Bijleenregeling

Zonder de bijleenregeling

De bijleenregeling is een belastingmaatregel die de hypotheekrenteaftrek beperkt. Voordat deze bijleenregeling geïmplementeerd werd gebruikte mensen de overwaarde van de woning na de verkoop voor zaken zoals een nieuwe auto. Voor het nieuwe huis sloten ze dan een hypotheek af voor het volledige bedrag, hierover kregen ze dan weer hypotheekrenteaftrek over de volledige aankoopsom.

Daarom is de bijleenregeling sinds 2004 een maatregel en moet je de overwaarde investeren in de volgende woning. De bijleenregeling is om mensen van het gedrag te ontmoedigen om de overwaarde te gebruiken voor andere zaken, en maakt het niet mogelijk om vervolgens hypotheekrenteaftrek te krijgen op de volledige hypotheeksom van een nieuw huis.

De bijleenregeling

De bijleenregeling zorgt ervoor dat je de overwaarde van je oude huis moet investeren in je nieuwe huis. De bijleenregeling geldt voor wanneer het nieuwe huis binnen 3 jaar na de verkoop van het oude huis plaatsvindt. De overwaarde van het oude huis mag je nog steeds gebruiken voor andere zaken die niet het huis bedragen. Wel zorgt de bijleenregeling er hierbij voor dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek je geen hypotheekrenteaftrek krijgt over het bedrag van de overwaarde die je hebt uitbesteed aan iets anders.

Fabian-financieel-adviseur

Wil je meer weten over de bijleenregeling?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Meer over de bijleenregeling

De duur van de bijleenregeling

De duur van de bijleenregeling

Zoals hierboven beschreven is de bijleenregeling voor 3 jaar geldig. Dit betekent dat als je 3 jaar wacht met een nieuw huis kopen je de overwaarde voor iets kan gebruiken wat je zelf wil, én kan je voor je nieuwe hypotheek hypotheekrenteaftrek krijgen over de volledige hypotheeksom.

De duur van de bijleenregeling is 3 jaar lang omdat het huren voor 3 jaar meestal erg duur is, zo is het minder waarschijnlijk dat mensen gaan huren om hun overwaarde vrij te maken. Om voor 3 jaar ergens anders te gaan wonen of te huren om je overwaarde vrij te maken klinkt dus voordelig maar is in de praktijk meestal niet zo winstgevend.

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Wanneer je aanpassingen aan je nieuwe huis wil doen in de vorm van een verbouwing kan je hier ook de overwaarde voor gebruiken. Je betaald zelf de verbouwing van bijvoorbeeld een nieuwe moderne keuken, de kosten die je hebt gemaakt voor deze keuken mag je in mindering brengen bij je overwaarde. Op deze manier hoef je minder overwaarde in het nieuwe huis te investeren. Dit heb je dan in principe al gedaan bij de verbouwing van de keuken.

Eigenwoningschuld

Eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is het gedeelte van de hypotheek waarover de rente afgetrokken mag worden. Deze hypotheek of lening moet afgesloten zijn voor iets met betrekking tot een woning, dit kan bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning of verbouwing van een woning zijn. Hypotheken en leningen voor investeringen zoals een nieuwe auto of de inrichting voor de woning vallen niet onder de eigenwoningschuld. Over de hypotheken of leningen voor een investering die niet met een huis te maken hebben kan je geen hypotheekrenteaftrek krijgen. De hypotheekrenteaftrek is alleen geldig voor over de eigenwoningschuld.

Fiscale partners

Fiscale partners

Wanneer je gaat verhuizen met je fiscale partner moet je bij de koop van je nieuwe woning rekening houden met elkaars eigenwoningreserve van de oude woning. De eigenwoningreserve is de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van het oude huis, dit deel moet je dus investeren in de volgende woning. In sommige situaties heb je als fiscale partners een beperking tot de hypotheekrenteaftrek, in dat geval mag je gezamenlijk rekening houden met de eigenwoningreserve, en hoeft dat niet voor ieder persoonlijk.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*