De overdrachtsbelasting is een term die komt kijken op het moment dat er onroerend goed of een stuk grond gekocht of verkocht wordt. Ook over zaken zoals erfpachtrecht en aandelen van een bv of nv betaal je overdrachtsbelasting wanneer deze bezittingen grotendeels uit onroerende zaken bestaan. Het tarief van de overdrachtsbelasting verschilt per doeleinde van bijvoorbeeld het onroerend goed. Ga je zelf in het onroerend goed of is het een verhuur woning? Is er startersvrijstelling? Dit zijn vragen die worden gesteld om het tarief vast te stellen.
Zoals eerder benoemd kan de overdrachtsbelasting veel verschillen omdat de overdrachtsbelasting voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. Wanneer je een woning gaat kopen om zelf een langere tijd in te wonen en je hebt geen startersvrijstelling is de overdrachtsbelasting 2 procent van de woningwaarde. De strikte termijn dat je in dit hoofdverblijf moeten wonen om de 2 procent te betalen is een half jaar. In sommige situaties kan dit afwijken, hierbij moet je goed informeren over de minimale termijn om vergissingen te voorkomen.
Als je zelf niet in de woning gaat wonen maar de woning bijvoorbeeld gaat verhuren is de overdrachtsbelasting 10,4 procent. Onder het tarief van 10,4 procent vallen ook bedrijfspanden, vakantiewoningen en een garage die je later koopt dan het huis.