Bij de koop van een huis wordt een koopovereenkomst (ook wel koopakte) ondertekend, hierin staan vaak ontbindende voorwaarden. Zonder deze ontbindende voorwaarden ben je na de bedenktijd van drie dagen verplicht om de aankoop van het huis voort te zetten. wil je later toch afzien van de koop van het huis? Dan betaal je een boete voor 10 procent van de koopsom.
De ontbindende voorwaarden zijn een deel van de koopovereenkomst waarin je voorwaarden noteert waardoor je nog kan afzien van de koop van het huis, welke voorwaarden dit zijn heb je zelf in de hand. De ontbindende voorwaarden staan voor een bepaalde tijd vast, zo lang je ontziet van de koop binnen deze tijd kan dit dan ook. De tijd van deze ontbindende voorwaarden zijn meestal tussen de 6 en 8 weken.
Bij particuliere aankopen van woningen, zonder ontbindende voorwaarden, heb je na ondertekening van de koopovereenkomst een wettelijke bedenktijd van 3 dagen waarin je de overeenkomst nog kunt ontbinden. Deze bedenktijd is altijd hetzelfde en wettelijk vastgelegd.
Als je binnen de afgesproken termijn toch de koopovereenkomst wilt ontbinden, zorg er dan altijd voor dat je dit schriftelijk en voorzien van een datum doet als bewijs dat je de ontbinding binnen de opzegtermijn hebt ingediend. Deze ontbinding stuur je naar de makelaar of als deze er niet is naar de verkoper van het huis.
In deze brief moeten bewijsstukken bijgevoegd zijn als onderbouwing om deze koopovereenkomst te ontbinden. Bewijsstukken zijn bijvoorbeeld een officieel document waar de hypotheek wordt afgewezen of een document van de bouwkundige keuring waaruit blijkt dat de kosten hoger zijn dan wat er in de ontbindende voorwaarde staat vastgelegd.
Ontbindende voorwaarden zijn er om jezelf te beschermen tegen onverwachtse kosten als gevolg van verassingen, zoals een onverwachte lekkage die zorgt dat de kosten voor de werkzaamheden hoger worden. Met de ontbindende voorwaarde ‘voorbehoud op bouwkundige keuring’ kan je hierbij toch nog ontzien van de koop van het huis.
Het is echter belangrijk om op te merken dat bij het opstellen van te veel ontbindende voorwaarden of voorwaarden met een overbodig grote bescherming de koper een groter risico aangaat. Hierbij wordt je bod minder aantrekkelijk voor de verkoper. Sluit hierbij dus alleen voorwaarden af waar je echt bescherming voor nodig hebt om financiële problemen te voorkomen.