Zakelijke hypotheek

Alles wat je moet weten over de zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek (ook wel bedrijfshypotheek genoemd), is essentieel voor ondernemers die hun zakelijke ambities willen realiseren. Met deze lening kun je een bedrijfspand, winkelruimte of magazijn kopen of verbouwen. Voor een zakelijke hypotheek is meestal een eigen inbreng nodig, vaak minstens 30% van de taxatiewaarde van het vastgoed.

Klaar om te groeien? Neem contact op en ontdek hoe een zakelijke hypotheek via Oversluiten.nl je daarbij kan helpen.

 

Waarvoor kan je een zakelijke hypotheek gebruiken?

aankoop-bedrijfspand-icoon

Aankoop bedrijfspand

Ondernemers kunnen een zakelijke hypotheek afsluiten om een bedrijfspand te kopen of te financieren.

01
renovatie-icoon

Uitbreiding of renovatie bedrijfsruimte

Als een bedrijf groeit of verbouwing nodig heeft, kan er een zakelijke hypotheek gebruikt worden voor de financiering.

02
financiering-bedrijfsmiddelen-icoon

Financiering van bedrijfsmiddelen

Een zakelijke hypotheek kan ook gebruikt worden om bedrijfsmiddelen te financieren, zoals machines, voertuigen of inventaris.

03
herfinanciering-bestaande-leningen-icoon

Herfinanciering van bestaande leningen

Met een zakelijke hypotheek kan een bedrijf ook bestaande leningen of schulden herfinancieren, mogelijk tegen gunstigere voorwaarden.

04
verhuren-icoon

Investering in beleggingspanden

Een ondernemer kan een zakelijke hypotheek gebruiken om te investeren in vastgoed, dat wordt verhuurd aan derden.

05
overname-bedrijf-icoon

Overname van een bedrijf

Een ondernemer kan een zakelijke hypotheek kan ook gebruikt worden om de aankoop van een ander bedrijf te financieren.

06
hypotheekadviseur-luka

Wil je meer weten over zakelijke hypotheken?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over zakelijke hypotheken en hoe deze het beste binnen jouw onderneming passen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een zakelijke hypotheek?

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke hypotheek, zijn er verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst is het type onderneming belangrijk; je moet een ondernemer zijn met een eenmanszaak, vof, maatschap of bv. Financiële instellingen kijken ook naar je financiële gezondheid. Ze beoordelen of je de hypotheek kunt betalen op basis van je kennis en ervaring als ondernemer, hoe lang je bedrijf al actief is en je financiële buffer.

De eigen inbreng speelt een grote rol. Meestal wordt er verwacht dat je minimaal 30% van de marktwaarde van het vastgoed zelf inbrengt, maar dit kan per situatie verschillen. Een ander belangrijk aspect is de Loan-to-Value (LTV), de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van het onderpand. Een hogere eigen inbreng kan zorgen voor een gunstige LTV.

De grootte en omzet van je bedrijf kunnen ook een factor zijn. Sommige banken hanteren een maximum omzet en aantal medewerkers om in aanmerking te komen voor een zakelijke hypotheek. Daarnaast is de aflossingsperiode van belang; je kunt een zakelijke hypotheek vaak in maximaal 20 jaar aflossen, waarbij je ieder jaar minimaal 5% aflost.

Het is ook cruciaal dat de financiering in verhouding staat tot de marktwaarde van het bedrijfspand. Bijvoorbeeld, sommige banken financieren tot 90% van de marktwaarde. Ten slotte beoordelen financiers de betalingscapaciteit van je onderneming, of je bedrijf in staat is om aan de rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen met de beschikbare vrije geldstromen.

Oversluiten.nl geeft je meer dan alleen informatie

Goed om te weten

Aflossen zakelijke hypotheek

Aflossen zakelijke hypotheek

Het aflossen van een zakelijke hypotheek, ook wel bedrijfshypotheek genoemd, vindt vaak plaats binnen een vastgestelde termijn en tegen een vast rentepercentage. Gewoonlijk wordt er lineair afgelost, wat bijdraagt aan een hogere afschrijving op bedrijfspanden en het risico voor de hypotheekverstrekker verhoogt​​. Echter, niet alle geldverstrekkers vereisen een lineaire aflossing; soms is het mogelijk om een deel van de lening na de looptijd af te lossen, hoewel dit kan leiden tot extra kosten bij vervroegd aflossen.

Rente zakelijke hypotheek

Rente zakelijke hypotheek

De rente voor een zakelijke hypotheek in Nederland wordt bepaald door meerdere factoren en bestaat uit verschillende componenten:

  1. Basisrente: De basisrente is de rente die de bank betaalt voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Dit is de basis waarop de uiteindelijke rente voor de zakelijke hypotheek wordt berekend​​.
  2. Risico-opslag: Bovenop de basisrente komt er een risico-opslag. Dit is een extra rente die je betaalt bovenop je hypotheekrente en is afhankelijk van de risicocategorie waarin je wordt geplaatst door de hypotheekverstrekker. Deze risico-opslag wordt bepaald op basis van je specifieke bedrijfssituatie, zoals de financiële gezondheid van je onderneming, je ervaring als ondernemer, het aantal jaren dat je bedrijf bestaat, en de financiële buffer die je hebt.
  3. Vaste of variabele rente: Je kunt kiezen voor een vaste of variabele rente voor je zakelijke hypotheek. Met een vaste rente weet je waar je gedurende de looptijd van je hypotheek aan toe bent qua rentebetalingen​​.
  4. Rente variatie: De rente voor een zakelijk pand voor eigen gebruik varieert van 2,7% tot 7%. De meest gebruikelijke tarieven voor midden- en kleinbedrijven liggen tussen 3,5% en 6,5% van het leenbedrag. De rente op de offerte kan verschillen door meerdere factoren​​.

Is een zakelijke hypotheek aftrekbaar van de belasting?

Is een zakelijke hypotheek aftrekbaar van de belasting?

Wanneer je een bedrijfspand koopt, zijn er fiscale aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo mag je de aanvraag- en afsluitkosten van de hypotheek aftrekken van je winst, want de Belastingdienst ziet rentebetalingen als aftrekbare zakelijke kosten.

Let wel, de aflossing van de hypotheek is niet aftrekbaar van de belasting. Echter, een eventuele waardestijging van het bedrijfspand dien je bij de winst op te tellen. De deskundige hypotheekadviseurs van Oversluiten.nl staan voor je klaar om je hierover te adviseren. Neem nu contact op.

Extra kostenposten

Extra kostenposten

Bij de aanschaf van een bedrijfspand komen er niet alleen kosten voor de aankoopprijs kijken. Je krijgt ook te maken met verschillende eenmalige kosten. Hierbij kun je denken aan kosten voor het bepalen van de waarde van het pand (taxatie), overdrachtsbelasting en notariskosten voor het vastleggen van de koop​​.

Overdrachtsbelasting: Voor bedrijfspanden geldt normaal gesproken een overdrachtsbelastingtarief van 10,4%, alhoewel er uitzonderingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld, als de bedrijfsruimte 10% of minder van het pand beslaat, geldt voor het hele pand het tarief van 2% of de startersvrijstelling​​.

Daarnaast zijn er jaarlijks terugkerende kosten zoals onroerendezaakbelasting (OZB), opstalverzekering en onderhoud. Houd in gedachten dat je rekening moet houden met deze kostenposten voordat je een zakelijke hypotheek afsluit, ook wel bekend als een bedrijfshypotheek.

Wat is het verschil tussen een zakelijke- en een particuliere hypotheek?

Wat is het verschil tussen een zakelijke- en een particuliere hypotheek?

Een zakelijke hypotheek is specifiek ontworpen voor zakelijke doeleinden zoals de aankoop of renovatie van een bedrijfspand, terwijl een particuliere hypotheek bedoeld is voor de aankoop van persoonlijk woongebruik. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee typen hypotheken:

  1. Rente: Zakelijke hypotheken hebben vaak een hogere rente in vergelijking met particuliere hypotheken vanwege de hogere risico-opslag die gepaard gaat met zakelijke leningen​​.
  2. Looptijd: De looptijd van een zakelijke hypotheek is vaak korter dan die van een particuliere hypotheek. Zakelijke hypotheken moeten meestal binnen 20 tot 25 jaar worden afgelost, terwijl particuliere hypotheken een looptijd van 30 jaar kunnen hebben​​.
  3. Aflossing en eenmalige kosten: Zakelijke hypotheken vereisen vaak een snellere aflossing en hebben hogere eenmalige kosten in vergelijking met particuliere hypotheken​​.
  4. Doel: Zakelijke hypotheken zijn uitsluitend bedoeld voor zakelijke doeleinden zoals de aankoop van een bedrijfspand of een ander zakelijk project, zoals een beleggingspand. Een particuliere hypotheek daarentegen is bedoeld voor persoonlijke huisvesting.
  5. Risico voor de geldverstrekker: Het risico voor de geldverstrekker is over het algemeen hoger bij een zakelijke hypotheek in vergelijking met een particuliere hypotheek.

Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je een bedrijf aan huis hebt, dan zijn er eventuele mogelijkheden voor een particuliere hypotheek. Echter, om ervoor te zorgen dat je niet in overtreding bent, is het verstandig om je goed te informeren, aangezien er een hoge boete staat op het gebruik van de verkeerde leningsvorm.

Wat is het maximale leenbedrag?

Wat is het maximale leenbedrag?

Het maximale leenbedrag voor een zakelijke hypotheek is niet vastgesteld op een specifiek bedrag zoals 1 miljoen euro, maar varieert per aanbieder en situatie. Het wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder:

  1. De waarde van het onderpand: De waarde van het zakelijk vastgoed dat je wilt kopen speelt een grote rol bij het bepalen van het leenbedrag. Bij de meeste financiers kun je tot een bepaald percentage van de waarde van het vastgoed lenen, en de rest moet je met eigen geld betalen​​.
  2. Eigen vermogen van de ondernemer: Je eigen vermogen en bestaande schulden zijn belangrijk voor geldverstrekkers bij het beoordelen van je aanvraag voor een zakelijke hypotheek​​.
  3. Winst voor aftrek: De winst die je maakt voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en afboekingen wordt ook bekeken door de hypotheekverstrekker​​.
  4. Inkomsten van de ondernemer: De Gedragscode Hypothecair Krediet (GHF) stelt dat bij het bepalen van de maximale leencapaciteit rekening moet worden gehouden met de huidige ‘vaste en bestendige inkomsten’. Aangezien ondernemers doorgaans geen vaste en bestendige inkomsten hebben, wordt de leencapaciteit gebaseerd op het gemiddelde van de inkomsten over een bepaalde periode​​.
  5. Type bedrijf en branche: De sector waarin je opereert kan ook van invloed zijn, hoewel dit niet expliciet is vermeld in de geraadpleegde bronnen, het is logisch dat bepaalde sectoren als risicovoller worden beschouwd dan andere.
  6. Financiële gezondheid van het bedrijf: Dit omvat verschillende financiële indicatoren die de stabiliteit en winstgevendheid van je bedrijf aantonen.
  7. Looptijd en rentepercentage: De gekozen looptijd en het overeengekomen rentepercentage kunnen ook van invloed zijn op het maximale leenbedrag.
  8. Kredietwaardigheid van de ondernemer: Je kredietgeschiedenis en huidige kredietstatus kunnen ook van invloed zijn op het maximale leenbedrag dat je kunt lenen voor een zakelijke hypotheek.

Door al deze factoren kan het maximale leenbedrag sterk variëren. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met onze deskundige hypotheekadviseurs bij Oversluiten.nl om een beter beeld te krijgen van hoeveel je kunt lenen voor je zakelijke hypotheek.

Voordelen van een zakelijke hypotheek

  1. Vaste maandlasten: Dankzij een vast rentepercentage weet je precies wat je maandelijks kwijt bent, wat helpt bij budgetplanning.
  2. Flexibiliteit in looptijd: Afhankelijk van de investering kan de looptijd variëren van 5 tot 20 jaar​.
  3. Belastingvoordelen: De rente en afschrijvingen op een zakelijke hypotheek kunnen fiscale voordelen opleveren. De aanvraag- en afsluitkosten van de hypotheek mogen worden afgetrokken van je winst. Rente betalingen worden gezien als aftrekbare zakelijke kosten.
  4. Waardevermeerdering: Bij een waardestijging van het bedrijfspand stijgt ook de waarde van je vermogen.

Nadelen van een zakelijke hypotheek:

  1. Risico bij dalende inkomsten: Vaste maandlasten zijn een zegen bij stabiele inkomsten, maar kunnen een last vormen als bedrijfsinkomsten dalen.
  2. Hogere rente: Een zakelijke hypotheek kent een hogere rente in vergelijking met een privé hypotheek.
  3. Kortere aflossingstermijn: Een zakelijke hypotheek moet in een kortere tijd worden afgelost dan een privé hypotheek. Terwijl een privé hypotheek kan worden afgesloten voor 30 jaar, is een zakelijke hypotheek vaak 5 of 10 jaar, met uitschieters naar maximaal 20 jaar​​.
Samen geld vrijmaken, voor jou

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl staan ervaren hypotheekadviseurs voor je klaar die jou kunnen begeleiden bij elke stap van het hypotheekproces. Met een schat aan kennis en een klantgerichte aanpak streven wij ernaar om je het advies te geven dat je nodig hebt, en je te helpen de juiste beslissingen te nemen. Op die manier kun je met vertrouwen de stap zetten naar het realiseren van jouw zakelijke ambities.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte

Hypotheken
25 november 2022
Alles over de hypotheek
Lees verder
BankspaarhypotheekHypotheken
08 december 2022
Alles over de bankspaarhypotheek
Lees verder
BeleggingshypotheekHypotheken
08 december 2022
Alles over de beleggingshypotheek
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)