Een opeethypotheek is voor mensen rond AOW-leeftijd. Bij deze hypotheek is het mogelijk om de overwaarde in kleine delen op te nemen als extra inkomstenstroom of in een groter deel uit te keren. In tegenstelling tot de overwaarde hypotheek waar je in een keer een bedrag opneemt gaat de opeethypotheek of ook wel de verzilverhypotheek vaak in periodes.
Bij deze hypotheek eet je als het ware je overwaarde op, hierbij betaal je geen aflossing of rente maar wordt dit bij je schuld gerekend, zo bouw je schulden op. De opeethypotheek is dus een goede optie voor mensen met een laag in komen.
De opeethypotheek komt ten einde als het huis verkocht gaat worden, dit kan door verhuizen of bij het overlijden van de bewoner(s). Op dit moment moet de schuld betaald worden, dit wordt gedaan door de schuld te verreken met de overwaarde, het kan ook soms zijn dat de schuld meer is dan de overwaarde. Veel verzekeraars hebben een restschuldgarantie, dit betekent dat wanneer de schuld hoger is dan de overwaarde de verzekering dit zelf opvangt.
Er zijn naast een opeethypotheek ook andere opties om je overwaarde te verzilveren.