Opstalverzekering

Wat is de opstalverzekering?

De opstalverzekering verzekerd alles aan een woning bij de meest voorkomende schade zoals bliksem, storm, brand en water. De opstalverzekering is voor alles aan een huis, hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld het plafond, de regenpijp en een open haard. Dit zijn dus niet spullen die je zelf in de woning zet, hiervoor heb je een inboedelverzekering. De opstalverzekering is verplicht op het moment dat je een huis gaat kopen.

Wat is er wel en niet verzekerd?

Opstalverzekering verzekerd

Opstalverzekering verzekerd

Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor de volgende gebeurtenissen:

Brand schade: Schade die is veroorzaakt door brand, ontploffing, roet en rookontwikkeling;

Vaste inrichting: Schade aan ingebouwde elementen in de woning, zoals keuken, vaste vloerbedekking, ingebouwde kasten en sanitaire voorzieningen;

Schade aan de woning: Schade aan structurele elementen van de woning, zoals fundering, muren, daken, vloeren, ramen en deuren;

Diefstal en inbraak: Schade aan de woning veroorzaakt door diefstal en inbraak (inclusief schade aan deuren en ramen);

Wateroverlast en waterschade: Schade veroorzaakt door water, inclusief lekkages, overstromingen, regen en gesprongen leidingen;

Stormschade: Schade als gevolg van stormen, harde wind, hagel, sneeuw, regen en blikseminslag;

Vandalisme: Schade die is ontstaan door opzettelijke vernieling of vandalisme;

Glasschade: Schade aan glazen elementen in de woning, zoals ramen en glazen deuren.

De exacte dekking kan variëren per polis en verzekeringsmaatschappij. Maar over het algemeen omvat een opstalverzekering de bovengenoemde elementen.

Opstalverzekering niet verzekerd

Opstalverzekering niet verzekerd

Een opstalverzekering dekt veel schade aan de fysieke structuur van een woning, maar er zijn ook verschillende situaties en risico’s waar je vaak niet voor verzekerd bent. Veelvoorkomende uitsluitingen zijn:

Eigen gemaakte schade: Schade die is veroorzaakt door nalatigheid of onachtzaamheid wordt meestal niet gedekt;

Schade door achterstallig onderhoud: Schade als gevolg van slijtage, veroudering of gebrekkig onderhoud wordt niet vergoed;

Rieten daken en woonwagens:  Schade aan rieten daken of woonwagens wordt niet vergoed;

Oorlog en terrorisme: Schade als gevolg van oorlogshandelingen, terrorisme en nucleaire gebeurtenissen zijn vaak uitgesloten;

Illegale activiteiten: Schade die is ontstaan doordat er illegale activiteiten plaatsvonden in de woning;

Zakelijke activiteiten: Schade wat is veroorzaakt tijdens zakelijke activiteiten in de woning;

Schade door verbouwing zonder vermelding: Als er schade ontstaat door een verbouwing, waarbij de verzekeraar niet op de hoogte is gesteld.

Schade door huisdieren: Schade die is veroorzaakt door huisdieren, zoals krassen of kauwen is vaak uitgesloten. Maar ook schade wat is ontstaan door ongedierte, insecten en knaagdieren.

Het is van cruciaal belang om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te lezen en te begrijpen. Zo weet je welke situaties gedekt worden en welke zijn uitgesloten.

Aanvullende dekkingen opstalverzekering

Aanvullende dekkingen opstalverzekering

Bij verschillende verzekeringsmaatschappijen dekt een opstalverzekering meer. Zo kan een opstalverzekering ook nog de volgende elementen dekken:

Bouw-en sloopwerkzaamheden: Dit is schade die ontstaat tijdens bouw-of sloopwerkzaamheden aan de woning;

Noodvoorzieningen: Dit zijn kosten voor tijdelijke maatregelen die worden genomen om verdere schade te voorkomen na een gedekte gebeurtenis;

Aansprakelijkheid: Sommige opstalverzekeringen omvatten een aansprakelijkheidsdekking, hierbij ben je verzekert voor schade aan anderen of hun eigendommen als gevolg van gebeurtenissen in jouw woning.

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van een specifieke opstalverzekering zorgvuldig te lezen, omdat de dekkingen en uitsluitingen kunnen variëren. Wil je advies? Dan kan je altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen bij een van onze adviseurs.

Valentyn-van-Haaster-verzekeringsadviseur

Wil je meer weten over de opstalverzekering?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Een opstalverzekering en een inboedelverzekering vallen samen onder de term ‘woonverzekering’. Soms zit hier ook de aansprakelijkheidsverzekering bij. Deze verzekeringen dekken alles in en aan je woning.

De inboedelverzekering verzekerd alles in de woning, zoals de bank. Deze spullen zijn dus verplaatsbaar en daarom een deel van de inboedel. Voorwaarden die niet te verhuizen zijn en vast zitten vallen binnen de opstalverzekering, dit zijn spullen zoals zonnepanelen en een ingelegde vloer.

Het wordt aangeraden om deze verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten om te voorkomen dat je ergens dubbel voor verzekerd bent of juist ergens niet voor verzekerd bent. Bovendien kan je vaak profiteren van een pakketkorting.

De herbouwwaarde

De opstalverzekering is gebaseerd op de herbouwwaarde van een gebouw en wordt daarom altijd gevraagd bij het afsluiten van deze verzekering. De herbouwwaarde is iets anders als de marktwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag wat de woning kost om deze opnieuw te bouwen met dezelfde kwaliteitsnormen, dit zijn materialen en de arbeid. Ook heeft de staat van het huis invloed op de herbouwwaarde, omdat als een huis slecht is onderhouden het huis minder waard is dan een huis wat altijd goed is onderhouden.

De marktwaarde is de herbouwwaarde met andere factoren zoals de ligging van het perceel die de marktwaarde verhogen, en daarmee een gebouw aantrekkelijker maken. De marktwaarde is de actuele som die een klant zou betalen om het onroerend goed aan te schaffen.

Is een opstalverzekering verplicht?

De opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, toch willen banken wel vaak dat je deze verzekering afsluit. Banken willen bij koophuizen dat je deze verzekering afsluit omdat voor een hypotheek je koophuis het onderpand is van de bank tot de hypotheek is afgelost.

Bij een appartement is deze verzekering meestal al geregeld via de VvE (Verenging van Eigenaren). De reden hiervoor is omdat verhuurders verantwoordelijk zijn voor de woning en zij dus geld moeten neerleggen bij schade door bijvoorbeeld brand. Het is verstandig om altijd na te vragen of deze verzekering wel al is afgesloten om miscommunicatie en fouten te voorkomen.

 

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Verzekering aanvragen in één minuut, geheel vrijblijvend

Laat ons weten welke verzekering u nodig heeft en wij helpen u verder.
Naam(Vereist)

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)