Belastingvrij schenken aan kinderen

Belastingvrij schenken aan kinderen

Als ouder mag je elk jaar belastingvrij schenken aan je kinderen, het bedrag wat je elke jaar belastingvrij kan storten aan je kinderen heeft een grens. Het is ook mogelijk om eenmalig een groter bedrag te storten aan je kinderen voor bijvoorbeeld een studie, een huis of iets anders. Hierin verschilt het maximale bedrag voor het belastingvrij schenken met doeleinde. De eenmalige schenking is voor een ‘kind’ van 18 tot 40 jaar oud, hierna is de eenmalige schenking niet meer mogelijk.

Wil je meer weten over belastingvrij schenken?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Controle over je gift

Als ouder kan je in de gaten willen houden waar je gift aan uitgegeven wordt zodat het goed besteedt wordt. Je kan voor deze reden voorwaarden bij de notaris opgeven die deze verwerkt in de voorwaarden schenking. Voorwaardes kunnen bijvoorbeeld zijn vanaf welke leeftijd het geld beschikbaar wordt voor je kind en waarvoor het geld gebruikt mag worden.

Ook kan je als ouder zelf volledig zeggenschap willen houden. Bij de notaris wordt je dan een bewindvoerder benoemt. Als bewindvoerder kan je zelf aangeven tot wanneer het bewind plaatsvind, dit kan maximaal tot je kind 30 jaar oud is.

Jaarlijkse schenking

Elk jaar kunnen ouders een bedrag van 6.035 euro schenken zonder hier belasting over te moeten betalen. Wanneer het gift over de 6.035 euro zit moet je over dit bedrag schenkbelasting betalen. De schenkbelasting wordt meestal betaald door de persoon die het geld ontvangt, toch kan je als schenker ook beslissen om dit bedrag zelf te betalen. Dit is een kwestie die onderling besproken en goedgekeurd moet worden.

Let op: Een te grote schenking kan ervoor zorgen dat je kind geen recht meer heeft op een uitkering of studiebeurs. Bekijk dit dus daarom altijd goed.

Eenmalige schenking

Voor de eenmalige hogere schenking zijn er ook grenzen voor hoeveel je mag schenken. Dit verschilt per einddoel van de schenking, hiervoor zijn drie categorieën:

– Eenmalige schenking voor een studie max. 60.298 euro

– Eenmalige schenking zonder bepaald einddoel max. 28.947 euro

– Eenmalige schenking voor een woning max. 28.947 euro

De schenkbelasting

Het kan zijn dat je als ouder meer geld wilt schenken dan de belastingvrije hoeveelheid, hierover moet iemand schenkbelasting betalen. De schenkbelasting betaal je over het deel van de schenking waarmee je over het belastingvrije deel zit. Hiermee wordt bedoeld dat je belasting betaald over het deel van de schenking die boven de vrijstelling valt. Voor de jaarlijkse schenking is dit dus alles boven de 6.035 euro.

Het percentage schenkbelasting die je betaald over de schenking hangt af van hoe ver je in familielijn van de schenker af staat, is de schenking bijvoorbeeld voor een kleinkind of voor je eigen kind?

Tarieven voor partners en kinderen (stief- en pleegkinderen)

Vanaf 0 tot 138.641 euro is de schenkbelasting 10%

Vanaf 138.641 euro en meer is de schenkbelasting 20%

Tarieven voor kleinkinderen en verdere afstammelingen

Vanaf 0 tot 138.641 euro is de schenkbelasting 18%

Vanaf 138.641 euro en meer is de schenkbelasting 36%

Belastingen voor erven

Wanneer een familielid komt te overlijden komen daar veel emoties vrij, hierbij zijn er ook veel fiscale zaken die geregeld moeten worden in deze emotionele tijd. Zo ook wanneer er een erfenis vrijkomt, hier betaal je over een bepaald gedeelte van de erfenis belasting, dit is de erfbelasting. De hoogte van deze belasting heeft te maken met de relatie tot de overledenen.

Cijfers uit 2023

Belastingen voor het erven

Partner, (pleeg-, adoptie-) kind of kind met beperking

Partner, (pleeg-, adoptie-) kind of kind met beperking

0 tot 138.641 euro is de erfbelasting 10%

138.642 euro en meer is de erfbelasting 20%

Kleinkinderen en verdere afstammelingen

Kleinkinderen en verdere afstammelingen

0 tot 138.641 euro is de erfbelasting 18%

138.642 euro en meer is de erfbelasting 36%

Overige erfgenamen zoals broers, zussen en ouders

Overige erfgenamen zoals broers, zussen en ouders

0 tot 138.641 euro is de erfbelasting 30%

138,642 euro en meer is de erfbelasting 40%

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*