Tweede hypotheek

Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Overweeg je een tweede hypotheek om jouw woning te verbouwen, te verduurzamen, of voor een andere belangrijke investering? Bij Oversluiten.nl leer je alles over de mogelijkheden, voorwaarden en fiscale aspecten van het afsluiten van een tweede hypotheek. Ontdek hoe je slim kunt investeren in uw woning om de waarde te verhogen of om andere levensdoelen te financieren—van een nieuwe auto tot een luxe boot.

 

Hoe wordt een tweede hypotheek berekend?

maandlasten-verlagen

De waarde van je woning

De actuele waarde van jouw woning is een sleutelfactor bij het bepalen van hoeveel je kunt lenen. Het verschil tussen de huidige marktwaarde van uw woning en uw huidige hypotheekschuld bepaalt de beschikbare overwaarde.

01

Openstaand hypotheeksaldo

De bestaande hypotheek en het nog openstaande saldo kunnen van invloed zijn op de hoogte van de tweede hypotheek die je kunt afsluiten.

02

De hoogte van je inkomen

Jouw huidige inkomen en financiële situatie worden geëvalueerd om zeker te stellen dat je de hypotheeklasten kunt dragen.

03
erik-adviseur-oversluiten

Samen naar een beter financiële toekomst

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag vrijblijvend om erachter te komen of een tweede hypotheek iets voor jou is!

Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Voor de hypotheekaanbieder is het allerbelangrijkste dat je de hogere maandlasten kunt dragen. Daarom zal de hypotheekaanbieder kijken naar je inkomen en financiële verplichtingen, zoals je vaste maandlasten.

Tevens zijn er meer voorwaarden waar rekening mee wordt gehouden. Bij een aanvraag voor een tweede hypotheek kijkt de hypotheekaanbieder ook naar de volgende zaken:

 1. Is je toetsingsinkomen voldoende voor het hogere hypotheekbedrag;
 2. Wat zijn je verbouwplannen? (Dit is namelijk ook gunstig voor de bank, omdat je woning meer waard wordt);
 3. Hoeveel bedraagt je openstaande hypotheek;
 4. Is de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde? (Dit mag 106% zijn, wanneer je die 6% gebruikt voor de verduurzaming van je woning.)

Hoeveel je precies kunt lenen met een tweede hypotheek moet op maat berekend worden. Daarom adviseren wij om vrijblijvend contact op te nemen met één van onze onafhankelijke adviseurs.

Samen maken wij geld vrij, voor jou

Waarvoor kan je een tweede hypotheek gebruiken?

Tweede hypotheek voor een verbouwing

Tweede hypotheek voor een verbouwing

Is het tijd voor een nieuwe badkamer, keuken, uitbouw of misschien iets anders, dan kan een tweede hypotheek een goede optie zijn. Een tweede hypotheek is ideaal als je wilt verbouwen. Een verbouwing is vaak niet goedkoop, maar zorgt er wel voor dat je woning meer waard wordt.

Bespreek de opties met één van onze hypotheekadviseurs, zodat je niet voor onverwachte kosten staat en een mooi budget kan samenstellen.

Tweede hypotheek voor verduurzamen

Tweede hypotheek voor verduurzamen

Een tweede hypotheek gebruiken om je woning te verduurzamen is ook een goede optie. Dit zorgt ervoor dat je kan besparen op energiekosten. De verduurzaming van je woning kan dus belangrijke reden zijn om een tweede hypotheek af te sluiten, omdat je de verduurzaming zo makkelijk kan financieren.

Daarbij mag je 106% van je woningwaarde als hypotheek afsluiten, wanneer je je hypotheek gebruikt om de woning te verduurzamen. (In plaats van 100% van de woningwaarde)

Tweede hypotheek voor een motorvoertuig

Tweede hypotheek voor een motorvoertuig

Het is niet verplicht om de tweede hypotheek aan de woning te besteden, al vind de hypotheekverstrekker dit vaak wel prettig. Maar dit is natuurlijk in je eigen beheer. Zo zou je het geld van de tweede hypotheek ook kunnen gebruiken aan een nieuwe auto, caravan, boot of camper.

Hierbij moet je wel opletten dat de rente van je tweede hypotheek alleen fiscaal aftrekbaar is wanneer je deze besteedt aan je woning. Het geld wat je dus aan een auto, caravan, camper of boot mag je niet aftrekken van je inkomen in box 1.

Tweede hypotheek voor een tweede huis

Tweede hypotheek voor een tweede huis

Het zou ook mogelijk zijn om van je tweede hypotheek een tweede huis te kopen. Denk hierbij aan een vakantiehuis of een investering in een woning die je wilt verhuren. Afhankelijk van de hoogte van je overwaarde kan je kijken of je dit kan betalen.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Wil je je overwaarde van je woning berekenen, dat kan makkelijk en snel via onze berekentool.

Voor- en nadelen tweede hypotheek

De voordelen

 • De rente van een tweede hypotheek is fiscaal aftrekbaar (dit geldt als je kan aantonen dat je het geld gebruikt voor een verbouwing en je de lening annuïtair of lineair hebt afgesloten);
 • De rente is lager dan die van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet;
 • De overwaarde kan benut worden;
 • Extra lenen voor energiebesparende maatregelen is mogelijk;
 • Het is mogelijk om het geleende geld onder bepaalde voorwaarden ook voor andere dingen te gebruiken.

De nadelen

 • Je betaalt geld voor het afsluiten van de tweede hypotheek;
 • Je moet voldoen aan de nieuwe inkomenseisen; deze zijn aangescherpt en daardoor strenger;
 • Niet iedereen beschikt over overwaarde op zijn of haar huis om hier voordeel uit te halen.

Wat zijn de kosten voor een tweede hypotheek afsluiten?

Wat zijn de kosten voor een tweede hypotheek afsluiten?

Het afsluiten van een tweede hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Hierbij kun je denken aan de volgende kosten:

 • Taxatiekosten: Dit zijn de kosten voor het laten checken hoeveel je huis eigenlijk waard is. Een expert komt dan kijken naar je huis om te bepalen wat de waarde is. Dit is nodig om te weten of de hypotheek die je wilt, goed past bij de waarde van je huis.
 • Notariskosten: Je hebt een nieuwe hypotheekakte nodig. Hiervoor betaal je vaak een eenmalig bedrag aan de notaris, zodat je hypotheekakte wordt ingeschreven in het Kadaster.
 • Advies- of afhandelingskosten: Bij veel adviseurs betaal je voor hun dienstverlening. Maar bij Oversluiten.nl werken we op een ‘no cure, no pay’-basis. Dat betekent dat je bij ons altijd gratis advies krijgt!

Overigens zijn al deze kosten fiscaal aftrekbaar wanneer je belastingaangifte doet.

Is de hypotheekrente aftrekbaar?

Is de hypotheekrente aftrekbaar?

Ja de hypotheek rente van je tweede hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 • Je hebt een annuïteiten of lineaire hypotheek;
 • Je gebruikt de tweede hypotheek om je woning te verbouwen, verduurzamen of te verbeteren;
 • De tweede hypotheek gebruik je voor je hoofdverblijf, dus niet voor een tweede woning of een vakantiehuis;
 • Je lost je hypotheek binnen 30 jaar af.

Kan je beter een tweede hypotheek afsluiten of een extra lening nemen?

Kan je beter een tweede hypotheek afsluiten of een extra lening nemen?

Wanneer je een laag bedrag nodig hebt, dan kan je beter kiezen voor een persoonlijke lening. Maar wanneer het gaat om een hoog leenbedrag, dan is een tweede hypotheek veel voordeliger. Je betaald dan wel kosten voor het afsluiten van de tweede hypotheek, maar de rente is velen malen lager dan bij een persoonlijke lening.

Het ligt er dus aan welk bedrag je nodig hebt en hoe groot de financiering is die je wilt gaan doen.

Wanneer je twijfelt of een tweede hypotheek beter bij jouw wensen aansluit, dan adviseren wij je om vrijblijvend contact op te nemen met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Kan ik mijn tweede hypotheek bij een andere bank afsluiten?

Kan ik mijn tweede hypotheek bij een andere bank afsluiten?

Ja, het is mogelijk om je tweede hypotheek bij een andere bank af te sluiten. Je hoeft niet perse je tweede hypotheek bij dezelfde bank af te sluiten als je eerste hypotheek. Hierbij kan je dus kijken welk rentepercentage jouw voordelig uitkomt.

 

Oversluiten.nl

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl combineren we meer dan 20 jaar ervaring in de branche met de expertise van onze hypotheekadviseurs. Elk lid van ons team is toegewijd aan het begeleiden van individuen bij het afsluiten van een tweede hypotheek op hun woning. Onze missie is om uitmuntend advies te leveren en je te assisteren bij het maken van de juiste financiële beslissingen, waardoor je met vertrouwen en gemoedsrust een tweede hypotheek op je woning kan realiseren.

Verhalen van onze klanten

Wat onze klanten zeggen

Een nieuwe badkamer en keuken dankzij Oversluiten.nl

“We wilden heel graag onze badkamer en keuken verbouwen. Bij een andere partij kregen we vrij snel te horen dat dit niet mogelijk was. Oversluiten.nl, die in het verleden al iets voor ons had geregeld, wilde er ook nog naar kijken. En ja hoor, we konden starten met verbouwen. Bij elke stap hebben ze ons bijgestaan. Financieel zijn we erop vooruitgegaan en we zijn nu de trotse eigenaren van een prachtige badkamer en keuken. We zouden Oversluiten.nl aan iedereen aanraden!”

Met Oversluiten.nl van overwaarde naar Arubaans geluk

“Vanaf ons eerste contact met Oversluiten.nl voelden we ons volkomen op ons gemak, een gevoel dat consistent bleef dankzij hun ongeëvenaarde professionaliteit. Wat echt indruk maakte, was het doorzettingsvermogen van het team. Zelfs op momenten van twijfel gaven ze niet op en zorgden voor een soepel proces. Dankzij hun harde werk konden we niet alleen onze hypotheek oversluiten maar ook overwaarde vrijmaken, wat ons financieel een grote stap vooruit heeft geholpen en ons zelfs in staat stelde om een prachtig stukje paradijs op Aruba te kopen. Hartelijk dank aan het hele team voor hun onvermoeibare inzet en expertise; ze hebben bewezen een partner te zijn waarop je kunt vertrouwen.”

Overwaarde benut om langer zelfstandig te blijven wonen

“Dankzij Oversluiten.nl hebben we de overwaarde van ons huis kunnen aanspreken om belangrijke aanpassingen te doen. Nu hebben we een traplift en een vernieuwde badkamer, waardoor we hier langer zelfstandig en comfortabel kunnen blijven wonen. We zijn ontzettend tevreden over de service en advisering van Oversluiten.nl!”

Overwaarde opnemen voor onze dochters

“We hebben onlangs de hulp van Oversluiten.nl ingeschakeld om een deel van onze overwaarde op te nemen voor de aankoop van een huis voor onze kinderen. Ze hebben alles voor ons geregeld, zelfs buiten kantooruren. Dankzij hun inzet en deskundigheid kan onze oudste dochter nu ook een eigen huis kopen. We zijn zeer tevreden over hun service en bevelen hen van harte aan.”

Van droom naar realiteit: een appartement op Tenerife

“Ik droomde al jaren van een appartement op Tenerife. Na een mondeling akkoord voor een prachtig appartement, moest ik nog de financiering regelen. Via Oversluiten.nl kreeg ik deskundig advies over het benutten van mijn overwaarde. Jochem liet mij de mogelijkheden zien en Erik Vleeshouwers heeft alles perfect met de bank en de notaris geregeld. Hun inzet was geweldig en heeft mijn droom waargemaakt. Een grote dank aan Jochem en Erik, en ik raad Oversluiten.nl ten zeerste aan!”

Van stress naar succes: Anneke bespaart €437 per maand dankzij Oversluiten.nl

Ik zit vaak in Duitsland maar mijn huis staat in Almere. Dus ja, wat doe je dan met je hypotheek? Via Facebook kwam ik terecht bij Oversluiten.nl. Ik had al snel een fijn gesprek met Erik van Haaster. Hij legde meteen uit hoe het zat: no cure, no pay, dus geen gedoe. Mijn situatie was best ingewikkeld door mijn BKR-meldingen, maar Erik en zijn team hadden er vertrouwen in. En ze hebben het voor elkaar gekregen! Mijn leningen zijn opgenomen in mijn nieuwe hypotheek en ik bespaar nu elke maand €437. Echt top geregeld, ik ben er nog steeds hartstikke blij mee. Oversluiten.nl, echt een aanrader!

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*