Wajong uitkering

Alles over een

Wajong uitkering

De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten is een Nederlandse volksverzekering. Deze verzekering is voor jongeren die arbeidsongeschikt verklaard worden onder 18 jaar en dit nog steeds zijn als ze 18 jaar oud worden. 

Er zijn verschillende Wajong uitkeringen, zo heb je de oude Wajong (loopt tot 2010), Wajong 2010, Wajong 2015 en de nieuwste Wajong regels die in zijn gegaan sinds 1 januari 2021.

Voorwaarden Wajong uitkering

 • Op je 18e verjaardag heb je een handicap of ben je ziek
 • Na je 18e verjaardag en voor je 30e verjaardag krijg je een handicap of word je ziek. Hierbij is de voorwaarde dat je een jaar voor deze handicap of ziekte je minimaal 6 maanden een opleiding gevolgd moet hebben.
 • Je moet minimaal 18 zijn
 • Je moet in Nederland wonen

Als er een mogelijkheid is dat je nog wel kunt werken kom je niet in aanraking voor een Wajong uitkering, mogelijk heb je dan wel recht op bijstand. Voor een bijstand komt er hulp vrij bij het zoeken van een nieuwe baan, hierbij zal de overheid te hulp staan.

Wij zorgen dat jij het juiste advies krijgt over de Wajong uitkering.

Wil je meer informatie over de Wajong uitkering? Neem dan snel contact op!

De Verschillende Wajong uitkeringen

Oud Wajong

Oud Wajong

Oud Wajong moet ontvangen zijn voor 1 januari 2010, deze vorm van Wajong zorgt voor aanvullende inkomsten wanneer er niet genoeg inkomsten zijn om van te leven.
Deze regeling was van kracht voor mensen die al voor hun 17e levensjaar een langdurige ziekte of handicap hadden en die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt waren.

Inmiddels zijn de regels met betrekking tot de Wajong uitkering sinds 2010 veranderd.

Wajong 2010

Wajong 2010

Wajong 2010 moet ontvangen zijn voor 1 januari 2010 tot 1 januari 2015. Dit was de nieuwe Wajong uitkering regeling die in 2010 was ingevoerd door de Nederlandse overheid.

Wanneer een persoon niet genoeg verdient om van te leven door een handicap of ziekte wordt dit aangevuld met een Wajong uitkering, wanneer iemand helemaal niet meer kan werken word er 75% van een minimumloon uitgekeerd

Wajong 2015

Wajong 2015

Sinds 1 januari 2015 is Wajong voor jongeren die helemaal niet meer kunnen werken. Voor mensen die gedeeltelijk kunnen werken maar hier hulp bij nodig hebben krijgen hiervoor gepaste hulp van de gemeente. De Wajong 2015 is dus alleen voor mensen die nu en in de toekomst geen arbeidsvermogen hebben.

Voor deze mensen geldt dat ze minimaal 75% van het minimum (jeugd)loon kunnen verdienen. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kunnen ze een (aanvullende) Wajong uitkering krijgen.

Verschil oude en nieuwe Wajong

Verschil oude en nieuwe Wajong

Sinds 1 januari 2021 zijn de regels omtrent de Wajong veranderd. Door deze verandering krijgen Wajongers die (meer) gaan werken een hoger inkomen. Bovendien kunnen zij hun uitkering behouden als ze een opleiding gaan volgen. Wajongers hoeven nu minder bang te zijn om hun uitkering te verliezen.

De regels zijn aangepast omdat ze te verschillend en ingewikkeld waren. Verschillende regels maakten het moeilijker voor Wajongers om volledig deel te nemen aan de maatschappij.

Wajongers waren bang dat ze minder zouden verdienen als ze gaan werken, en dat ze niet meer konden terugkeren naar de Wajong als ze hun baan verloren of hun gezondheid verslechterde.

Samen geld vrijmaken, voor jou

Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt de calculator gebruiken om een inschatting te maken van het maximale bedrag dat je kunt lenen en de bijbehorende kosten. Maar dat is pas het begin! Oversluiten.nl gaat vervolgens kosteloos en geheel vrijblijvend voor je aan de slag. We onderzoeken jouw specifieke situatie en sturen je een gratis offerte via e-mail. Door de goedkoopste aanbieders bij verschillende gespecialiseerde kredietverstrekkers te vergelijken, vinden we de lening die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Een lening afsluiten doe je liever niet alleen. Met ons persoonlijke advies kun jij vol vertrouwen je nieuwe lening afsluiten bij een betrouwbare kredietverstrekker.

Vraag en antwoord

Alles over het begrip Wajong uitkering

Hoeveel is een Wajong uitkering?

Hoeveel is een Wajong uitkering?

De Wajong uitkering is maximaal 75% van het minimumloon. Deze verandert wanneer werkt naast je Wajong uitkering. Ligt je totale (gezin)inkomen met een Wajong uitkering onder het sociaal minimum, dan kom je in aanmerking voor eventuele toeslagen.

Is een Wajong uitkering levenslang?

Is een Wajong uitkering levenslang?

Het is mogelijk om levenslang terug te vallen op je Wajong uitkering. Als je je baan verliest of bepaalde aanvullingen verliest door de nieuwe regels, dan krijg je een jaar de tijd om iets nieuws te vinden. Wanneer je een opleiding volgt, behoud je de volledige Wajong uitkering.

Mocht je situatie niet veranderen sinds de aanvraag van een Wajong uitkering, dan heb je tot de AOW leeftijd recht op deze uitkering.

Kan ik als werkgever ondersteuning krijgen als ik een Wajonger in dienst wil nemen?

Kan ik als werkgever ondersteuning krijgen als ik een Wajonger in dienst wil nemen?

Als werkgever kan je op verschillende manieren ondersteuning krijgen als je een Wajonger in dienst hebt of neemt.

Je kan verschillende voorzieningen inzetten, die het UWV ondersteunt:

 • Proefplaatsing: Met een proefplaatsing kijk je of de werknemer binnen je bedrijf past;
 • Loondispensatie: Je betaald tijdelijk minder loon aan de werknemer, omdat hij minder aan kan dan andere werknemers;
 • No-riskpolicy: Hierbij krijg je als werknemer looncompensatie bij ziekte van de Wajonger. Je krijgt dan voor deze werknemer een ziekte uitkering van het UWV;
 • Jobcoaching: Een jobcoach begeleid de werknemer op zijn werkplek binnen jouw bedrijf.

Verder kan je ook nog in aanmerking komen met verschillende financiële voordelen, als je een Wajonger in dienst neemt.

Kan ik een Wajong uitkering krijgen als ik een opleiding volg?

Kan ik een Wajong uitkering krijgen als ik een opleiding volg?

Ja, het is sinds 1 september 2020 mogelijk om een Wajong uitkering (Wajong 2015) te krijgen, als je een opleiding volgt. Mocht deze voorheen niet goedgekeurd zijn, dan kan je deze aanvraag alsnog opnieuw indienen.

Een lening met een Wajong uitkering

Bij een Wajong uitkering krijg je maandelijks een vast bedrag, omdat dit vast staat is het mogelijk om een lening aan te vragen. Hoe hoog dit is zal verschillen per persoon. Voor precieze informatie kan je een afspraak maken met een van onze adviseurs.

Wajong vanaf 2021

Vanaf 2021 zijn de Wajong regels weer veranderd om de Wajongers extra te motiveren om te aan werken en hier hun voordelen uit te halen. Hieronder staan de veranderingen beschreven.

 • Wajongers houden hun uitkering bij de start en tijdens hun opleiding
 • Als wojongers gaan werken naast hun uitkering zullen zij extra geld verdienen en dit dus bovenop hun uitkering krijgen, hierbij verdienen ze van elke euro 30 cent
 • Bij werk binnen de loondispensatie mogen ze meer dan 30 cent houden
 • Wajongers kunnen na het stoppen van de uitkering hier altijd weer op terugvallen, bijvoorbeeld als hun gezondheid weer achteruit gaat

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*