Overwaarde opnemen

Overwaarde berekenen
Woningwaarde
Openstaand hypotheeksaldo
Zie uitkomst

Overwaarde opnemen kan een slimme manier zijn om extra financiële ruimte te creëren, of je nu denkt aan een verbouwing, een investering of je pensioen. Maar hoe pak je dat aan? Bij Oversluiten.nl maken we het je makkelijk. We voorzien je van duidelijke, onafhankelijke informatie en persoonlijk advies, zodat je vol vertrouwen de overwaarde van je woning kunt benutten.


Overwaarde opnemen

Benut de financiële mogelijkheden vanuit je woning

Wat is overwaarde opnemen?

Overwaarde opnemen houdt in dat je de financiële ruimte die je hebt opgebouwd in je woning benut voor andere doeleinden. Wanneer je woning meer waard is geworden dan de lopende hypotheek, spreek je van overwaarde. Het opnemen van deze overwaarde kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een tweede hypotheek, of door het wijzigen van je huidige hypotheekvoorwaarden.

Het opnemen van overwaarde uit je huis kan je veel financiële ruimte geven. Of je nu je huis wilt verbouwen, wat extra geld achter de hand wilt hebben voor je pensioen, of droomt van een tweede woning, met overwaarde opnemen kan het allemaal. Kortom, overwaarde opnemen kan je meer financiële vrijheid en zekerheid bieden.

Als je wilt weten wat het beste bij jouw situatie past, staan onze experts klaar om je te helpen. Ze kunnen je stap voor stap begeleiden, van het eerste idee tot aan de uitvoering. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

Bereken hoeveel overwaarde je kan opnemen via Oversluiten.nl
Verhalen van onze klanten

Wat onze klanten zeggen

Een nieuwe badkamer en keuken dankzij Oversluiten.nl

“We wilden heel graag onze badkamer en keuken verbouwen. Bij een andere partij kregen we vrij snel te horen dat dit niet mogelijk was. Oversluiten.nl, die in het verleden al iets voor ons had geregeld, wilde er ook nog naar kijken. En ja hoor, we konden starten met verbouwen. Bij elke stap hebben ze ons bijgestaan. Financieel zijn we erop vooruitgegaan en we zijn nu de trotse eigenaren van een prachtige badkamer en keuken. We zouden Oversluiten.nl aan iedereen aanraden!”

Overwaarde opnemen voor onze dochters

“We hebben onlangs de hulp van Oversluiten.nl ingeschakeld om een deel van onze overwaarde op te nemen voor de aankoop van een huis voor onze kinderen. Ze hebben alles voor ons geregeld, zelfs buiten kantooruren. Dankzij hun inzet en deskundigheid kan onze oudste dochter nu ook een eigen huis kopen. We zijn zeer tevreden over hun service en bevelen hen van harte aan.”

Van droom naar realiteit: een appartement op Tenerife

“Ik droomde al jaren van een appartement op Tenerife. Na een mondeling akkoord voor een prachtig appartement, moest ik nog de financiering regelen. Via Oversluiten.nl kreeg ik deskundig advies over het benutten van mijn overwaarde. Jochem liet mij de mogelijkheden zien en Erik Vleeshouwers heeft alles perfect met de bank en de notaris geregeld. Hun inzet was geweldig en heeft mijn droom waargemaakt. Een grote dank aan Jochem en Erik, en ik raad Oversluiten.nl ten zeerste aan!”

Met Oversluiten.nl van overwaarde naar Arubaans geluk

“Vanaf ons eerste contact met Oversluiten.nl voelden we ons volkomen op ons gemak, een gevoel dat consistent bleef dankzij hun ongeëvenaarde professionaliteit. Wat echt indruk maakte, was het doorzettingsvermogen van het team. Zelfs op momenten van twijfel gaven ze niet op en zorgden voor een soepel proces. Dankzij hun harde werk konden we niet alleen onze hypotheek oversluiten maar ook overwaarde vrijmaken, wat ons financieel een grote stap vooruit heeft geholpen en ons zelfs in staat stelde om een prachtig stukje paradijs op Aruba te kopen. Hartelijk dank aan het hele team voor hun onvermoeibare inzet en expertise; ze hebben bewezen een partner te zijn waarop je kunt vertrouwen.”

Overwaarde benut om langer zelfstandig te blijven wonen

“Dankzij Oversluiten.nl hebben we de overwaarde van ons huis kunnen aanspreken om belangrijke aanpassingen te doen. Nu hebben we een traplift en een vernieuwde badkamer, waardoor we hier langer zelfstandig en comfortabel kunnen blijven wonen. We zijn ontzettend tevreden over de service en advisering van Oversluiten.nl!”

Van stress naar succes: Anneke bespaart €437 per maand dankzij Oversluiten.nl

Ik zit vaak in Duitsland maar mijn huis staat in Almere. Dus ja, wat doe je dan met je hypotheek? Via Facebook kwam ik terecht bij Oversluiten.nl. Ik had al snel een fijn gesprek met Erik van Haaster. Hij legde meteen uit hoe het zat: no cure, no pay, dus geen gedoe. Mijn situatie was best ingewikkeld door mijn BKR-meldingen, maar Erik en zijn team hadden er vertrouwen in. En ze hebben het voor elkaar gekregen! Mijn leningen zijn opgenomen in mijn nieuwe hypotheek en ik bespaar nu elke maand €437. Echt top geregeld, ik ben er nog steeds hartstikke blij mee. Oversluiten.nl, echt een aanrader!

Hypotheekadviseur-jochem
hypotheekadviseur-luka
Valentyn-van-Haaster-verzekeringsadviseur
Babbelott-van-haaster-adviseur
erik-adviseur-oversluiten
Fabian-financieel-adviseur
indy-adviseur
kredietadviseur zakelijk
Onze specialisten denken ook graag met je mee Afspraak inplannen
Meest voorkomende bestedingsdoeleinden

Waarvoor kan jij overwaarde huis opnemen?

Meer financiële vrijheid
Wil jij je overwaarde opnemen voor meer financiële vrijheid? Denk hierbij aan schenken aan kinderen, afbetalen schuld of aanvulling van het pensioen.
Woning verduurzamen
Wil jij je overwaarde opnemen voor het verduurzamen van je woning? Denk hierbij aan een warmtepomp, zonnepanelen, isoleren of een zuinige thermostaat.
Tweede woning
Wil jij graag je overwaarde opnemen voor een tweede woning? Denk hierbij eens aan een vakantiehuis of een tweede woning om succesvol te kunnen verhuren.

Alles wat je moet weten

Hoe wordt mijn overwaarde berekend?

Hoe wordt mijn overwaarde berekend?

Overwaarde is het verschil tussen de huidige marktwaarde van je woning en de nog openstaande hypotheekschuld. Meestal wordt een taxatie uitgevoerd om de actuele marktwaarde van de woning te bepalen. Na de taxatie kun je de overwaarde berekenen door de nog openstaande hypotheekschuld af te trekken van deze marktwaarde. Het is belangrijk om te weten dat de overwaarde pas echt beschikbaar is wanneer het huis is verkocht of als je een nieuwe hypotheek afsluit op de woning.

Financiële producten voor overwaarde opnemen

Financiële producten voor overwaarde opnemen

Je overwaarde opnemen kan met verschillende financiële producten. Deze omvatten onder andere een tweede hypotheek en een opeethypotheek. Elk product heeft zijn eigen voor- en nadelen, looptijden, en rentetarieven. Het is cruciaal om deze opties zorgvuldig te overwegen en eventueel financieel advies in te winnen om het product te kiezen dat het beste bij je financiële situatie en behoeften past.

Gebruik van de overwaarde

Gebruik van de overwaarde

Je kan je overwaarde opnemen voor verschillende gebruiksdoeleinden. Dit kan variëren van het investeren in een tweede woning, het financieren van een verbouwing, tot het bekostigen van de studie van je kinderen. Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben voor hoe je de overwaarde wilt gebruiken om te verzekeren dat dit in lijn is met je financiële doelen en verplichtingen. 

Hieronder heeft Oversluiten.nl de gebruiksdoeleinden van de overwaarde verder uitgewerkt:

Tweede woning: Het gebruiken van de overwaarde van je huidige woning om een tweede huis te kopen, is een slimme financiële mogelijkheid omdat het lagere financieringskosten biedt en je vermogen laat groeien. Investeren in een tweede woning kan dienen als een bron van passief inkomen of als een waardevolle investering voor de toekomst. Bovendien biedt het flexibiliteit in het gebruik: van een vakantiehuis tot een verhuurobject of een toekomstige pensioenwoning.

Verbouwing: Het inzetten van overwaarde voor het verbouwen van je woning is een effectieve manier om je huis beter te maken en tegelijkertijd de marktwaarde ervan te verhogen. Met overwaarde kan je de verbouwing financieren zonder genoodzaakt te zijn om een hoge persoonlijke lening af te sluiten of spaargeld te gebruiken. Dit maakt niet alleen je woonsituatie comfortabeler, maar kan ook een slimme investering zijn die de waarde van je woning verhoogt voor toekomstige verkoop.

Verduurzamen woning: Het benutten van de overwaarde op je huis voor verduurzaming is een slimme zet die niet alleen je energiekosten verlaagt, maar ook bijdraagt aan een beter milieu. Door deze overwaarde te investeren in duurzame aanpassingen zoals zonnepanelen of isolatie, verhoog je de waarde en het comfort van je woning.

Aanvulling pensioen: Het inzetten van de overwaarde van je woning als aanvulling op je pensioen biedt een financieel comfortabele oude dag door de vrijgekomen middelen slim te gebruiken. Deze aanpak maakt het mogelijk om extra inkomen te genereren, waardoor je pensioen wordt verrijkt en je levensstandaard behouden blijft.

Schuld afbetalen: Het gebruiken van de overwaarde van je woning voor de afbetaling van schulden kan een efficiënte aanpak zijn om financiële vrijheid te bereiken. Door deze strategie verminder je jouw schuldenlast, waardoor je maandelijks minder uitgaven hebt en je financiële situatie verbetert. Het inzetten van overwaarde als schuldaflossing is een slimme manier om hoge rentekosten te omzeilen en je financiële welzijn op de lange termijn te verbeteren.

Schenking kinderen: Het inzetten van de overwaarde van je woning voor een schenking aan je kinderen biedt een unieke kans om hen financieel te ondersteunen, bijvoorbeeld bij de aankoop van hun eerste huis. Deze benadering maakt het mogelijk om aanzienlijke bedragen over te dragen zonder direct je spaargeld aan te spreken, waardoor je bijdraagt aan de toekomst van je kinderen terwijl je eigen financiële stabiliteit behoudt.

Overigens kan je ook overwaarde opnemen voor de aanschaf van een nieuwe auto, een wereldreis/vakantie of om een financiële buffer te hebben. Wil jij je overwaarde opnemen of heb je vragen over jouw overwaarde, neem dan contact op met één van onze hypotheekexperts.

Risico's en voorwaarden

Risico's en voorwaarden

Het opnemen van overwaarde is niet zonder risico’s. Deze kunnen variëren van het risico op hogere maandlasten tot het risico dat de waarde van de woning daalt, waardoor je met een restschuld kunt blijven zitten. De voorwaarden, zoals de rentetarieven en looptijden, kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het financiële product dat je kiest. Als je overweegt om overwaarde op te nemen en meer wilt weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om je te voorzien van persoonlijk advies op maat.

Wat is de bijleenregeling?

Wat is de bijleenregeling?

Bij het gebruiken van de overwaarde van je huis voor de aankoop van een nieuwe woning, is het belangrijk om kennis te hebben van de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat de rente die je betaalt voor je hypotheek op je nieuwe woning, enkel fiscaal aftrekbaar is na aftrek van de overwaarde van je oude woning. Wil je de voordelen van hypotheekrenteaftrek niet mislopen, dan is het belangrijk om de totale overwaarde te investeren in je nieuwe woning.

Let op: Als je niet de hele overwaarde in je nieuwe woning kunt investeren, ziet de Belastingdienst het niet-gebruikte deel nog drie jaar als ‘fictief’. (Dus alsof je het al wel hebt geïnvesteerd in je nieuwe woning voor fiscale doeleinden)

Wat is een overbruggingskrediet?

Wat is een overbruggingskrediet?

Met een overbruggingskrediet kun je de overwaarde van je huis al gebruiken voor je volgende woning, zelfs als je oude huis nog niet verkocht is. Het is de perfecte tussenoplossing die je helpt om de tijd te overbruggen tussen twee woningen, en je kunt meteen gebruikmaken van de waarde die in je huis zit opgesloten.

Met een overbruggingskrediet hoef je niet te wachten tot je huis echt verkocht is om je nieuwe woning te kopen. Het geeft je de kans om de waarde van je huidige huis in te zetten voor de aankoop van je nieuwe woning. Zo kun je vloeiend overstappen zonder gedoe. Kijk hoe een overbruggingskrediet jou kan helpen om de sprong naar je nieuwe woning makkelijker te maken. Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact opnemen met één van onze hypotheekexperts.

Hoe ziet overwaarde op mijn woning eruit?

Hoe ziet overwaarde op mijn woning eruit?

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe overwaarde eruit ziet. Stel de marktwaarde van je woning is hoger dan je huidige hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Hierbij is je woning bijvoorbeeld €400.000 waard en je hypotheek is €250.000, dan heb je een overwaarde van €150.000 op je woning. Je spreekt van een ruime overwaarde als de hypotheek lager dan ongeveer 50 a 60% van de woningwaarde is.

Overwaarde-van-je-huis opnemen-en-berekenen

Wat is een opeethypotheek?

Wat is een opeethypotheek?

Een opeethypotheek of ook wel een verzilverhypotheek, is voor mensen rond AOW-leeftijd. Bij deze hypotheekvorm is het mogelijk om de overwaarde in kleine delen op te nemen als extra inkomstenstroom of in één groter deel te laten uitkeren. In tegenstelling tot de overwaarde hypotheek, waar je in een keer een bedrag opneemt, wordt de opeethypotheek of verzilverhypotheek vaak in periodieke uitbetalingen geregeld.

Bij deze hypotheek eet je als het ware je overwaarde op, hierbij betaal je geen aflossing of rente. De aflossing en rente worden opgeteld bij de schulden, hiermee lopen de schulden op en betaal je maandelijks niks voor deze hypotheek. De opeethypotheek is daarom een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt inkomen, omdat je geen maandelijkse lasten betaald en je de schuld pas hoeft terug te betalen op het moment dat het huis verkocht wordt.

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl combineren we meer dan 20 jaar ervaring in de branche met de expertise van onze hypotheekadviseurs. Elk lid van ons team is toegewijd aan het begeleiden van individuen bij het overwaarde opnemen op hun woning. Onze missie is om uitmuntend advies te leveren en je te assisteren bij het maken van de juiste financiële beslissingen. Hierdoor kun je met vertrouwen en gemoedsrust de juiste financiële beslissingen nemen wanneer het gaat om het opnemen van overwaarde.

Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

Wil je weten of jij ook kunt profiteren van het opnemen van overwaarde op je woning? Of heb je andere vragen over je financiële situatie? Vraag dan nu een persoonlijk gesprek aan met één van onze financieel adviseurs. We nemen graag de tijd om jouw persoonlijke situatie door te nemen en je te adviseren over de beste mogelijkheden. Maak de stap naar het opnemen van jouw overwaarde vandaag nog! Meer weten over overwaarde opnemen? Klik dan hier.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte

HypothekenOverwaarde
25 april 2023
Overwaarde voor een nieuwe auto
Lees verder
HypothekenOverwaarde
25 april 2023
Overwaarde en verduurzamen
Lees verder
HypothekenOverwaarde
25 april 2023
Overwaarde en leningen
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*