Erfpacht

Erfpacht

Erfpacht is een zakelijk recht dat een persoon het recht geeft over het eigendom van een ander. Een bijvoorbeeld hiervan is gemeentelijke landbouwgrond, maar ook een tuin is vaak erfpacht en is eigendom van de gemeente. In Amsterdam bezit de gemeente nog 80 procent van de grond. Bij een erfpacht betaalt de erfpachter geld voor de grond aan de erfverpachter. Het geld wat de erfpachter betaald heet ook wel het erfpachtcanon, en deze kan over perioden betaalt worden of in een keer.

De voorwaarden en afspraken rondom deze erfpacht worden vastgelegd in de akte van vestiging.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten over erfpacht?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Er zijn 3 belangrijke begrippen bij het erfpacht

wga-vervolguitkering

Erfverpachter

De erfverpachter is de eigenaar van de grond.

01
erfpacht

Erfpachter

De erfpachter betaald geld om recht te hebben op de grond van de erfverpachter.

02
inkomen-icoon

Canon

Canon is het geld wat de erfpachter betaald aan de erfverpachter om het recht over de grond te krijgen.

03

Hoe financier je een erfpacht?

Het is ook mogelijk om voor de aankoop van erfpacht een lening af te sluiten bij de bank. Hierbij wil de bank het erfpachtrecht als onderpand. Banken zijn over het algemeen wel meer terughoudend bij leningen wanneer het erfpacht geen volledig eigendom is.

De verplichte erfpachtopinie voor erfpachtrechten voor 2013

Bij erfpachtrechten die voor 2013 zijn gevestigd is een erfpachtopinie nodig op het moment dat je een financieringsaanvraag doet. Zowel de koper als de verkoper van het erfpacht kan deze opinie aanvragen. Voor een erfpachtopinie kan je bij een notaris terecht of bij de stichting Erfpachters Belang Amsterdam.

Voorwaarden voor een erfpacht

Door de erfpachter worden erfpachtvoorwaarden opgesteld, deze worden vastgelegd in de akte van uitgifte in erfpacht. Het kan ook zo zijn dat in de akte van uitgifte in erfpacht wordt verwezen naar de algemene erfpacht voorwaarden, dit is meestal zo bij gemeentelijk erfpacht met vaststaande voorwaarden die in een andere notariële akte staan. Erfpachtvoorwaarden zijn bijvoorbeeld:

  • De duur van de erfpacht
  • De kosten van de erfpacht (ook wel de canon)
  • De opzeggingsmogelijkheden
  • Wie de erfpachter is
  • Etc.

De erfpachtvoorwaarden zijn lastig en gecompliceerd, hierom is het aan te raden een notaris in te schakelen.

Huur of erfpacht?

Erfpacht klinkt in theorie hetzelfde als huur, je moet betalen om grond te kunnen gebruiken. Hierin zijn echter twee belangrijke verschillen:

Het eerste verschil is dat erfpacht mogelijk te betalen is voor een lange periode, dit kan vaak zelfs tot 75 jaar. Bij huur betaal je een maandelijks bedrag, en omdat huur maandelijks betaald wordt kan je hier meestal ook aan het eind van de maand vanaf en ben je dus niet afhankelijk van wat je vooruit hebt betaald zoals bij het erfpacht. Let op: Het erfpacht is in sommige situaties ook maandelijks te betalen.

Het tweede verschil is dat de bij een erfpacht de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en herstel van het perceel bij de erfpachter ligt. Bij huren is de verhuurder verantwoordelijk voor sommige kosten rondom bijvoorbeeld de woning, dit is bij het erfpacht niet.

Welke soorten erfpacht zijn er?

Gemeentelijk erfpacht

Gemeentelijk erfpacht

Bij sommige gemeenten is het mogelijk om erfpacht voor altijd af te kopen. Deze optie is momenteel alleen beschikbaar bij de gemeente Amsterdam en gemeente Utrecht. Dit wordt gedaan omdat je op deze manier niet elke 50 tot 75 jaar een canonverhoging hoeft te betalen als de waarde van de grond is gestegen. Het concept van erfpacht voor altijd afkopen wordt ook wel “eeuwigdurend” erfpacht genoemd.

Particulier erfpacht

Particulier erfpacht

Ook particuliere partijen zoals vastgoedeigenaren en soms kerken kunnen hun grond verkopen als erfpacht.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*