, met 3,9%. De 3,9% ga je niet vinden bij je huisbank, maar wij kunnen je daarbij helpen. Hierbij kan je zoveel lenen als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen.

Doorlopend krediet voor een woonboot

Doorlopend krediet voor een woonboot

Weet je van te voren hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren en kom je niet in aanmerking voor een woonboot hypotheek én heb je geen eigen hypotheek op een huis, dan is dit de goedkoopste optie om een woonboot te financieren.

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een doorlopend krediet krijg je van de bank een maximaal limiet tot aan waar je geld op kan nemen. Wanneer je hierop aflost komt er weer ruimte vrij om in de toekomst op te nemen. De maandlasten zijn dus niet altijd gelijk! De rente ligt ook een stukje hoger dan bij een persoonlijke lening. Hierbij is jouw limiet zoveel als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen. Weet je van te voren niet hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren, omdat je bijvoorbeeld voor langere tijd gaat klussen, dan kan een doorlopend krediet een interessante optie zijn om je woonboot te financieren.

LET OP: wij adviseren dit nooit en een doorlopend krediet wordt gezien als gevaarlijk leenproduct.

Woonboot financieren met de hypotheek van je woonhuis

Woonboot financieren met de hypotheek van je woonhuis

Dit is de allergoedkoopste optie om je woonboot mee te financieren, maar helaas voor veel mensen geen optie. Hiervoor moet je namelijk 1) een hypotheek op je huis hebben én 2) een deel van je hypotheek hebben afgelost of overwaarde hebben. Aangezien veel mensen die op zoek zijn naar een woonboot geen eigen woonhuis hebben gaan we hier slechts kort op in.

Als je een woonhuis hebt met een hypotheek en je wil óók een woonboot financieren is dit de aantrekkelijkste optie. Op je hypotheek rust namelijk een veel lagere rente dan op een lening of de speciale woonboothypotheek. Zeker als je direct je hypotheek oversluit betaal je de allerlaagste rente over je woning en woonboot, de hypotheek rente is namelijk laag.

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Woonboot financieren met een speciale woonboot hypotheek

Als je geen hypotheek op een woonhuis hebt dan is, meestal, de een nieuwe hypotheek voor je woonboot de goedkoopste optie om je woonboot te financieren. De speciale woonboot hypotheek. Hoewel de woonboot hypotheek goedkoper is dan je woonboot te financieren middels een lening zitten er wat nadelen aan. We leggen in dit hoofdstuk alles aan je uit.

De woonboot hypotheek heeft slechts twee aanbieders. Waar voorheen ING specialist was in woonboot hypotheken hebben zij dit uit hun assortiment gehaald. Vanaf nu kan je alleen bij de Rabobank terecht voor een woonboot hypotheek én bij Triodos bank voor een woonboot die is gebouwd na 2012. Dit betekent dat de Rabobank geen concurrentie heeft, en hierdoor dus rente percentages kunnen vragen wat ze willen.

Niet alle woonboten komen in aanmerking voor een hypotheek. De woonboot moet een vaste ligplaats hebben én moet een aansluiting hebben voor nutsvoorzieningen. Het is ook niet mogelijk om de woonboot volledig te financieren met de woonboot hypotheek. Vaak kan maximaal 90% gefinancierd worden. Dit is bij een persoonlijke lening niet zo. Er moet ook een onafhankelijke taxatie worden gedaan en de notaris en advies kosten komen erbij. Afhankelijk van de prijs van jouw woonboot is het de vraag wat de goedkoopste optie is. Een van onze financieel adviseurs kan dit gratis en vrijblijvend voor je uitzoeken.

Nooit kosten zonder resultaat

Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Als je niet bespaart, betaal je ons ook niet. Het in kaart brengen van je financiële situatie is altijd gratis en zonder verplichtingen.

Altijd het beste advies

Wij combineren digitaal advies met een persoonlijke touch. Onze adviseurs zijn flexibel en staan ook in de avonden en weekenden voor je klaar. Jouw gemak en vertrouwen zijn onze prioriteit.

Altijd de laagste rente

Als onafhankelijk erkend adviseur houden we de rentestanden scherp in de gaten. We geven je direct een seintje als jouw rente omlaag kan, zodat je nooit te veel betaalt.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden