Belasting teruggave

Belasting teruggave

De belasting teruggave is voor wanneer je over het jaar te veel belasting hebt betaald. De betaalde belasting staat op de loonstrook onder de term loonheffing. De belasting teruggave is elk jaar terug te vragen door middel van de belastingaangifte. De belastingaangifte is elk jaar te doen op 1 maart waarin je aangifte kan doe voor het afgelopen jaar. Ook is het mogelijk om nog tot 5 jaar deze belastingaangifte te doen en misschien belasting terug te krijgen. De belastingaangifte bekijkt of je nog geld terug krijgt of nog geld moet betalen, wanneer je nog belasting moet betalen heb je hier vervolgens termijnen voor om deze hierin te af te betalen. Als je deze belasting niet terugbetaald aan de belastingdienst binnen de termijn moet je hierover boete betalen.

Wil je meer weten over de belasting teruggave?

Wij gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Belasting terugvragen

Wanneer mag je belasting terugvragen?

Wanneer mag je belasting terugvragen?

Je mag altijd belastingaangifte doen om te kijken of je nog geld terugkrijgt. Er zijn een aantal veel voorkomende situaties waarbij je de belasting kunt terugvragen.

 • Naast je studie heb je een bijbaan
 • Wanneer je in hetzelfde jaar waarin je bent afgestudeerd een baan krijgt
 • Wanneer je bent begonnen of gestopt bent met je baan
 • Wanneer je onbetaald verlof hebt opgenomen
 • Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt
 • Wanneer je recht hebt op aftrekposten
 • Wanneer je niet heel het jaar in Nederland hebt gewerkt
 • Wanneer je kinderen hebt en recht heeft op inkomensafhankelijke combinatiekorting

Buiten deze veelvoorkomende situaties zijn er ook nog een aantal andere situaties waarbij je de belasting kan terugvragen, hierom is het altijd nuttig om belastingaangifte te doen.

Belastingaangifte

De belastingaangifte moet gedaan zijn voor 1 mei, deze belastingaangifte gaat dan over het vorige volledig afgeronde jaar. Als je niet voor 1 mei aangifte doet moet je uitstel aanvragen. Wanneer je de belastingaangifte hebt gedaan krijg je gelijk te zien wat je terug krijgt of wat je nog moet terug betalen. Als je in de situatie komt dat je nog moet betalen aan de belastingdienst en je doet de aangifte niet voor 14 juli komt er een boete op het terug te betalen bedrag. Als je geld terug krijgt van de belastingdienst moet dit bedrag boven de 16 euro zijn, onder de 16 euro betaald de belastingdienst niet uit.

Loonheffingskorting

Iedere werkende Nederlander heeft recht op loonheffingskorting. De loonheffingskorting is een korting waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Deze regeling is steeds geldig voor 1 baan met een werkgever, dit betekent dat als je 2 baantjes bij verschillende werkgevers hebt, je voor 1 baan loonheffingskorting krijgt en bij de andere niet.

Voor studenten en scholieren zijn er regelingen die het belastbaar inkomen naar beneden brengen waardoor deze doelgroep minder belasting hoeft te betalen.

Belastingvoordeel voor jongeren

Jongeren en/of studenten hebben een aantal financiële voordelen die specifiek voor deze doelgroep is omdat jongeren en studenten vaak minder geld verdienen. Deze regelingen zijn onder andere:

 • Studiefinanciering is een manier om de belastingdruk te verminderen
 • Heffingskortingen kunnen de belastingdruk ook verminderen.
 • Belastingvrij bijverdienen is voor jongeren tot 23 jaar die bij hun bijbaan over een groter deel belastingvrij kunnen bijverdienen.

Er zijn ook andere vormen van financiële voordelen voor jongeren, dit is voor meer specifieke doeleinden dit zijn regelingen zoals:

 • Jonge Ondernemers, kunnen gebruik maken van fiscale regelingen voor ondernemers, hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld: de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
 • Starters op de woningmarkt, kunnen gebruik maken van bepaalde regelingen bij de koop van hun eerste huis, denk hierbij aan bijvoorbeeld de startersvrijstelling of de overdrachtsbelasting.
 • Jonggehandicaptekorting, deze korting zorgt dat het belastbaar inkomen van deze doelgroep wordt verlaagd.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*