Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bruto bedrag betaalt. In het begin van de looptijd bestaat de maandelijkse last vooral uit rente, aan het einde van de looptijd bestaat deze maandelijkse last uit een groter deel aflossing. Hierbij veranderd de verhouding tussen rente en aflossing elke maand.

Je betaald bij de annuïteitenhypotheek rente over de resterende schuld, dit is de reden omdat je aan het begin van de looptijd meer rente betaald dan aflossing. Je spreekt met de bank af wat je als maandelijkse lasten wil en kunt betalen, binnen dit bedrag wordt eerst de rente berekent en word de rest van het afgesproken bedrag aangevuld met aflossing.

 

Alles over de annuïteitenhypotheek

De rente bij een annuïteitenhypotheek is fiscaal aftrekbaar, omdat in het begin de rente hoger is. Hierdoor kan je meer aftrekken en zijn de netto hypotheeklasten in het begin lager. De annuïteitenhypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar, het is ook mogelijk om een kortere looptijd af te sluiten.

Het is mogelijk om extra af te lossen bij de annuïteitenhypotheek. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd korter. Wel moet je hierbij opletten op de boeterente, dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Meestal mag je per kalenderjaar rond de 10% en 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen.

Onze adviseurs helpen je graag volledig vrijblijvend verder!

Snel en gemakkelijk berekenen

3 stappen naar een annuïteitenhypotheek

Berekenen

Stap 1: Hypotheek berekenen

Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

01
Mail-voorstel

Stap 2: Berekening binnen een paar seconde

Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien! 

02
Bel-met-een-van-onze-adviseurs

3: Hypotheekgesprek

Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.

03

Voordelen van de annuïteitenhypotheek

  • Hypotheekrenteaftrek: De annuïteitenhypotheek biedt de mogelijkheid om van hypotheekrenteaftrek gebruik te maken. Voor hypotheken vanaf 2013 is enkel bij deze en de lineaire hypotheekvorm de rente fiscaal aftrekbaar. Hierdoor mag je de betaalde rente aftrekken van je belastbaar inkomen, wat veel huishoudens een belastingvoordeel oplevert.
  • Aantrekkelijk voor toekomstige inkomststijging: Deze hypotheek is gunstig voor wie momenteel een lager inkomen heeft maar een stijging verwacht. In de aanvangsfase zijn de bruto en netto maandlasten lager dan bij een lineaire hypotheek, hoewel deze in de loop der jaren stijgen.
  • Zekerheid: Aan het einde van de looptijd weet je zeker dat je volledig hebt afgelost, omdat je elke maand aflost.
  • Schuldreductie: Hoewel je schuld initieel langzamer afneemt dan bij een lineaire hypotheek, vermindert hij wel elke maand.

Nadelen van de annuïteitenhypotheek

  • Tragere schuldafname: Je schuld neemt minder snel af dan bij een lineaire hypotheek. Hoewel je elke maand een bedrag aflost, bestaan de maandlasten in de beginperiode voornamelijk uit rente.
  • Meer rente over de looptijd: Omdat je aanvangt met minimale aflossingen, betaal je bruto gezien over de gehele looptijd meer rente dan bij een lineaire hypotheek.
  • Stijgende netto maandlasten: Je netto maandlasten stijgen na verloop van tijd omdat het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek vermindert. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze stijgende kosten, vooral als je verwacht in de toekomst minder te gaan verdienen.
Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Zowel bij een annuïteitenhypotheek als bij een lineaire hypotheek los je de lening binnen 30 jaar volledig af. Dit is de basis voor de hypotheekrenteaftrek. Echter, dit voordeel vermindert tijdens de looptijd van de hypotheek, met name omdat je in de beginfase veel rente betaalt. Het is goed te weten dat de hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd tot maximaal 37%.

Wat is de beste keuze: Annuïteit of Lineair?

De keuze voor een hypotheekvorm hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je snel aflossen en over de hele looptijd minder betalen? Kies dan voor lineair. Als je in de beginjaren een lager budget hebt, past de annuïteitenhypotheek wellicht beter. Als je een kinderwens hebt of in de toekomst minder wilt werken, is het gunstig om na een aantal jaren verminderde woonlasten te hebben.

Combineren van beide hypotheekvormen

Het combineren van beide hypotheekvormen is mogelijk, zo creëer je meerdere lening delen. Zo heb je een hypotheek met redelijk stabiele maandlasten over de gehele looptijd.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*