Co-housing

Co-housing

Co-housing of ook wel centraal wonen is een manier van wonen. Zo kan je door middel van co-housing met andere mensen gaan wonen in een koop- of huurhuis. Medebewoners hoeven niet alleen andere gezinnen of stellen te zijn maar dit kan ook een groep mensen zijn. Deze mensen zijn meestal een samenstelling van verschillende leeftijden. Je kan van co-housing spreken als er met twee ‘gezinnen’ minimaal 1 ruimte gedeeld wordt en 1 ruimte privé is. Hierin verschilt het per situatie welke ruimtes gedeeld zijn en welke niet, dit gaat meestal over de tuin, garage en keuken.

Gemeenschappelijke ruimtes worden voor de co-housing afgesproken, zo is het niet dat iedereen overal binnen kan lopen.

Voordelen van co-housing

In Nederland is co-housing nog niet zo lang bekend en wordt meestal de term centraal wonen gebruikt. Co-housing kan voordelig zijn omdat je een aantal kosten kan delen, denk hierbij aan een grasmaaier of een wasmachine. Een ander voordeel is dat met meerdere mensen in een huis of in de buurt is dat er altijd iemand is die even wil oppassen of iemand die een brood mee wil nemen van de supermarkt.

Co-housing is niet te verwarren met co-living. Co-living is wanneer je meer faciliteiten deelt met de huisgenoten, een voorbeeld hiervan is een studentenhuis.

Hoe werkt co-housing?

Co-housing is meestal een project van alle toekomstige inwoners. Op deze manier hebben de bewoners zelf invloed op de omgeving waar zij gaan wonen. Hierin is de mate van gezamenlijkheid afhankelijk van hoeveel behoefte er is en de grootte van de groep.

Het zijn de bewoners die de wijk ontwerpen, bedenken en beheren. Zo kunnen bewoners invullen wat ze zelf graag willen zoals bijvoorbeeld; veel natuur, een stukje bos, een voetbalveld of misschien een zwembad?

Met meer dan twee mensen een hypotheek afsluiten

Buiten co-housing kan je ook met meerdere mensen een hypotheek afsluiten, hierbij ga je met meerdere mensen in een huis wonen en deel je meestal alles behalve je slaapkamer. Met meerdere mensen een hypotheek afsluiten is een concept wat in deze moeilijke huizenmarkt steeds aantrekkelijker wordt. Door twee inkomens samen te voegen is het makkelijker om een betaalbaar huis te vinden. Dit klinkt als een leuk concept om met je vrienden te kunnen wonen maar hier zitten heel wat voorwaarden aan waar je wel rekening mee moet houden.

Je kan bijvoorbeeld ook een huis kopen en deze deels onderverhuren aan je vriendin/vriend, dit is alleen niet de uitkomst als je een hogere hypotheek wil afsluiten. Naast dat het onderverhuren aan een vriendin/vriend niet handig is als je een hogere hypotheek wil is het in veel woningen niet mogelijk om onder te verhuren en is hiervoor toestemming nodig van de bank.

Fabian-financieel-adviseur

Wil jij meer weten over co-housing?

Contacteer ons en stel vrijblijvend al jouw vragen over een hypotheek afsluiten met meer dan twee personen.

Andere zaken bij een hypotheek met meer dan 2 mensen

Is een hypotheek met meer dan twee mensen veelvoorkomend?

Is een hypotheek met meer dan twee mensen veelvoorkomend?

Het gebeurt niet vaak dat er een hypotheek wordt afgesloten met meer mensen dan 2, dit betekent niet dat het niet mogelijk is. Er zijn een aantal hypotheekverstrekkers waarbij het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met meer dan 2 personen.

Het afsluiten van een hypotheek met meer dan 2 personen gebeurt meestal in familieverband. Een hypotheek afsluiten met meerdere vrienden is erg ongebruikelijk en in deze situatie moet de bank kijken naar de situatie en of dit mogelijk is.

Financiële zaken rondom samen een huis kopen

Financiële zaken rondom samen een huis kopen

Een huis kopen met een vriendin/vriend klinkt super leuk en gezellig maar er komen veel dingen kijken. Bij het kopen van een huis samen wordt je elkaars fiscale partner, dit betekent dat je aansprakelijk bent voor elkaars maandlasten. Met aansprakelijk wordt bedoeld dat als je vriendin/vriend de maandlasten niet kan betalen jij er ook verantwoordelijk voor bent en je het geld samen dus ergens vandaan moet halen. 

Afspraken waar je rekening mee moet houden

Afspraken waar je rekening mee moet houden

Het is belangrijk goede afspraken te maken over allerlei zaken als je samen gaat wonen met co-housing of met een vriend/vriendin. een paar onderwerpen zijn hiervoor:

  • Wat gebeurt er als 1 iemand uit het huis wil voor een reden (nieuwe partners of ruzie)?
  • Wie doet wat in het huishouden?
  • Wat zijn de afspraken rondom mensen uitnodigen?
  • Wat is de indeling van het huis (wie slaapt waar)?

Stel deze afspraken vast in een document om alles zwart op wit te hebben en de afspraken niet vermeden kunnen worden.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*