Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden

Bij de koop van een huis wordt een koopovereenkomst (ook wel koopakte) ondertekend, hierin staan vaak ontbindende voorwaarden. Zonder deze ontbindende voorwaarden ben je na de bedenktijd van drie dagen verplicht om de aankoop van het huis voort te zetten. wil je later toch afzien van de koop van het huis? Dan betaal je een boete voor 10 procent van de koopsom.

De ontbindende voorwaarden zijn een deel van de koopovereenkomst waarin je voorwaarden noteert waardoor je nog kan afzien van de koop van het huis, welke voorwaarden dit zijn heb je zelf in de hand. De ontbindende voorwaarden staan voor een bepaalde tijd vast, zo lang je ontziet van de koop binnen deze tijd kan dit dan ook. De tijd van deze ontbindende voorwaarden zijn meestal tussen de 6 en 8 weken.

Bij particuliere aankopen van woningen, zonder ontbindende voorwaarden, heb je na ondertekening van de koopovereenkomst een wettelijke bedenktijd van 3 dagen waarin je de overeenkomst nog kunt ontbinden. Deze bedenktijd is altijd hetzelfde en wettelijk vastgelegd.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over ontbindende voorwaarden.

Verschillende soorten voorwaarden

Voorbehoud van financiering

Voorbehoud van financiering

Soms weet je nog niet zeker of je de hypotheek voor het huis rond krijgt, hoewel je tijdens het eerste gesprek bij de hypotheekverstrekker wel een schatting krijgt van het bedrag wat je kan lenen,  kan dit achteraf toch tegenvallen. Door deze voorwaarde in de koopovereenkomst op te nemen, heb je de mogelijkheid om af te zien van de aankoop van het huis als je de hypotheek niet kunt afsluiten of als het geleende bedrag minder is dan wat je nodig hebt voor de aankoop van het huis.

Voorbehoud bouwkundige keuring

Voorbehoud bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd om een inzicht te krijgen over de staat van het huis. Hierbij wordt beoordeeld welke noodzakelijke werkzaamheden vereist zijn om het huis in goede staat te brengen Bij deze voorwaarde noteer je in de koopovereenkomst wat je maximaal uit wil geven aan deze werkzaamheden, blijkt uit de inspectie dat dit meer gaat zijn mag je de koop ontbinden en hierbij ontzien.

Je kan ook voor het tekenen van de koopovereenkomst een bouwkundige keuring laten doen, hierbij kan je deze uitkomsten meenemen in de onderhandelingen voor de woning. Dit kan alleen als de verkoper toestemming geeft om deze keuring te laten doen.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Voorbehoud verkoop eigen woning

Als je verhuist van je oude woning naar een nieuwe, kan je de voorwaarde ‘op voorbehoud verkoop eigen woning’ opstellen. Bij deze voorwaarde is het mogelijk om binnen de afgesproken tijd te ontzien van de koop van het huis wanneer je oude woning niet is verkocht.

Hoe moet ik een koopovereenkomst ontbinden?

Als je binnen de afgesproken termijn toch de koopovereenkomst wilt ontbinden, zorg er dan altijd voor dat je dit schriftelijk en voorzien van een datum doet als bewijs dat je de ontbinding binnen de opzegtermijn hebt ingediend. Deze ontbinding stuur je naar de makelaar of als deze er niet is naar de verkoper van het huis.

In deze brief moeten bewijsstukken bijgevoegd zijn als onderbouwing om deze koopovereenkomst te ontbinden. Bewijsstukken zijn bijvoorbeeld een officieel document waar de hypotheek wordt afgewezen of een document van de bouwkundige keuring waaruit blijkt dat de kosten hoger zijn dan wat er in de ontbindende voorwaarde staat vastgelegd.

Waarom ontbindende voorwaarden gebruiken?

Ontbindende voorwaarden zijn er om jezelf te beschermen tegen onverwachtse kosten als gevolg van verassingen, zoals een onverwachte lekkage die zorgt dat de kosten voor de werkzaamheden hoger worden. Met de ontbindende voorwaarde ‘voorbehoud op bouwkundige keuring’ kan je hierbij toch nog ontzien van de koop van het huis.

Het is echter belangrijk om op te merken dat bij het opstellen van te veel ontbindende voorwaarden of voorwaarden met een overbodig grote bescherming de koper een groter risico aangaat. Hierbij wordt je bod minder aantrekkelijk voor de verkoper. Sluit hierbij dus alleen voorwaarden af waar je echt bescherming voor nodig hebt om financiële problemen te voorkomen.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*