Bouwtechnische keuring

De bouwtechnische keuring

De bouwtechnische keuring is een visuele controle om vast te kunnen stellen in welke bouwkundige staat een gebouw/woning is. Zo weet je precies wat er voor extra kosten komen kijken bij het gebouw/ de woning, deze gebreken kunnen nu een probleem zijn of over een paar jaar. Met de bouwtechnische keuring heb je dus minder risico op grote financiële verassingen.

Is de bouwtechnische keuring verplicht?

De bouwtechnische keuring staat in de ontbindende voorwaarden, hierbij kan er tussen koper en verkoper besloten worden om geen bouwtechnische keuring uit te voeren. Dit wordt wel in alle situaties sterk aangeraden.

De bouwtechnische keuring is dus niet verplicht, maar hierbij zijn er wel partijen die een bouwtechnische keuring verplicht kunnen maken. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek bij NHG wil afsluiten kan het in sommige gevallen zo zijn dat zij willen dat je een bouwtechnische keuring laat uitvoeren, de aanleiding hiervoor kan iets zijn wat in het taxatierapport staat beschreven. Een bank kan ook vragen of je de bouwtechnische keuring wil laten doen.

Wanneer doe je een bouwkundige keuring?

Wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren is van belang om het beste koopproces door te lopen bij een huis. Zo wil je wel graag nog actie kunnen ondernemen wanneer de bouwkundige keuring tegenvalt. Je ziet steeds vaker dat mensen de bouwkundige keuring laten uitvoeren in de 3 dagen bedenktijd bij de koop van een huis. Op deze manier kan je toch nog afzien van het koophuis.

Je kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren bij de koop of verkoop van je huis, maar hier zijn ook andere redenen voor. Zo kan je ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren als je een nieuwbouw huis laat bouwen. Met de bouwtechnische keuring is het mogelijk om te zien of de bouw gaat via de bouwnormen en specificaties.

Ook is het mogelijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren bij het vermoeden dat er een gebrek is aan de woning. Door middel van de bouwtechnische keuring kan een professional hiernaar kijken en is het mogelijk om het probleem gelijk aan te pakken bij de bron.

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Tijdens de bouwtechnische keuring loopt de inspecteur door alle ruimtes en wordt de buitenkant van de woning goed bekeken. Hierna stelt de bouwkundig inspecteur een bouwkundig rapport op.

In het bouwkundig rapport die wordt opgesteld na de bouwtechnische keuring wordt beschreven wat achterstallig is onderhouden en wat vervanging nodig heeft, hierbij krijg je een schatting van het bedrag wat nodig is om dit onderhoud te laten uitvoeren. Het bouwkundig rapport is met begrijpelijke taal geschreven en met foto’s verduidelijkt. Deze informatie is fijn om te weten wanneer je een woning wil verkopen, zo kan je alles voor de verkoop laten repareren om de waarde van je huis een stukje hoger uit te laten vallen. Ook als koper is deze informatie fijn, zo kom je niet voor verassingen te staan als er problemen ontstaan die voorheen niet te zien waren met het blote oog.

Valentyn-van-Haaster-verzekeringsadviseur

Wil je meer weten over de bouwtechnische keuring?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Wie betaald de bouwtechnische keuring?

De bouwtechnische keuring is doorgaans de verantwoordelijkheid van de koper, omdat deze het meeste voordeel uit de inspectie haalt. De koper krijgt hiermee een duidelijk beeld van eventuele verborgen gebreken. Bovendien is de bouwtechnische keuring fiscaal aftrekbaar voor de koper. 

Hoewel de koper doorgaans de kosten van de bouwtechnische keuring draagt, kunnen er situaties zijn waarin de verkoper vrijwillig besluit om de kosten te dekken als een teken van goede wil of om het pand aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Dit kan vooral het geval zijn als de verkoper zich bewust is van bepaalde problemen en deze wil aanpakken voordat ze het pand op de markt brengen.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)