Bouwdepot

Maximale hypotheek berekenen
Bruto jaarinkomen
Bruto jaarinkomen partner
Zie uitkomst

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een financiële opsteker die je kunt aanvragen wanneer je plannen hebt om je huidige woning te verbouwen of wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Dit depot fungeert als een aparte rekening naast je reguliere hypotheek. Het is speciaal bedoeld om de kosten van verbouwingen te dekken, zodat jij je droomverbouwing kunt realiseren. Of het nu gaat om een gloednieuwe keuken, een serre om van de zon te genieten, of een energiezuinige aanpassing, het bouwdepot maakt het financieel haalbaar, mits de verbouwing zorgt voor waardevermeerdering van je woning.

Drie stappen om een bouwdepot aan te vragen

maandlasten-verlagen

Deel je verbouwingsplannen

Communiceer je verbouwingswensen duidelijk. Geef aan wat je wilt verbouwen en hoe je denkt dat deze verbouwing de waarde van je woning zal verhogen.

01

Onze adviseur neemt contact met je op

Onze adviseur neemt contact met je op om je te adviseren over het bedrag dat je kunt financieren via het bouwdepot.

02

Een taxateur stelt de waarde van de woning vast

Een taxateur beoordeelt je woning en schat de verwachte waarde na de verbouwing. 

03
erik-adviseur-oversluiten

Samen naar een beter financiële toekomst

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag vrijblijvend om erachter te komen of een bouwdepot iets voor jou is!

Hoe werkt een bouwdepot?

Met een bouwdepot kun je vrijwel alle kosten die komen kijken bij de verbouwing van je woning financieren. Het geld in het bouwdepot staat op een aparte rekening, waarover je depotrente ontvangt. Deze rente is een vergoeding voor het bedrag dat nog niet is besteed aan de verbouwing en dus nog bij de bank staat.

De depotrente wordt berekend over het nog niet gebruikte deel van je hypotheek. In een ideale situatie komt de depotrente overeen met je hypotheekrente, waardoor je alleen rente betaalt over het bedrag dat daadwerkelijk is betaald aan de bouwer.

 

Voorwaarden

De hoogte van je hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Echter, als je verbouwingsplannen hebt die gericht zijn op energiebesparende maatregelen, dan mag je hypotheek oplopen tot maximaal 106% van de woningwaarde. Die extra 6% dient dan uitsluitend gebruikt te worden voor het verduurzamen van je woning.

Het bouwdepot is bedoeld voor de financiering van verbouwingen en verbeteringen die vastzitten aan de woning. Het is dus niet bedoeld voor de aanschaf van roerende zaken zoals meubels.

Na het afsluiten van de hypotheek, kun je tot 2 jaar gebruik maken van het bouwdepot. Verbouwingen die plaatsvonden vóór het afsluiten van de hypotheek kunnen niet worden verhaald op het bouwdepot. Het is mogelijk om binnen de periode van 2 jaar het depot zelf op te zeggen, mocht dit nodig zijn.

Samen maken wij geld vrij, voor jou

Waarvoor kan je een bouwdepot gebruiken?

Bouwdepot voor verbouwing

Bouwdepot voor verbouwing

Een bouwdepot stelt je in staat om binnen twee jaar na het afsluiten van de hypotheek je verbouwingsplannen te realiseren. Het is essentieel dat de verbouwingswerken betrekking hebben op onroerende zaken die vastzitten aan je woning. Enkele voorbeelden van verbouwingen die je met een bouwdepot kunt financieren, zijn:

 • Plaatsen van een dakkapel;
 • Realiseren van een uitbouw;
 • Leggen van een nieuwe vloer;
 • Vernieuwen van de keuken

Bouwdepot voor verduurzamen

Bouwdepot voor verduurzamen

Een bouwdepot kan specifiek worden ingezet voor energiebesparende maatregelen, ook wel bekend als een groendepot. Hierbij mag je tot 106% van de huidige woningwaarde financieren, in tegenstelling tot de standaard 100%. Enkele energiebesparende maatregelen die je kunt financieren met een groendepot, zijn:

 • Installatie van zonnepanelen;
 • Aanschaf van een warmtepomp;
 • Plaatsen van isolerende deuren en kozijnen;
 • Vervangen van beglazing door triple glas;
 • Isoleren van gevel, dak of vloer.

Vaak hebben geldverstrekkers een apart depot voor verduurzaming. Je dient de facturen in bij de geldverstrekker, die vervolgens de betalingen verricht vanuit het depot.

Bouwdepot voor nieuwbouw

Bouwdepot voor nieuwbouw

Een bouwdepot voor nieuwbouw, ook wel een nieuwbouwdepot genoemd, is een aparte rekening naast je hypotheek waar het geleende bedrag tijdelijk wordt geparkeerd. Vanuit dit depot betaal je de facturen voor de bouw aan de aannemer. Het is belangrijk om ondertekende facturen door te sturen naar de geldverstrekker voor betaling.

Mocht je een factuur zelf hebben betaald, dan kun je het bedrag terugvragen bij de geldverstrekker door een betaalbewijs aan te leveren. Bewaar deze facturen zorgvuldig, aangezien ze van belang kunnen zijn voor je belastingaangifte.

Hoelang duurt de aanvraag van een bouwdepot en wat is de geldigheid?

Hoelang duurt de aanvraag van een bouwdepot en wat is de geldigheid?

Het aanvragen van een bouwdepot is onderdeel van het hypotheekproces en neemt meestal 4 tot 6 weken in beslag. Een bouwdepot is tot twee jaar geldig, met soms een mogelijkheid tot verlenging van 6 maanden, afhankelijk van de bank.

Elke bank heeft eigen regels rondom het bouwdepot. Om de juiste bank voor jouw situatie te vinden, staan onze onafhankelijke adviseurs voor je klaar.

Voor- en nadelen van een bouwdepot

De voordelen

 • Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen;
 • De marktwaarde van je woning kan stijgen door de verbouwing;
 • Over het nog niet gebruikte bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding, die gelijk is aan de hypotheekrente;
 • Het niet gebruikte bedrag van het bouwdepot kun je boetevrij gebruiken om af te lossen op je hypotheek;
 • Facturen voor de verbouwing kun je indienen bij de geldverstrekker voor betaling uit het bouwdepot.

De nadelen

 • Met een bouwdepot kun je alleen onroerende zaken financieren, of zaken die vastzitten aan het huis;
 • Je hebt vaak ook nog eigen geld nodig, omdat niet alle kosten van de verbouwing worden gedekt door het bouwdepot;
 • De geldverstrekker beheert je bouwdepot, hoewel de regeling per bank kan verschillen;
 • De maximale duur van het bouwdepot is 2 jaar, met een eenmalige mogelijkheid tot verlenging van 6 maanden tot één jaar, afhankelijk van de geldverstrekker;
 • Je betaalt rente over het opgenomen bedrag uit het bouwdepot.
wij beantwoorden ze voor je

Veelgestelde vragen

Is hypotheekrenteaftrek mogelijk bij een bouwdepot?

Is hypotheekrenteaftrek mogelijk bij een bouwdepot?

Ja, bij een bouwdepot is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek over het deel dat je hebt opgenomen uit het bouwdepot.

Wat is de looptijd van de bouwdepot?

Wat is de looptijd van de bouwdepot?

De standaard looptijd van een bouwdepot is maximaal twee jaar. Echter, dit kan verlengd worden met 6 maanden tot één jaar, afhankelijk van de voorwaarden van je geldverstrekker. Het bouwdepot kan eerder eindigen wanneer:

 • De bouw of verbouwing van je woning is voltooid;
 • Het resterende geld in het depot minder dan €2500 bedraagt;
 • De bouw of verbouwing anders verloopt dan vooraf met de geldverstrekker is afgesproken;
 • Er vier maanden achtereen geen gebruik wordt gemaakt van het depot.

Indien het resterende bedrag in het depot onder de €2500 valt, wordt dit bedrag automatisch op je betaalrekening gestort, hoewel dit kan variëren per geldverstrekker.

Voorbeeld van verbouwen met bouwdepot vergeleken zonder een bouwdepot

Voorbeeld van verbouwen met bouwdepot vergeleken zonder een bouwdepot

Stel, je hebt €300.000 betaald voor je woning en plant een verbouwing van €50.000. Om te bepalen wat je zelf moet betalen en wat kan worden gefinancierd uit het bouwdepot, leg je de verbouwingsplannen voor aan de hypotheekverstrekker en schakel je een taxateur in.

Met een bouwdepot: De taxateur schat dat je woning na de verbouwing €30.000 meer waard zal zijn, wat 60% van de verbouwkosten dekt. Je kunt dus €30.000 financieren via je bouwdepot, terwijl je de resterende €20.000 met eigen geld betaalt. De nieuwe marktwaarde van je woning na de verbouwing is €330.000. Je beschikt over €25.000 voor de verbouwing, waarvan €20.000 naar het bouwdepot gaat. Je nieuwe hypotheekbedrag is: €330.000 (woningwaarde na verbouwing) – €20.000 (eigen inleg) = €310.000, dit is 94% lening ten opzichte van de woningwaarde.

Zonder een bouwdepot: Je betaalt alle kosten van de verbouwing met eigen geld. Je hypotheek blijft €300.000, wat 100% van de woningwaarde is.

Voordeel van verbouwen met een bouwdepot: Door de verhoogde marktwaarde van je woning na de verbouwing, kan de hypotheekverstrekker de risicoklasse van je hypotheek verlagen, wat mogelijk leidt tot een renteverlaging.

Depotrente ontvangen

Depotrente ontvangen

Zodra de bouw start heb je alleen voor de grond betaalt, dit betekent dat het grootste gedeelte van het geleende bedrag nog in het bouwdepot zal staan. Je betaalt hypotheekrente over dit volledige bedrag. Over het bedrag dat je nog niet nodig hebt, krijg je een vergoeding, dit wordt ook wel de depotrente genoemd. Dat betekent dat je effectief alleen rente betaalt over het bedrag dat je al aan je verbouwing uitgegeven hebt. Dit drukt de kosten enorm, waardoor de woninglasten langzaam op zullen lopen.

Vaak is de depotrente 1% minder dan de hypotheekrente die je betaalt. Het verschil hiertussen is aftrekbaar van de belasting.

Oversluiten.nl

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl bundelen we meer dan 20 jaar aan branche-ervaring met de deskundigheid van onze hypotheekadviseurs. Elk teamlid is toegewijd aan het begeleiden van klanten bij het afsluiten van een bouwdepot voor hun woning. Onze missie is het leveren van uitmuntend advies en assistentie bij het maken van de juiste financiële beslissingen. Zo kun je met vertrouwen en gemoedsrust een bouwdepot realiseren voor je woning.

Verhalen van onze klanten

Wat onze klanten zeggen

Een nieuwe badkamer en keuken dankzij Oversluiten.nl

“We wilden heel graag onze badkamer en keuken verbouwen. Bij een andere partij kregen we vrij snel te horen dat dit niet mogelijk was. Oversluiten.nl, die in het verleden al iets voor ons had geregeld, wilde er ook nog naar kijken. En ja hoor, we konden starten met verbouwen. Bij elke stap hebben ze ons bijgestaan. Financieel zijn we erop vooruitgegaan en we zijn nu de trotse eigenaren van een prachtige badkamer en keuken. We zouden Oversluiten.nl aan iedereen aanraden!”

Met Oversluiten.nl van overwaarde naar Arubaans geluk

“Vanaf ons eerste contact met Oversluiten.nl voelden we ons volkomen op ons gemak, een gevoel dat consistent bleef dankzij hun ongeëvenaarde professionaliteit. Wat echt indruk maakte, was het doorzettingsvermogen van het team. Zelfs op momenten van twijfel gaven ze niet op en zorgden voor een soepel proces. Dankzij hun harde werk konden we niet alleen onze hypotheek oversluiten maar ook overwaarde vrijmaken, wat ons financieel een grote stap vooruit heeft geholpen en ons zelfs in staat stelde om een prachtig stukje paradijs op Aruba te kopen. Hartelijk dank aan het hele team voor hun onvermoeibare inzet en expertise; ze hebben bewezen een partner te zijn waarop je kunt vertrouwen.”

Overwaarde benut om langer zelfstandig te blijven wonen

“Dankzij Oversluiten.nl hebben we de overwaarde van ons huis kunnen aanspreken om belangrijke aanpassingen te doen. Nu hebben we een traplift en een vernieuwde badkamer, waardoor we hier langer zelfstandig en comfortabel kunnen blijven wonen. We zijn ontzettend tevreden over de service en advisering van Oversluiten.nl!”

Overwaarde opnemen voor onze dochters

“We hebben onlangs de hulp van Oversluiten.nl ingeschakeld om een deel van onze overwaarde op te nemen voor de aankoop van een huis voor onze kinderen. Ze hebben alles voor ons geregeld, zelfs buiten kantooruren. Dankzij hun inzet en deskundigheid kan onze oudste dochter nu ook een eigen huis kopen. We zijn zeer tevreden over hun service en bevelen hen van harte aan.”

Van droom naar realiteit: een appartement op Tenerife

“Ik droomde al jaren van een appartement op Tenerife. Na een mondeling akkoord voor een prachtig appartement, moest ik nog de financiering regelen. Via Oversluiten.nl kreeg ik deskundig advies over het benutten van mijn overwaarde. Jochem liet mij de mogelijkheden zien en Erik Vleeshouwers heeft alles perfect met de bank en de notaris geregeld. Hun inzet was geweldig en heeft mijn droom waargemaakt. Een grote dank aan Jochem en Erik, en ik raad Oversluiten.nl ten zeerste aan!”

Van stress naar succes: Anneke bespaart €437 per maand dankzij Oversluiten.nl

Ik zit vaak in Duitsland maar mijn huis staat in Almere. Dus ja, wat doe je dan met je hypotheek? Via Facebook kwam ik terecht bij Oversluiten.nl. Ik had al snel een fijn gesprek met Erik van Haaster. Hij legde meteen uit hoe het zat: no cure, no pay, dus geen gedoe. Mijn situatie was best ingewikkeld door mijn BKR-meldingen, maar Erik en zijn team hadden er vertrouwen in. En ze hebben het voor elkaar gekregen! Mijn leningen zijn opgenomen in mijn nieuwe hypotheek en ik bespaar nu elke maand €437. Echt top geregeld, ik ben er nog steeds hartstikke blij mee. Oversluiten.nl, echt een aanrader!

Babbelott-van-haaster-adviseur
erik-adviseur-oversluiten
Fabian-financieel-adviseur
indy-adviseur
Hypotheekadviseur-jochem
hypotheekadviseur-luka
kredietadviseur zakelijk
Valentyn-van-Haaster-verzekeringsadviseur
Onze specialisten denken ook graag met je mee Afspraak inplannen
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*