Hypotheek oversluiten

Wat is het oversluiten van je hypotheek?

Een hypotheek oversluiten is een uitgelezen kans om te profiteren van lagere maandlasten of verbeterde hypotheekvoorwaarden. Het kan echter ook een proces zijn dat onduidelijk en intimiderend aanvoelt. Bij Oversluiten.nl nemen we die onduidelijkheid weg, door je te voorzien van heldere, onafhankelijke informatie en advies.

Je hypotheek oversluiten of hypotheek overzetten betekent simpelweg dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit proces begint met het aanvragen van een nieuwe hypotheek, waarbij je door een soortgelijke procedure gaat als toen je je oorspronkelijke hypotheek afsloot bij je huidige hypotheekverstrekker. Dit houdt in dat je een hypotheekaanvraag indient bij een bank of hypotheekverstrekker, die je financiële situatie en kredietwaardigheid zal beoordelen.

Als je aanvraag voor de nieuwe hypotheek wordt goedgekeurd, zal het geleende bedrag vervolgens worden gebruikt om je oude hypotheek af te lossen. Vanaf dat moment doe je al jouw betalingen op de nieuwe hypotheek volgens de voorwaarden die je met de nieuwe geldverstrekker hebt afgesproken.

Waarom zou ik mijn hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek is om verschillende redenen aantrekkelijk. Een hypotheek oversluiten wordt meestal overwogen als de huidige hypotheekrente hoger is dan de marktrente, omdat oversluiten in dat geval leidt tot lagere maandlasten. Als je rente kunt verlagen, zijn de besparingen over de looptijd van de lening aanzienlijk. Is de hypotheekrente gunstig? Jouw hypotheek omzetten voor een langere periode levert een flinke besparing op de maandlasten op.

Een andere reden kan zijn dat je meer stabiliteit wil in je maandelijkse betalingen. Als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt met een variabele rente die fluctueert, geeft het oversluiten naar een hypotheek met een vaste rente meer zekerheid over je toekomstige maandlasten.

Het is ook goed mogelijk dat je een hypotheek gaat oversluiten omdat je de veranderingen in je financiële situatie of levensomstandigheden wil weerspiegelen. Als je inkomen aanzienlijk zijn gestegen sinds je jouw oorspronkelijke hypotheek hebt afgesloten, misschien wil je jee hypotheek oversluiten voor betere voorwaarden.

Hypotheekadviseur

Vrijblijvend adviesgesprek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over
jouw huidige hypotheekverstrekker en jouw hypotheek oversluiten.

Ik wil oversluiten, hoe doe ik dat?

Een hypotheek oversluiten is een proces dat bestaat uit verschillende stappen. Het vereist een zorgvuldige aanpak. Daarom is het inschakelen van een hypotheekadviseur vaak een verstandige keuze.

Een overzicht van je huidige hypotheek

Een overzicht van je huidige hypotheek

Voor je een hypotheek oversluit, is het allereerst belangrijk om een helder overzicht te krijgen van jouw huidige hypotheek. Wat is de resterende looptijd? Wat is de huidige rente die je betaalt? Wat is het type van jouw hypotheek (bijvoorbeeld aflossingsvrij of lineair)? En welke kosten zijn er verbonden aan het oversluiten van jouw hypotheek? Het beantwoorden van deze vragen helpt bij het in kaart brengen van de financiële impact van oversluiten.

Het beoordelen van je financiële situatie

Het beoordelen van je financiële situatie

Het is ook belangrijk om een goede inschatting van je huidige en toekomstige financiële situatie te maken. Welke maandlasten kun je comfortabel dragen? Wil je misschien extra geld lenen voor een verbouwing of een grote aankoop? Hoe staat het met je inkomen en vaste lasten? Het begrijpen van jouw financiële plaatje is cruciaal om de juiste beslissing te nemen.

Onderzoeken van hypotheekverstrekkers en vergelijken tarieven

Onderzoeken van hypotheekverstrekkers en vergelijken tarieven

Vervolgens is het zaak om de markt van hypotheekverstrekkers te verkennen en rentetarieven te vergelijken voor het oversluiten van de hypotheek. Het is daarom verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een hypotheekadviseur helpt je hierbij door de rentetarieven en voorwaarden van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen en te analyseren welke het beste bij jouw situatie past.

Inschakelen van een hypotheekadviseur voor deskundig advies

Inschakelen van een hypotheekadviseur voor deskundig advies

Een hypotheekadviseur ondersteunt je bij elk aspect van het oversluiten van je hypotheek. Van het vergelijken van hypotheekaanbiedingen tot het aanvragen van een nieuwe hypotheek, een hypotheekadviseur biedt deskundig advies op maat. Wij kijken bijvoorbeeld met je mee of je lopende hypotheek laat aanpassen interessant is, je gebruik kan maken van de nationale hypotheek garantie of een lagere rente kunt krijgen volgens de actuele hypotheekrente. Of misschien past een andere hypotheek inmiddels beter bij je persoonlijke situatie. Ons advies is gebaseerd op jouw specifieke situatie en behoeften.

Voorbereiden op oversluitkosten

Voorbereiden op oversluitkosten

Er zijn kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek: vaak kan er een boete ontstaan voor het vervroegd aflossen van de bestaande hypotheek en kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Een oversluitboete is een vergoeding die je betaalt als je je hypotheek vroegtijdig aflost of oversluit (boeterente genoemd). Dit compenseert de geldverstrekker voor misgelopen rente-inkomsten. De boete is doorgaans een percentage van het voortijdig afgeloste bedrag en varieert afhankelijk van de voorwaarden van de hypotheek.

Bij het overwegen van een hypotheekoversluiting moet je deze mogelijke boete afwegen tegen de potentiële voordelen, zoals een lagere rente of lagere maandelijkse betalingen. In sommige gevallen kunnen de kosten van de boeterente de besparingen die je behaalt door oversluiten teniet doen. Het is dus essentieel om een grondige kosten-batenanalyse te maken voordat je besluit tot oversluiten. Daarnaast zijn er bijkomende kosten bij het afsluiten van jouw nieuwe hypotheek.

 

Wij vergelijken 50+ geldverstrekkers op rentes en voorwaarden

Wat gebeurt er met de overwaarde?

Als de waarde van je huis sinds het afsluiten van je hypotheek is gestegen, heb je mogelijk overwaarde. Dit betekent dat de huidige marktwaarde van je woning hoger is dan het bedrag van je lopende hypotheek. Deze overwaarde kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de kosten van het oversluiten te dekken, je nieuwe hypotheekbedrag te verlagen, een verbouwing te financieren of te investeren in andere onroerendgoedprojecten. Het is belangrijk om te weten dat het opnemen van overwaarde wel invloed kan hebben op je hypotheekrente en de mogelijkheid om rente af te trekken voor de belasting.

Oversluiten niet altijd de oplossing

Wanneer is je hypotheek oversluiten interessant? Het lijkt simpel; door je hypotheek over te sluiten, worden je maandlasten lager. Toch zijn er situaties waarin een hypotheek oversluiten niet voordelig uitpakt. Wanneer de kosten bijvoorbeeld hoger uitvallen dan de besparingen, is een hypotheek oversluiten logischerwijs niet de moeite waard. Ook bij slechts een kleine besparing, kun je jouw huidige hypotheek onveranderd laten.

Als je zeker wilt weten of het oversluiten van een hypotheek bij jouw situatie past, neem dan contact met ons op. Bij Oversluiten.nl kijken we niet alleen of oversluiten voordelig is voor jou, maar onderzoeken we ook of er andere financiële producten of oplossingen zijn die beter bij jouw situatie passen.

Chat met ons voor direct antwoord

Aflossingsvrije hypotheek, lineaire hypotheek, rentevaste periode of fiscaal aftrekbaar. Wij begrijpen het een hypotheek oversluiten of aanvragen niet altijd even makkelijk is. Heeft u vragen over het oversluiten van uw hypotheek? Of lukt het niet om volledig antwoord te krijgen op al jouw hypotheekvragen? Neem contact met ons op via de chat voor een snelle reactie. Wij helpen je graag!

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl zetten we meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector in om jou te begeleiden bij het oversluiten van je hypotheek. Ons deskundige team is volledig toegewijd aan het bieden van uitmuntend advies en assisteert je bij het maken van de juiste financiële beslissingen. Zo kun je met vol vertrouwen en gemoedsrust de overstap naar een nieuwe hypotheek realiseren.

 

Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

Wil je weten of jij ook kunt profiteren van lagere maandlasten door je hypotheek over te sluiten? Wil je jouw bestaande hypotheek oversluiten en vervroegd aflossen bij je huidige hypotheekverstrekker? Of heb je simpelweg andere vragen over je huidige of toekomstige hypotheek? Vraag dan nu een persoonlijk gesprek aan met één van onze erkende hypotheekadviseurs. We nemen graag de tijd om jouw persoonlijke situatie door te nemen en je te adviseren over de beste mogelijkheden bij het oversluiten van je hypotheek. Meer weten over een hypotheek oversluiten? Wij staan voor je klaar!

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*