Algemene nabestaandenwet

Wat is de algemene nabestaandenwet

De algemene nabestaandenwet (Anw) is een volksverzekering, wat betekent dat deze uitkering voor elke Nederlander geldt. De algemene nabestaandenwet is voor de nabestaanden van een overledene en wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Maar wanneer ben je een nabestaande? Je bent een nabestaande als je een volle wees bent die jonger is dan zestien jaar of je bent een partner van de overledene, een partner ben je van iemand op het moment dat je bent getrouwd, je een samenlevingscontract hebt of je samen een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

De algemene nabestaandenwet zorgt dat nabestaanden een basisinkomen ontvangen om zo rond te komen.

Wanneer heb je recht op de nabestaandenuitkering

De algemene nabestaandenuitkering is voor mensen die hun partner zijn verloren en hierbij kinderen onder de 18 jaar opvoeden. Ook is de algemene nabestaandenuitkering voor mensen die hun partner zijn verloren en zelf minimaal 45% arbeidsongeschikt zijn. Als Nederlandse bewoner ben je automatisch verzekerd voor de algemene nabestaandenwet.

Je kan, wanneer nodig, de algemene nabestaandenwet aanvragen via mijn SVB, waarin SVB voor Sociale Verzekeringsbank staat, dit kan makkelijk online.

Het einde van de algemene nabestaandenwet

De algemene nabestaandenwet duurt bij de ene persoon langer dan bij de andere, dit heeft te maken met een aantal factoren. De algemene nabestaandenwet stopt de uitkering wanneer je niet meer voldoet aan de voorwaarden die de algemene nabestaandenwet heeft gesteld.

De algemene nabestaandenuitkering stopt wanneer

– Je AOW-uitkering ontvangt

– Je een nieuwe partner krijgt, dit is wanneer je hertrouwt, een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat of je opnieuw gaat samenwoning.

– Je bent niet meer minimaal 45% arbeidsongeschikt

– Het jongste kind wordt 18 jaar of gaat het huis uit

– Je te overlijden komt

Hervatting van de algemene nabestaandenwet

Wanneer de algemene nabestaandenwet stop wordt gezet is het is sommige gevallen mogelijk om in aanraking te komen tot een hervatting van deze uitkering. Je kan in aanraking komen voor de hervatting van de algemene nabestaandenuitkering wanneer je een nieuwe partner krijgt, dit is wanneer je hertrouwt, een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat of je opnieuw gaat samenwoning. Maar je besluit toch na 6 maanden weer alleen te gaan wonen. Ook wanneer je een tijd meer bent gaan verdienen en dit weer is gedaald kan je weer in aanraking komen voor de nabestaandenuitkering.

hypotheekadviseur-luka

Wil je meer weten over de algemene nabestaandenwet?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de algemene nabestaandenwet.

Bijzonderheden van de algemene nabestaandenwet

Algemene nabestaandenuitkering en samenwonen

Algemene nabestaandenuitkering en samenwonen

Zoals je misschien eerder hebt gelezen stopt de algemene nabestaandenuitkering met betalen wanneer je opnieuw met iemand gaat samenwonen. In sommige situaties is het wel mogelijk om de algemene nabestaandenuitkering mee te nemen wanneer je samenwoont. Dit kan wanneer:

  • Je samenwoont en de ruimte verhuurt aan die persoon;
  • Je samenwoont met je kind;
  • Je samenwoont met een kleinkind onder 18 jaar;
  • Of je samenwoont met iemand die zorgt nodig heeft of je hebt zelf deze zorg nodig.

Het is ook mogelijk dat je in een van deze situaties een deel van de algemene nabestaandenuitkering mag meenemen bij samenwonen. Bij Oversluiten.nl kunnen we helpen met het bekijken van jouw persoonlijke situatie en wat jij kan meenemen van de algemene nabestaandenuitkering.

De algemene nabestaandenwet mee naar het buitenland

De algemene nabestaandenwet mee naar het buitenland

Het moment dat je partner te overlijden komt en deze partner op dat moment in het buitenland woont of werkt kan het zo zijn dat je partner niet verzekerd was voor de algemene nabestaandenwet. Het is mogelijk om gedeeltelijk de nabestaandenuitkering te ontvangen wanneer

  • Je partner in het verleden in Nederland heeft gewoond of gewerkt
  • Je partner in het buitenland verzekerd was voor de nabestaandenuitkering in een EU-land, EER (Europese Economische Ruimte) of een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten.
  • Je voldoet aan de voorwaarden van de algemene nabestaandenwet

Nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen

Een nabestaandenpensioen is een verzamelterm van een aantal uitkeringen voor wanneer je partners te overlijden komt. Ook de algemene nabestaandenpensioen valt onder nabestaandenpensioenen, verder vallen er nog verschillende uitkeringen onder zoals:

1. Zoals u nu kent is er de algemene nabestaandenwet.
2. Ten tweede heb je ook een aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak.
3. Als laatste kan je een particuliere levensverzekering hebben afgesloten.

Het aanvullend nabestaandenpensioen is aanvullend en komt dus bovenop de nabestaandenuitkering, deze krijg je van de werkgever waar de overledene werkzaam was.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)