Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

Wanneer je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning betaald je over deze hypotheek hypotheekrente. Om het kopen van een huis aantrekkelijk te maken is het in sommige instanties mogelijk om de hypotheekrente van je belastbaar inkomen af te trekken. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en houd je dus meer inkomen over. Je hoeft de hypotheekrenteaftrek dus niet aan te vragen, dit wordt automatisch verrekend bij de Belastingdienst.

De voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

  • De hypotheekrenteaftrek is alleen van toepassing op het hoofdverblijf.
  • De hypotheek moet in 30 jaar annuïtair of lineair afgelost zijn.
  • De hypotheekrente is gedurende 30 jaar aftrekbaar.
  • Als je een oude woning verkoopt en binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt, moet de overwaarde van de oude woning gebruikt worden voor de financiering van de nieuwe woning. Ga je een nieuwe hypotheek aan voor het gehele bedrag voor je nieuwe woning kan je de hypotheekrente niet aftrekken over het gehele bedrag van de overwaarde van de oude woning.

* Let op de hypotheekrenteaftrek is aan het veranderen, bekijk hiervoor goed wanneer de hypotheek is afgesloten met de specifieke voorwaarden.

Het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek

Over de afgelopen jaren is de discussie of de hypotheekrenteaftrek afgeschaft moet worden steeds een terugkerend onderwerp. Veel mensen vinden dit voordeel niet eerlijk voor bijvoorbeeld huurders. Daarnaast draagt de hypotheekrenteaftrek bij aan de groei van vermogensongelijkheid, aangezien rijkere mensen een grotere hypotheek kunnen afsluiten en dus meer hypotheekrenteaftrek ontvangen.

De hoge huisprijzen worden gestimuleerd door de hypotheekrenteaftrek omdat je door de aftrek meer kunt lenen en meer kan bieden voor een huis, hierdoor stijgen de prijzen van de woningen daarmee ook.

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met 0,5%. Het afbouwpercentage was sinds 2020 elk jaar met 3% tot 2023 waar de aftrekbare rente stopt met dalen op 36,93%. De hypotheekrenteaftrek verdwijnt dus niet, wel is de rente fors gedaald en is het wel iets om rekening mee te houden.

Andere aftrekposten voor de belasting

De hypotheekrenteaftrek is aftrekbaar bij de belasting maar lang niet de enige post die je mag aftrekken van het belastbaar inkomen. Andere posten zijn:

– Ziektekosten;
– Giften;
– Studiekosten;
– Partneralimentatie;
– Reiskosten;
– Lijfrente.

Ook zijn er andere specifieke aftrekposten die minder vaak voorkomen zoals sommige zorgkosten of het doneren van geld aan een goed doel, een politieke partij of kerken. Het is daarom goed om je te laten informeren over welke posten voor jou aftrekbaar zijn.

Eigenwoning schuld

Dit verwijst naar de schuld die is aangegaan voor de aankoop, de verbouwing, het onderhoud of financiering van een eigen woning. Deze schuld is een belangrijk aspect bij het bepalen van de hypotheekrenteaftrek, een fiscaal voordeel dat wordt toegekend aan belastingplichtigen met een eigen woning.

In Nederland is de hypotheekrenteaftrek belastingvoordeel, waarbij de rente die betaald wordt over de eigenwoningschuld wordt afgetrokken van het belastbaar inkomen. Het bedrag eigenwoningschuld bepaalt het maximale bedrag dat in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten over hypotheekrenteaftrek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Hypotheekrente over verschillende periodes

Je hebt een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2001

Je hebt een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2001

Wanneer de looptijd voor 1 januari 2001 al liep, begint de termijn van 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek vanaf 1 januari 2001.

Je hebt een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013, hierna heb je deze ook niet meer verhoogt

Je hebt een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013, hierna heb je deze ook niet meer verhoogt

Wanneer de looptijd van je hypotheek van start is gegaan voor 1 januari 2013 en daarna niet meer is verhoogd, heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

Je hebt voor 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten, hierna heb je deze nog verhoogt

Je hebt voor 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten, hierna heb je deze nog verhoogt

Wanneer je looptijd van start is gegaan voor 1 januari 2013 maar je deze hypotheek daarna nog wel hebt verhoogt, heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer je de hypotheek verhoogd, heb je over dit nieuwe deel ook weer 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Het extra geleende geld moet wel geïnvesteerd worden in de woning en binnen 30 jaar annuïtair of lineair afgelost worden.

Je hebt na of op 1 januari 2013 voor de eerste keer een hypotheek afgesloten

Je hebt na of op 1 januari 2013 voor de eerste keer een hypotheek afgesloten

Wanneer je looptijd an start is gegaan na of op 1 januari 2013, heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

 

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*