Boeterente

Boeterente

Geldverstrekkers brengen een boete in rekening wanneer een hypotheek of lening sneller wordt afgelost als in de hypotheekakte staat beschreven. De lengte van een hypotheek of lening die in de hypotheekakte staat beschreven is de looptijd. Hierbij is de boeterente een compensatie voor de bank omdat ze de rente over het versneld afgeloste bedrag mislopen. Ook bijvoorbeeld bij het Oversluiten van je hypotheek wordt er vaak met een boeterente gerekend omdat je hierbij ook in een keer de hypotheek afbetaald voor een andere hypotheek met betere voordelen.

Waarom vervroegd aflossen?

Hypotheken en leningen zijn maandlasten die je voor een meestal lange tijd meedraagt. in deze tijd veranderd ook je persoonlijke situatie waarnaar je lening of hypotheek misschien niet meer zo goed aansluit. Hierdoor kan het zijn dat je de hypotheek of lening wil oversluiten voor een meer passende hypotheek of lening.

Wanneer je vervroegd wil aflossen of bijvoorbeeld een hypotheek wil oversluiten komt er vaak een boeterente kijken. Het is hierbij slim om je goed te laten adviseren of vervroegd aflossen de voordeligste optie is. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de boeterente die je moet betalen en de voordelen die je haalt uit het oversluiten. Soms is het ook mogelijk om boetevrij af te lossen, op deze manier heb je alleen de voordelen van het vervroegd aflossen. Over boetevrij aflossen kan je hier meer lezen.

Wil je meer weten over de boeterente?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Boeterente in verschillende situaties

Boeterente bij aflossen

Boeterente bij aflossen

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er een hypotheekakte opgesteld. In de hypotheekakte staan een aantal zaken waaronder hoeveel je per maand aflost, dit zijn je maandlasten. In de hypotheekakte staat ook wat je jaarlijks boetevrij mag aflossen, dit is naast je maandlasten ongeveer 10 tot 20 procent van de totale hypotheek. Wanneer je meer dan dit bedrag wil aflossen moet je een boete betalen.

Boeterente bij oversluiten

Boeterente bij oversluiten

Bij het oversluiten van een hypotheek los je de oude hypotheek in een keer af, wanneer het rentepercentage op dat moment laag uitvalt haal je hier dus voordeel uit. Met de boeterente moet je rekening houden om te kijken of het oversluiten van je hypotheek echt wel zo voordelig is.

Let op: Aan het einde van de rentevaste periode kan je de hypotheek wel volledig boetevrij aflossen.

Boeterente bij rentemiddeling

Boeterente bij rentemiddeling

Rentemiddeling is wanneer er een gemiddeld rentepercentage wordt gebruikt van het afgesproken rentepercentage uit de hypotheekakte en het huidige rentepercentage. De rentebemiddeling wordt gedaan om minder rente te betalen, deze rente loopt de bank vervolgens wel mis. Hierom betaal je een boete in je nieuwe hypotheekrente. Zoek voor je een rentebemiddeling wil doen goed uit of met de boete er ook nog een voordeel uit de rentebemiddeling te halen is.

Voorbeeld berekening van de boeterente

Voorbeeld berekening van de boeterente

Er zijn 4 factoren waar de bank naar kijkt wanneer ze de boeterente berekenen.

 • Wat is je contractrente en huidige rente van de hypotheek;
 • Welk rentebedrag loopt de bank mis door de overstap;
 • Wat is de resterende tijdsduur van je hypotheek bij de bank;
 • De huidige hoogte van je hypotheek.

Elke bank moet een vaste formule hanteren om dit te berekenen. Hieronder zie je een voorbeeld berekening:

Boeterente voorbeeld 2024

Mocht je vragen hebben over de boeterente of de hypotheek, dan raden wij je aan om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze onafhankelijke adviseurs.

Hoe hoog is de boeterente?

De hoogte van de boeterente hangt af van een aantal factoren, door deze factoren kan de boeterente erg verschillend uitvallen per persoonlijke situatie. De factoren zijn bepalend voor de geldverstrekker hoe hoog de boeterente zal uitvallen. Dit zijn factoren zoals:

 • Hoe hoog is de actuele rente op het moment van het vervroegd aflossen?
 • Hoe hoog is je hypotheek nog?
 • Hoeveel mag je jaarlijks boetevrij aflossen?
 • Hoe lang is de rentevaste periode nog?

Is de boeterente fiscaal aftrekbaar?

Je mag in verschillende situaties de boeterente aftrekken, in deze situaties is de boeterente alleen aftrekbaar als deze hypotheek is van de woning waar je zelf in woont.

 • Als je extra aflost op je hypotheek
 • Als je de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker
 • Als je tussentijds het rentepercentage aanpast

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*