Lening oversluiten

Een lening oversluiten is een kans om je financiën beter te beheren en je financiële toekomst te optimaliseren. Dit moment vraagt echter om doordachte beslissingen. Daarom hebben wij een informatiepagina geschreven over een lening oversluiten.

Je bestaande lening oversluiten wil zeggen dat je een nieuwe lening afsluit waarmee je je bestaande lening(en) in één keer aflost. Dit zorgt ervoor dat je al je schulden overzichtelijk in één lening hebt zitten, en daarbij komt ook dat je van de huidige rente geniet, die vaak lager is dan toen je voorheen je leningen hebt afgesloten. Dit zorgt ervoor dat je buiten alleen meer overzicht, ook bespaart op je maandlasten.

Ik wil een lening oversluiten, hoe doe ik dat?

Het proces van een lening oversluiten begint met het vergelijken van de voorwaarden van je huidige lening met die van potentiële nieuwe leningen. Dit betekent dat je de rentetarieven, aflossingstermijnen, en andere kenmerken van je huidige lening vergelijkt met die van andere leningen op de markt. Het is altijd een goed idee om te controleren of een lening oversluiten je op de lange termijn geld zal besparen, vooral als je van plan bent om je lening op korte termijn volledig af te betalen.

Wat zijn de voordelen?

Een lening oversluiten levert een reeks voordelen opleveren. In de eerste plaats helpt het je om geld te besparen. Wanneer de rente op je nieuwe lening lager is dan de rente op je oude lening, hoef je minder te betalen over de looptijd van de lening. Daarnaast kunnen de voorwaarden van je nieuwe lening flexibeler zijn, wat betekent dat je mogelijk meer controle hebt over je betalingen.

Lagere & vaste rente

Eén van de grootste voordelen van het oversluiten van een lening is dat het helpt om een lagere en/of vaste rente te krijgen. Een lagere rente zorgt ervoor dat je maandelijkse betalingen lager zijn, wat betekent dat je meer geld overhoudt voor andere uitgaven. Een vaste rente zorgt ervoor dat je rente niet zal veranderen gedurende de looptijd van je lening. Dit geeft zekerheid en jouw financiële planning is makkelijker te beheren.

Grotere kans op sneller aflossen

Een ander groot voordeel van een lening oversluiten is dat het je de mogelijkheid biedt om je lening sneller af te lossen. Dit komt omdat je mogelijk een lagere rente en/of een kortere looptijd krijgt, waardoor je minder hoeft te betalen over de looptijd van de lening. Het sneller aflossen van je lening helpt ook om je totale schuld te verlagen, wat bijdraagt aan een betere kredietwaardigheid.

Boetevrij extra aflossen

Boetevrij extra aflossen

Het oversluiten van je lening opent de deur voor extra mogelijkheden, zoals boetevrij extra aflossen. Dit betekent dat je de mogelijkheid krijgt om meer af te lossen dan je aflossingsverplichting, zonder dat je hiervoor een boete hoeft te betalen. Stel je voor dat je een bonus ontvangt op je werk, een erfenis krijgt of gewoon wat geld hebt gespaard. Dit geld kun je gebruiken om een extra aflossing op je lening te doen, bovenop je normale maandelijkse aflossing. Hierdoor verminder je het openstaande bedrag van je lening en daardoor de totale rente die je uiteindelijk zal moeten betalen. Het is een kans om sneller van je schulden af te komen en uiteindelijk geld te besparen. Maar let op, niet alle kredietverstrekkers bieden deze optie, dus het is belangrijk om hierover te informeren voordat je een lening oversluit. Hier kunnen wij je bij helpen.

Flexibele voorwaarden

Flexibele voorwaarden

Bij het oversluiten van een lening profiteer je van flexibelere voorwaarden. Je hebt de mogelijkheid om extra af te lossen zonder boete en kan de looptijd van je lening verkorten of juist verlengen. Flexibele voorwaarden zorgen ervoor dat jij jouw lening beter afstemt op je persoonlijke en financiële situatie. Dit geeft meer zekerheid, waardoor jij beter in staat bent om jouw lening af te betalen.

Korte looptijd voordeliger dan lange looptijd

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een kortere looptijd voor je lening, is op de lange termijn voordeliger dan een langere looptijd. Hoe komt dat? Hoewel een lening met een langere looptijd vaak lagere maandelijkse betalingen betekent, zal de totale hoeveelheid rente die je betaalt gedurende de volledige looptijd van de lening hoger zijn.

Stel je hebt een lening van €10.000 met een rente van 5% per jaar. Als je kiest voor een looptijd van 10 jaar, dan betaal je maandelijks €106, maar de totale rente die je betaalt over de looptijd van de lening is €2.728. Aan de andere kant, als je kiest voor een looptijd van 5 jaar, dan betaal je maandelijks €188, maar de totale rente die je betaalt over de looptijd van de lening is slechts €1.302.

Hogere rente voor kleine leningen

Wanneer je geld leent, zijn er altijd kosten aan verbonden. Deze kosten worden doorgaans weerspiegeld in het rentepercentage dat je betaalt. Interessant genoeg zijn de rentepercentages vaak hoger voor kleinere leningen. Dit komt omdat kredietverstrekkers bepaalde vaste kosten hebben die ze moeten dekken, ongeacht de grootte van de lening.

Stel je voor dat je twee verschillende leningen wil afsluiten, één lening van €1.000 en één lening van €10.000, beide met een looptijd van 1 jaar. De kredietverstrekker biedt een rentepercentage van 7% voor de lening van €1.000 en een rentepercentage van 5% voor de lening van €10.000 aan.

Hoewel 7% van €1.000 slechts €70 is, is 5% van €10.000 €500. Het kost de kredietverstrekker evenveel werk om de lening van €1.000 te verwerken als de lening van €10.000, maar ze verdienen veel minder aan de kleinere lening. Daarom compenseren ze dit door hogere rentepercentages aan te rekenen voor kleinere leningen.

Verschillende manieren van oversluiten

Laagste maandlasten

Laagste maandlasten

Er zijn verschillende manieren van leningen oversluiten. Wanneer je jouw maandlasten laag wil houden, is het verstandig om de grote en kleine leningen samen te voegen. Jouw maandlasten kun je dan uitsmeren over 10 jaar, waardoor jouw maandlasten krimpen. De keerzijde van deze manier van een lening oversluiten betekent dat je meer geld over de gehele looptijd betaalt, al zijn je maandlasten dus het laagst.

Zelfde maandlasten

Zelfde maandlasten

Passen de maandlasten van jouw huidige lening perfect binnen jouw financiële situatie? Dan kun je er ook voor kiezen om bij het oversluiten van je lening dezelfde maandlasten te hanteren. De maandlasten blijven hetzelfde, met één groot verschil: je kunt extra geld bijlenen. De keerzijde van deze methode is dat de looptijd van je lening langer wordt, waardoor je meer rente betaalt over deze looptijd.

Zelfde looptijd

Zelfde looptijd

Ondanks dat lagere maandlasten aantrekkelijk lijken, kan dit betekenen dat je uiteindelijk meer betaalt. Als je door deze lagere maandlasten drie jaar langer doet over het terugbetalen van je lening, ben je aan het eind van je looptijd inderdaad meer geld kwijt. Daarom is het het overwegen waard om de looptijd van je lening niet te verlengen bij het oversluiten, maar in plaats daarvan de extra geleende som te verwerken binnen je huidige looptijd. Aan de andere kant kunnen hogere maandlasten als een strop om de nek aanvoelen en geven lagere maandlasten, zoals hierboven uitgelegd, meer ruimte in jouw huidige financiële situatie.

Flexibel krediet oversluiten

Als je een doorlopend krediet hebt, is het mogelijk om dit over te sluiten naar een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet oversluiten kan voordelig zijn, omdat persoonlijke leningen vaak lagere rentetarieven hebben dan doorlopende kredieten. Bovendien zijn de voorwaarden van een persoonlijke lening oversluiten vaak flexibeler, wat betekent dat je mogelijk extra kunt aflossen zonder een boete te betalen wanneer je een lening oversluit.

Meer weten over actuele rente?

Wil je meer weten over de huidige rentetarieven voor leningen? Onze experts volgen de markt op de voet en kunnen je het meest actuele advies geven. We helpen je graag bij het vinden van de beste rentetarieven voor je lening.

Let op: deze tip maakt het verschil!

Het proces van het oversluiten en bijlenen van een lening is een punt waarop veel mensen een keuze maken die niet optimaal is voor hun financiële toekomst. Het risico ontstaat wanneer je opnieuw een langetermijnverbintenis aangaat, zoals een lening van 10 jaar, of je laat verleiden tot een hogere rente. Vaak zijn mensen op dat moment meer gefocust op hun onmiddellijke financiële behoeften, in plaats van te denken aan toekomstige besparingen.

Deze situatie kan worden vergeleken met boodschappen doen wanneer je honger hebt. In dat moment van honger, is het moeilijk om rationeel te denken; je wil onmiddellijk je honger stillen en denkt niet na over de lange termijn. Het is pas achteraf dat je je realiseert dat je wellicht te veel hebt gekocht of gekozen voor items die niet het meest voordelig of gezond waren.

Vragen? Neem contact op met onze experts

Heb je vragen over een lening oversluiten? Onze experts staan klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en antwoorden op al je vragen over leningen oversluiten. We helpen je graag bij het maken van de beste financiële beslissing voor jouw situatie.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden