Levenhypotheek

Levenhypotheek

De levenhypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd niet aflost. Er wordt een levensverzekering afgesloten waarmee je waarde opbouwt. Aan het einde van de looptijd los je dan in een keer je schulden af. De maandlasten van de levenhypotheek bestaan uit rente en premie. Er is dus een aflossingsvrije hypotheek gekoppeld aan een levensverzekering. Het is niet meer mogelijk een levenhypotheek af te sluiten.

Waarom is de levenhypotheek geen logische optie voor een nieuwe hypotheek?

In een levenhypotheek los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan wordt de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Deze constructie is bedacht om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, aangezien de schuld maximaal blijft. Maandelijks betaal je zowel rente als premie voor een verzekering. De levensverzekering keert op de einddatum het opgebouwde bedrag uit om de hypotheekschuld af te lossen. Bij voortijdig overlijden van de huiseigenaren wordt de schuld ook afbetaald.

Tot 2013 was de levenhypotheek één van de hypotheekvormen die recht gaven op hypotheekrenteaftrek. De vóór 2013 afgesloten levenhypotheken blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek, maar niet voor nieuw afgesloten hypotheken. Daarnaast is deze hypotheekvorm ook in populariteit gedaald omdat de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering vaak erg hoog zijn. Een te klein deel van de ingelegde premie wordt echt gebruikt om een kapitaal mee om te bouwen voor het aflossen van de hypotheek.

Waarom is een levenhypotheek oversluiten gunstig?

Veel huiseigenaren hebben nog een hypotheekvorm die in het verleden gebruikelijk was, maar inmiddels wordt afgeraden. Daarom zijn veel huiseigenaren overgestapt op andere hypotheekvormen omdat deze beter aansluiten bij de huidige financiële markt. Een goed voorbeeld van een hypotheekvorm die vroeger veel werd gebruikt is de levenhypotheek. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment en de hoge kosten van de levenhypotheek, zijn er betere opties.

Je hypotheek moet bij jou persoonlijke situatie passen als een jas. In de zomer wil je geen winterjas dragen. Gelukkig hoef je niet per seizoen te wisselen van hypotheek. In de loop der jaren is het wel verstandig om de hypotheek weer af te stemmen op je financiële situatie en op je leven. Het kiezen van een levenhypotheek leek vroeger mogelijk de beste keuze, maar dat is nu niet meer het geval.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de levenhypotheek.

Overige vragen rondom de levenhypotheek

Wat verandert er als ik mijn levenhypotheek oversluit naar een andere vorm?

Wat verandert er als ik mijn levenhypotheek oversluit naar een andere vorm?

In de nieuwe hypotheek is het mogelijk om elke maand af te lossen op de schuld, in plaats van premie te betalen voor een verzekering. Bovendien kun je de reeds opgebouwde waarde in de gekoppelde levensverzekering direct gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen. Zo verlaag je ook gelijk je hypotheekschuld. Je kunt een deel van de hypotheek aflossingsvrij maken, weliswaar heeft dat wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Wat er verandert hangt voor een groot deel af van welke hypotheekvorm je kiest in de nieuwe hypotheek. Wij kunnen jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Hoe werkt het levenhypotheek oversluiten?

Hoe werkt het levenhypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek wordt de huidige hypotheekschuld afgelost, en een nieuwe hypotheek afgesloten. Vanwege de lage hypotheekrente is het mogelijk dat je een boeterente moet betalen, daarom sluit je alleen over als je er financieel op vooruit gaat. De levensverzekering die gekoppeld is aan je huidige hypotheek wordt afgekocht, en de waarde kan gebruikt worden voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Je verlaagt dus ook de hypotheekschuld.

Een levenhypotheek oversluiten of aflossen?

Een levenhypotheek oversluiten of aflossen?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is de levenhypotheek geen gangbare keuze. Het is een hypotheekvorm die in het verleden veel afgesloten werd. Mede door de hoge kostenstructuur in de kapitaalverzekering is er een smet gekomen op deze hypotheekvorm.

In de kapitaalverzekeringen zaten vaak veel te hoge kosten verwerkt. Deze polissen staan bekend als woekerpolissen, en bevatten vaak aanzienlijke verborgen kosten. Daarom proberen veel mensen hun levenhypotheek zo snel mogelijk af te kopen of af te lossen.

Een levenhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Een levenhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Veel mensen die hun levenhypotheek oversluiten, kiezen hierbij voor de annuïteitenhypotheek, dit is om meerdere redenen voordeliger. Je maandlasten gaan omlaag, de rente is tegenwoordig aanzienlijk een stuk lager, en het opgebouwde kapitaal binnen je levenhypotheek wordt bij het oversluiten gebruikt om je hypotheekbedrag te verlagen.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*