Opeethypotheek

Wat is een opeethypotheek?

Een opeethypotheek of ook wel een verzilverhypotheek, is voor mensen rond AOW-leeftijd. Bij deze hypotheekvorm is het mogelijk om de overwaarde in kleine delen op te nemen als extra inkomstenstroom of in één groter deel te laten uitkeren. In tegenstelling tot de overwaarde hypotheek, waar je in een keer een bedrag opneemt, wordt de opeethypotheek of verzilverhypotheek vaak in periodieke uitbetalingen geregeld.

Bij deze hypotheek eet je als het ware je overwaarde op, hierbij betaal je geen aflossing of rente. De aflossing en rente worden opgeteld bij de schulden, hiermee lopen de schulden op en betaal je maandelijks niks voor deze hypotheek. De opeethypotheek is daarom een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt inkomen, omdat je geen maandelijkse lasten betaald en je de schuld pas hoeft terug te betalen op het moment dat het huis verkocht wordt.

Hoe beëindigt een opeethypotheek?

De opeethypotheek wordt beëindigd als het huis verkocht gaat worden, dit kan door verhuizen of bij het overlijden van de bewoner(s). Op dit moment moet de schuld worden afgelost, en dit wordt doorgaans gedaan door de schuld te verrekenen met de overwaarde van het huis. Soms kan het echter voorkomen dat de schuld groter is dan de overwaarde. Veel verzekeraars hebben een restschuldgarantie, dit betekent dat wanneer de schuld hoger is dan de overwaarde de verzekering dit zelf opvangt.

Wat is overwaarde?

Wanneer de verkoopprijs van je woning hoger is dan de hypotheek die je ervoor hebt afgesloten, spreekt men van overwaarde. Wanneer je de overwaarde periodiek of in grotere bedragen op gaat nemen, leen je dit bedrag in de opeethypotheek, je betaald hierbij geen aflossing. De rente wordt bij de opeethypotheek is vaak hoger omdat de geldverstrekker meer risico loopt met deze hypotheekvorm, deze rente wordt net zoals het geleende bedrag bij de schuld berekend. Om meer te lezen over de overwaarde klik hier

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de opeethypotheek.

Voor- en nadelen van een opeethypotheek

Voordelen

  • Je hoeft niet te verhuizen om je overwaarde op te nemen
  • Je hoeft geen rente te betalen van je inkomen
  • Je kan met de overwaarde je hypotheek aflossen voor kleinere maandlasten

Nadelen

  • Als je een erfenis van de overwaarde wil achterlaten voor eventuele kinderen ligt de opeethypotheek minder voor de hand omdat je dit deel van je vermogen opeet
  • De rente is niet fiscaal aftrekbaar
  • De rente is hoog
  • Doordat de schulden bij je hyp0otheekschulden komen betaal je rente op rente
  • Je huis word het onderpand

Wanneer een opeethypotheek?

Een opeethypotheek of een verzilverhypotheek is een manier van je overwaarde gebruiken die nog niet vrij is gekomen. Normaal gesproken komt de overwaarde pas vrij als je de woning verkoopt, maar wanneer je in de huidige woning goed zit is er een mogelijkheid om deze overwaarde toch te kunnen gebruiken door middel van de opeethypotheek. Een opeethypotheek kan fijn zijn voor mensen met een laag AOW, deze kan aangevuld worden met de overwaarde en hiermee een grotere bestedingsruimte creëren.

Andere manieren om je overwaarde te gebruiken

Tweede hypotheek of oversluiten

Bij een aanzienlijke overwaarde heeft de bank meer zekerheid en zijn ze bereid meer geld te verstrekken in bijvoorbeeld een tweede hypotheek of extra hypotheekdeel.

Je zou ook je hypotheek kunnen oversluiten, omdat je woningwaarde is gestegen kan je meer lenen in de hypotheek.

01

Verhuizen

Door te verhuizen betaald de nieuwe koper de overwaarde die jij kan gebruiken. Hierna kan je kiezen bijvoorbeeld goedkoper te gaan wonen of te investeren in een woning die meer aan je behoeften voldoet.

02

Verkopen en terug huren

Het is een optie om je huis te verkopen aan een organisatie waarna je dezelfde terug kan huren, hierbij krijg je in een keer een bedrag uitbetaald wat ongeveer 70 tot 80 procent van de waarde van je huis bedraagt. Dit kan niet bij elke woning.

03

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*