Waar sommige mensen ervoor kiezen om te trouwen met een uitgebreide bruiloft, hebben andere mensen geen behoefte aan een ceremonie, maar willen ze wel hun relatie officieel laten registreren. Voor deze mensen is er de mogelijkheid van een geregistreerd partnerschap. Het geregistreerd partnerschap is in principe hetzelfde als trouwen maar heeft een paar verschillen die hier onder genoemd worden.
Om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet je naar een ambtenaar van burgerlijke stand die het partnerschap die de officiële registratie zal verzorgen. Daarnaast moet je naar een notaris voor de officiële documenten.
Het proces van het aangaan van een geregistreerd partnerschap kan redelijk wat tijd in beslag nemen, meestal duurt dit proces 4 tot 6 weken.
Om een geregistreerd partnerschap aan te gaan moet je bij de ambtenaar van burgerlijke stand eerst een document ondertekenen. Na het tekenen van dit document moet je nog twee keer naar de notaris. De eerste keer bij de notaris bevind er een intakegesprek plaats, hier bespreek je wat je in het contract vermeldt en opgenomen wil hebben. In het contract kunnen bijvoorbeeld schulden die voor het partnerschap zijn gemaakt opgenomen worden, zo kan er bij een eventuele scheiding aangetoond worden van wie deze schuld is. Bij het tweede bezoek onderteken je de akte die door de notaris is opgesteld. Deze akte bevat alle informatie die tijdens de intake is besproken en voldoet aan de wettelijke vereisten.
een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn niet hetzelfde, hoewel ze enige gelijkenis vertonen. Beide vormen van wettelijke verbintenis bieden bepaalde juridische rechten en verantwoordelijkheden aan koppels, maar er zijn ook belangrijke verschillen.
– Een geregistreerd partnerschap is te ontbinden zonder rechter zolang er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Bij een huwelijk is er altijd een rechter nodig.
-Bij een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed.
-Bij het geregistreerde partnerschap is er geen ‘ja-woord’.
-Een geregistreerd partnerschap kan omgezet worden als huwelijk, dit kan andersom niet.
Buiten het huwelijk en het geregistreerd partnerschap heb je als koppel nog een optie, dit is het samenlevingscontract. Met het samenlevingscontract heb je niet gelijk alle rechten en plichten als bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je zou wel in dit contract rechten en plichten kunnen opnemen maar dit moet dan specifiek worden genoteerd in het contract. Je hebt bij het samenlevingscontract de vrijheid om zelf te kiezen wat je vastlegt.
verschillen tussen het samenlevingscontract en een huwelijk of het geregistreerd partnerschap zijn:
-Bij een samenlevingscontract is er geen automatisch gezag over kinderen die je samen krijgt.
-Je staat bij een samenlevingscontract niet officieel als elkaars familie genoteerd bij het register burgerlijke stand, je bent dus niet elkaars erfgenaam.
-Met een samenlevingscontract kan je onverhoopt uit elkaar.
Bij een geregistreerd partnerschap…