Hypotheek afsluiten

Maximale hypotheek berekenen
Bruto jaarinkomen
Bruto jaarinkomen partner
Zie uitkomst
Verduurzamingshypotheek
Bruto jaarinkomen
Bruto jaarinkomen partner
Zie uitkomst

Alles wat je moet weten over je hypotheek

Een hypotheek afsluiten is één van de grootste financiële beslissingen die je in je leven maakt. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je deze belangrijke stap zet. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek. Van de bepaling van je maximale hypotheek tot het begrijpen van je financiële verplichtingen, de benodigde documenten en het beoordelen van je opties. Met de juiste kennis en begeleiding is het afsluiten van een hypotheek een stuk eenvoudiger.

Wanneer kan ik een hypotheek afsluiten?

Een hypotheek afsluiten doe je om verschillende redenen.

  • Misschien koop je jouw eerste huis en sluit je een nieuwe hypotheek af, of wil je verhuizen naar een nieuwe woning.
  • Misschien heb je een bestaande hypotheek en wil je deze oversluiten om te profiteren van een lagere rente of betere voorwaarden.
  • Of wil je een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing of investering.

Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je goed voorbereid bent en begrijpt wat het inhoudt om een hypotheek af te sluiten

Erkend hypotheek adviseur

Al onze hypotheekadviseurs zijn erkend en hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen bij het afsluiten van hun hypotheek. Ons doel is om het beste advies te geven en te helpen de juiste keuzes te maken, zodat je met een gerust hart de stap naar een nieuwe woning kunt zetten.

Maximale hoogte van hypotheken

De maximale hoogte van een hypotheek wordt bepaald door een aantal factoren, namelijk het inkomen, de financiële verplichtingen en de waarde van de woning die je koopt. Met een hoger belastbaar inkomen en minder financiële verplichtingen kun je over het algemeen een hogere hypotheek krijgen. Daarnaast heeft de woningwaarde invloed op de maximale hypotheek, aangezien je tot 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Je kunt onze rekentool gebruiken om erachter te komen hoeveel jouw hypotheek ongeveer maximaal kan zijn. Op basis van deze schatting gaat Oversluiten.nl graag, gratis en geheel vrijblijvend, voor jou op onderzoek uit om hier precies achter te komen. Wij vergelijken de goedkoopste aanbieders die het beste passen bij jouw situatie. Hieronder laten we zien welke factoren belangrijk zijn in de berekening van jouw hypotheek.

Je inkomsten en uitgaven

Je inkomsten en uitgaven

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt gekeken naar je inkomsten en uitgaven. Jouw inkomen kan bestaan uit loon uit dienstbetrekking, maar ook uit zelfstandig ondernemerschap of pensioen. Jouw uitgaven zijn onder meer je huidige financiële verplichtingen, zoals bestaande leningen of andere schulden. Het is belangrijk dat je maandelijkse hypotheeklasten passen bij je financiële situatie, zodat je niet in financiële problemen komt.

Je financiële verplichtingen

Je financiële verplichtingen

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt ook rekening gehouden met financiële verplichtingen. Dit zijn bijvoorbeeld lopende leningen of alimentatieverplichtingen. Deze verplichtingen kunnen invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Het is dan ook essentieel dat je een duidelijk overzicht hebt van al jouw financiële verplichtingen voordat je een hypotheek gaat afsluiten. Vaak worden financiële verplichtingen zoals een telefoonabonnement of een Wehkamp aankoop op afbetaling over het hoofd gezien en deze worden ook meegerekend wanneer je een hypotheek afsluit.

De waarde van de woning die je koopt

De waarde van de woning die je koopt

De waarde van de woning die je koopt, heeft een grote invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. In de meeste gevallen kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Daarnaast heeft de waarde van de woning ook invloed op de rente en voorwaarden van jouw hypotheek. Het is dus belangrijk dat je een accurate inschatting hebt van de woningwaarde voordat je een hypotheek afsluit.

De hoogte van de hypotheek rente

De hoogte van de hypotheek rente

De hoogte van de hypotheekrente is niet alleen een cruciale factor voor je maandelijkse lasten, maar ook voor je maximale leencapaciteit. Een lagere rente kan betekenen dat je meer kunt lenen, terwijl een hogere rente je leencapaciteit juist kan beperken. Daarom is het kiezen van de juiste rentevaste periode (RVP) zo belangrijk. Wil je zekerheid over je maandlasten voor een langere tijd? Dan is een langere rentevaste periode wellicht een goede keuze. Als je daarentegen verwacht dat de rente zal dalen, kun je beter kiezen voor een kortere rentevaste periode.

Onzeker over welke rentevaste periode het beste bij jouw situatie past? Bij Oversluiten.nl kunnen we je adviseren over de meest geschikte RVP op basis van jouw persoonlijke en financiële situatie.

Type hypotheek die bij jou past

Type hypotheek die bij jou past

Er zijn tal van verschillende hypotheekvormen in Nederland. Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan is dat vaak een annuïteitenhypotheek. Maar dat is niet altijd de beste optie. Er zijn namelijk veel meer soorten hypotheken beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek, bankspaarhypotheek, of krediethypotheek.

Let op: sinds de wetswijziging in 2013 zijn deze laatste drie hypotheekvormen niet meer beschikbaar voor nieuwe hypotheken anno 2023. Overweeg je een tweede hypotheek, wil je een je bestaande hypotheek wijzigen of jou hypotheek oversluiten? Daarvoor zijn er ook diverse mogelijkheden. Jouw ideale hypotheekvorm hangt af van persoonlijke wensen, financiële situatie, risicobereidheid en jouw toekomstplannen. Wij helpen jou bij het vinden van een gunstige hypotheek die het beste bij jou past.

Eigen vermogen hypotheek

Eigen vermogen hypotheek

Als je eigen geld inbrengt, heeft dit geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Het inkomen is namelijk leidend voor de hoeveelheid die je maximaal kunt lenen. Wanneer je eigen geld inbrengt, kun je eventueel wel een duurdere woning kopen of een lagere rente betalen.

Wij vergelijken 50+ geldverstrekkers op rentes en voorwaarden

Kosten bij het afsluiten of wijzigen van je hypotheek

Bij het afsluiten of wijzigen van je hypotheek zijn er diverse bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten, kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (optioneel) en advieskosten. Het is belangrijk om deze eenmalige kosten in kaart te brengen, zodat je een compleet beeld hebt van de totale kosten van jouw hypotheek.

Duurzaamheid financiering

Bij Oversluiten.nl geloven we in duurzaamheid. Daarom helpen wij graag bij het financieren van energiebesparende maatregelen in jouw huis. Dit kan bijvoorbeeld door een verduurzamingshypotheek af te sluiten om zo energiebesparende maatregelen te financieren. Bovendien kan het treffen van energiebesparende maatregelen de maandelijkse energiekosten verlagen, waardoor jouw woning in waarde stijgt.

Adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze tussen een adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur. Een adviseur van de bank biedt alleen producten van die bank aan. De adviseur heeft diepgaande kennis van deze producten en kan je goed helpen bij het maken van een keuze. Echter, je krijgt niet het volledige marktoverzicht en mogelijk mis je een product van een andere aanbieder dat beter bij je past.

Een onafhankelijke adviseur, zoals Oversluiten.nl, heeft toegang tot een ruim aanbod aan hypotheekproducten van verschillende aanbieders. Dit betekent dat je een uitgebreid overzicht krijgt van de beschikbare opties en dat je kunt kiezen voor de hypotheek die het beste bij jouw specifieke situatie past. We kijken naar gunstige voorwaarden voor jou, zoals een hypotheek met een scherpe rente of lage maandlasten. Hoewel de kosten voor onafhankelijk advies soms hoger kunnen zijn, bespaar je uiteindelijk door een hypotheek te kiezen met betere voorwaarden en een lagere rente.

 

Persoonlijk adviesgesprek met een van onze adviseurs

Een hypotheek afsluiten is een grote financiële beslissing. Daarom is het essentieel om gedegen en onafhankelijk advies in te winnen. Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je bij het berekenen van je maximale hypotheek, het kiezen van de juiste hypotheekvorm en het vergelijken van de verschillende hypotheekaanbiedingen. Zo weet je precies waar jij aan toe bent op de soms ingewikkelde huizenmarkt.

Klaar om jouw hypotheekmogelijkheden te verkennen? Heb je vragen over het afsluiten van een hypotheek? Of wil je direct een hypotheek aanvragen? Laat oversluiten.nl onafhankelijk je hypotheek berekenen en je helpen bij het realiseren van jouw droomhuis. Neem vandaag nog contact op voor onafhankelijk, deskundig en persoonlijk hypotheekadvies. Onze adviseurs staan klaar om alle vragen te beantwoorden en te begeleiden bij het kiezen van de juiste hypotheek in een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Neem contact op

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*