Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek wil zeggen dat de hypotheek verbonden is met een beleggingsrekening. Het geld wat je opbouwt met beleggen wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd je hypotheek af te betalen. Mocht je niet genoeg hebben opgebouwd, moet je het restbedrag met eigen geld betalen. Je financiert de hypotheek dus met beleggingen die je over een bepaalde looptijd hebt opgebouwd.

Alles over de beleggingshypotheek

Voor een beleggingshypotheek betaal je maandelijks rente en premie voor de beleggingsverzekering. Aan sommige beleggingshypotheken zit geen beleggingsverzekering, dit is dat in plaats van de verzekering de beleggingsrekening. Hoewel de beleggingsrekening soms wordt gebruikt voor de beleggingshypotheek, wordt de beleggingshypotheek meestal afgesloten met een beleggingsverzekering.

Omdat je met de beleggingshypotheek via beleggingen spaart om in een keer de hypotheek volledig of grotendeels af te betalen, betaal je geen maandelijkse aflossing. Wanneer je na de looptijd nog niet de volledige hypotheek kan afbetalen met de beleggingshypotheek moet je de rest van de hypotheek met eigen middelen betalen. Bij overlijden vóór de einddatum volgt een uitkering voor het aflossen van de hypotheek of een deel ervan.

Een beleggingshypotheek oversluiten

Door het oversluiten naar bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek, kies je voor een hypotheekvorm waarin je maandelijks afbetaalt op de hypotheekschuld. Met deze hypotheekvorm is een volledige aflossing van de schuld op de einddatum gegarandeerd. En je neemt afscheid van de hoge kosten in de beleggingshypotheek. Het in de gekoppelde beleggingsverzekering opgebouwde vermogen, kan je gebruiken om de hypotheekschuld al deels af te lossen, en vanaf daar maandelijks aflossing te betalen.

Oversluiten wil zeggen dat je de huidige hypotheek in één keer afbetaalt. Dat doe je met een nieuwe hypotheek bij een andere of bij dezelfde geldverstrekker. In veruit de meeste gevallen betaal je een boeterente, maar onder de streep pak je meestal voordeel. Door het oversluiten van je beleggingshypotheek profiteer je namelijk van de zeer lage hypotheekrente van dit moment. In een eerste gesprek met onze hypotheekadviseur rekenen we eerst voor je uit of het oversluiten financieel gezien handig is. Als het gunstig uitpakt, zetten wij het oversluiten in gang en ben je binnenkort van je beleggingshypotheek af.

Waarom de beleggingshypotheek oversluiten?

Je kunt je beleggingshypotheek oversluiten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Hiermee kun je veel geld besparen en ben je gegarandeerd dat je na de einddatum volledig bent uitbetaald.

Zoals de naam al doet vermoeden is de aflossing van deze hypotheekvorm afhankelijk van beleggingsresultaten. Als het goed gaat op de beurs ben je spekkoper, maar het gaat niet altijd goed. De hoogte van de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde beleggingsverzekering is ook vaak een probleem. Deze verzekeringen staat ook wel bekend als woekerpolissen. Wij leggen uit waarom je de beleggingshypotheek het beste kunt oversluiten.

De beleggingshypotheek wordt tegenwoordig nauwelijks nog afgesloten, maar jaren geleden was deze hypotheekvorm populair. Vaak werd de beleggingshypotheek gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. De gedachte hierachter was dat de aflossingsvrije hypotheek ook werd afbetaald als het fantastisch ging met de beleggingen. De populariteit werd groot doordat het erg goed ging op de beurs in de periode van 1993 tot 2000. Helaas vielen de rendementen na het jaar 2000 erg tegen. Toen viel pas op dat de kosten in de beleggingshypotheek wel erg hoog waren.

Wil je meer weten over de beleggingshypotheek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Het verleden van de beleggingshypotheek

In de periode van 1996 tot 1999 zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten. In deze jaren ging het erg goed op de beurs. In de jaren daarna ontstonden er negatieve beursresultaten en was de beleggingshypotheek achteraf toch geen verstandige keuze. In 2006 kwam er aandacht voor de hoge kosten die verzekeraars verwerken in de hypotheek gekoppelde beleggingspolissen. Heb je nog steeds een beleggingshypotheek en ben je benieuwd wat je met de hypotheek moet doen? Ga in gesprek met één van onze hypotheekadviseurs.

Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek hebben veel huiseigenaren niet beseft dat ze voor de aflossing van de hypotheek volledig afhankelijk zijn van beleggingsresultaten. Ook was niet bekend dat er hoge kosten verstopt zitten in deze hypotheekvormen. Met een jaarlijks rendement van 8% of meer, is er niets aan de hand. Met een jaarlijks rendement van bijvoorbeeld 1,5%, overstijgen de kosten de baten. Dus ook met een positief rendement teer je mogelijk in op het vermogen.

Hypotheek oversluiten naar een beleggingshypotheek

Je hypotheek oversluiten naar een beleggingshypotheek is niet mogelijk. Deze hypotheekvorm wordt namelijk niet meer actief aangeboden door geldverstrekkers. Het omzetten van een beleggingshypotheek naar een andere hypotheekvorm is wel een gebruikelijke omzetting. In de beleggingshypotheek zitten hoge kosten verwerkt die de beleggingshypotheek onaantrekkelijk maken. Vooral in tijden met dalende beurskoersen kan een beleggingshypotheek een zeer ongunstige hypotheek zijn.

Nu weet jij zo goed als alles over de beleggingshypotheek. Heb je toch nog vragen, neem dan vooral contact met ons op!

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*