Doorlopend krediet is een type lening waarbij een maximaal te lenen bedrag wordt afgesproken, dit is het opnamelimiet. Met het doorlopend krediet heeft de kredietnemer volledig zelf de keuze hoeveel en in welke periode ze geld willen opnemen.
Het doorlopend krediet is ideaal voor mensen die niet gelijk al het geld nodig hebben maar dit over een langere periode willen opnemen. Het rentebedrag gaat dan ook alleen over het bedrag wat is opgenomen, en niet het opnamelimiet. Het doorlopend krediet is daarom een flexibele vorm van lenen.
Het doorlopend krediet is een veel voorkomende kredietvorm. Veel leenvormen lijken geen doorlopend krediet, maar zijn het wel. Het rood staan op je betaalrekening of een schuld op een creditcard zijn ook leenvormen die onder het doorlopend krediet vallen. Maar wat houdt een doorlopend krediet eigenlijk in en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze leenvorm?
Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je met de geldverstrekker een limietbedrag afspreekt. Tot het limietbedrag bereikt is, kun je geld opnemen binnen het krediet. Ondanks dat je maandelijkse lasten altijd hetzelfde zijn staat het rentepercentage niet vast, dit betekent dat de maandelijkse lasten verschillen in de verhouding van rente en aflossing. Sommige maanden los je minder af omdat de rente hoger is, en wanneer dit percentage is gedaald los je meer af.
Stel je sluit een lening af met een kredietlimiet van €10.000. Met de geldverstrekker spreek je een maandlast af van 2% van de leenlimiet. Per maand betaal je in dit geval €200. Eerst wordt de rente verrekend en dan wordt het resterende bedrag gebruikt voor het aflossen op de openstaande schuld.
Er zijn al meerdere banken die het doorlopend krediet niet meer aanbieden. Een doorlopend krediet heeft namelijk een aantal allesbepalende nadelen. Door de huidige lage rente is een doorlopend krediet minder interessant dan een persoonlijke lening. In een doorlopend krediet wordt de rente afgestemd op de rente van dat moment. In een persoonlijke lening staat de rente vast. Zodra de rentes weer stijgen wanneer de looptijd is gestart is een persoonlijke lening dus een betere keuze.
De flexibiliteit van een doorlopend krediet is ook gelijk een nadeel. De neiging is groot om de schuld in stand te houden. In principe kun je de maandlasten namelijk steeds weer opnemen en steeds dezelfde hoge schuld behouden.
Een doorlopend krediet is eigenlijk een hele grote roodstand waar je geld uit kunt opnemen zodra je geld nodig hebt. Toch is het niet onbeperkt mogelijk om iedere keer weer tot de limiet op te nemen.
Banken kiezen er steeds vaker om een blokkade voor opnames toe te passen. Dit doet een bank bijvoorbeeld als ze te lang niet hebben kunnen controleren of de klant nog steeds genoeg inkomen heeft voor het krediet. Opnemen tot het limietbedrag is bij de meeste nieuwe contracten slechts mogelijk in de eerste twee jaren van de looptijd.
Het doorlopend krediet is een geldkrediet wat inhoudt dat je geld leent voor geld. Naast het geldkrediet is er ook goederen krediet, hierbij betaal je voor een goed in verschillende termijn over een bepaalde tijd. Een goederen krediet is kopen op afbetaling.
De opname restrictie norm of blokkeer norm is een voorwaarde waaraan je moet voldoen om meer geld op te kunnen nemen. De opname restrictie norm zijn een aantal termijnen op een doorlopend krediet die afgelost moeten zijn om meer geld te lenen.
Met deze voorwaarde wordt er vermeden dat je een schuld hebt ter waarde van je opnamelimiet. Voor banken is het risico dat je de schuld niet kan afbetalen groter dan de hoge rentepercentages die ze hierover ontvangen.