Lineaire hypotheek

Wat is een Lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks aflossing en een deel rente betaald. Hierbij betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing.

De hypotheekschuld daalt in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Aan het einde van de looptijd zal je de gehele hypotheek hebben afgelost.

Snel en gemakkelijk berekenen

3 stappen naar een annuïteitenhypotheek

Berekenen

Stap 1: Hypotheek berekenen

Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

01
Mail-voorstel

Stap 2: Berekening binnen een paar seconde

Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien! 

02
Bel-met-een-van-onze-adviseurs

3: Hypotheekgesprek

Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.

03

Alles over de annuïteitenhypotheek

De rente die je bij een lineaire hypotheek betaalt, is aftrekbaar van de belasting, omdat je geleidelijk minder rente betaald en elke maand hetzelfde bedrag aflost. Bij een lineaire hypotheek dalen je lasten dus elke maand.

Het is overigens ook mogelijk om extra af te lossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Mocht je tussentijds af willen lossen, dan moet je wel letten op een mogelijke boeterente. Vaak is het mogelijk om per kalenderjaar tussen de 10% en 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij af te lossen. Het is overigens altijd verstandig dit te bespreken met een hypotheekadviseur.

Onze adviseurs helpen je graag volledig vrijblijvend verder!

Voordelen van de lineaire hypotheek

  • Snelle schuldafname: Je lost in het begin van de looptijd relatief veel af en betaal je relatief veel rente. Onlangs neemt de schuld wel sneller af.
  • Dalende maandlasten: Omdat de rente wordt berekend over het openstaande hypotheekbedrag, dat elke maand daalt, nemen de totale maandlasten af gedurende de looptijd van de hypotheek.
  • Lagere totale rentekosten: Omdat je sneller aflost dan bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, betaal je over de gehele looptijd minder rente.
  • Gegarandeerde aflossing: De gehele hypotheek is na de gehele looptijd gegarandeerd afgelost.

Nadelen van de lineaire hypotheek

  • Minder flexibiliteit: Een lineaire hypotheek heeft minder flexibiliteit in de aflossingsstructuur in vergelijking met sommige andere hypotheekvormen.
  • Begin lineaire hypotheek: In het begin betaal je meer rente en aflossing dan bij andere hypotheekvormen.
  • Hypotheekrenteaftrek: Doordat je hypotheekschuld iedere maand daalt, kun je tijdens de looptijd minder hypotheekrente aftrekken.
Hypotheekadviseur jochem

Wil je meer weten?

Wij gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Lineaire hypotheek of Annuïteitenhypotheek

Zowel bij een lineaire hypotheek als bij een annuïteitenhypotheek los je de lening binnen 30 jaar volledig af. Dit is de basis voor de hypotheekrenteaftrek. Echter, dit voordeel vermindert tijdens de looptijd van de hypotheek, met name omdat je in de beginfase veel rente betaalt. Het is goed te weten dat de hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd tot maximaal 37%.

Wat is de beste keuze: Annuïteit of Lineair?

De keuze voor een hypotheekvorm hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je snel aflossen en over de hele looptijd minder betalen? Kies dan voor lineair. Als je in de beginjaren een lager budget hebt, past de annuïteitenhypotheek wellicht beter. Als je een kinderwens hebt of in de toekomst minder wilt werken, is het gunstig om na een aantal jaren verminderde woonlasten te hebben.

Combineren van beide hypotheekvormen

Het combineren van beide hypotheekvormen is mogelijk, zo creëer je meerdere lening delen. Zo heb je een hypotheek met redelijk stabiele maandlasten over de gehele looptijd.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*