Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een term die komt kijken op het moment dat er onroerend goed of een stuk grond gekocht of verkocht wordt. Ook over zaken zoals erfpachtrecht en aandelen van een bv of nv betaal je overdrachtsbelasting wanneer deze bezittingen grotendeels uit onroerende zaken bestaan. Het tarief van de overdrachtsbelasting verschilt per doeleinde van bijvoorbeeld het onroerend goed. Ga je zelf in het onroerend goed of is het een verhuur woning? Is er startersvrijstelling? Dit zijn vragen die worden gesteld om het tarief vast te stellen.

erik-adviseur-oversluiten

Wil je meer weten over de overdrachtsbelasting?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Andere termen rondom de overdrachtsbelasting

Startersvrijstelling

Startersvrijstelling

Het is mogelijk om vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting, deze vrijstelling is bedoeld voor starters in de leeftijd tussen 18 tot 35 jaar oud, wanneer ze van plan zijn ergens langdurig te gaan wonen. Voor deze vrijstelling moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden.

  1. Je bent van plan zelf langdurig in deze woning te wonen
  2. Op het moment van het ondertekenen van de notariƫle leveringsakte bij de notaris moet je tussen 18 en 35 zijn.
  3. De woning die je koopt mag niet meer waard zijn als 440.000 euro, deze waarde staat vaak gelijk aan de koopsom
  4. De vrijstelling kan slechts eenmaal worden gebruikt, daarom moet het koophuis je eerste zijn. Je kan echter ook de vrijstelling nog niet gebruiken en deze wel gebruiken voor je volgende huis, dit geldt wel alleen onder de voorwaarde dat je nog binnen de voorwaarden valt op het moment dat je een ander huis overgedragen krijgt.

Als je met een partner gaat wonen, mogen jullie beiden de startersvrijstelling gebruiken voor een woning, dit geldt natuurlijk wel als je allebei binnen de voorwaarden valt.

De overdrachtsbelasting en schenkbelasting

De overdrachtsbelasting en schenkbelasting

In sommige gevallen is er sprake van een schenkbelasting en een overdrachtsbelasting. Wanneer je overdrachtsbelasting en schenkbelasting moet betalen wordt over het volledige bedrag eerst de overdrachtsbelasting gerekend waardoor je later minder schenkbelasting hoeft te betalen dan wanneer je de schenkbelasting over het volledige bedrag zou rekenen. Bij de volgende gevallen zou je te maken kunnen krijgen met overdrachtsbelasting en schenkbelasting:

  • Je wordt eigenaar van een onroerend goed door middel van een schenking
  • Het bedrag die je betaald voor een onroerende zaak is minder dan de waarde in het economische verkeer. het verschil van het bedrag wat je betaald voor het onroerende goed en de waarde in het economische verkeer is een schenking.
  • Je koopt een onroerend goed en een deel van de koopsom wordt kwijt gescholden.

Andere manieren om vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting

Andere manieren om vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting

  • Bij natuurgrond (bijvoorbeeld bossen)
  • Bij stedelijke herstructurering
  • Land wordt heringericht
  • Bij de koop van landbouwgrond
  • Omzetting van een bedrijf naar een bv of nv
  • Bij bedrijfsoverdracht aan familieleden
  • Bij de koop van landgoed
  • Bij het verdelen ontroerend goed tussen samenwoners
  • Als er overdrachts- als omzetbelasting moet betalen

Het tarief van de overdrachtsbelasting

Zoals eerder benoemd kan de overdrachtsbelasting veel verschillen omdat de overdrachtsbelasting voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. Wanneer je een woning gaat kopen om zelf een langere tijd in te wonen en je hebt geen startersvrijstelling is de overdrachtsbelasting 2 procent van de woningwaarde. De strikte termijn dat je in dit hoofdverblijf moeten wonen om de 2 procent te betalen is een half jaar. In sommige situaties kan dit afwijken, hierbij moet je goed informeren over de minimale termijn om vergissingen te voorkomen.

Als je zelf niet in de woning gaat wonen maar de woning bijvoorbeeld gaat verhuren is de overdrachtsbelasting 10,4 procent. Onder het tarief van 10,4 procent vallen ook bedrijfspanden, vakantiewoningen en een garage die je later koopt dan het huis.

Veel gestelde vragen over de overdrachtsbelasting

Wat als je je woning binnen 6 maanden weer verkoopt?

Wat als je je woning binnen 6 maanden weer verkoopt?

Mocht de huiseigenaar binnen 6 maanden na aankoop zijn huis aan jou verkopen, dan hoef je minder overdrachtsbelasting te betalen. Voor deze voorwaarden verwijzen wij je door naar de site van de belastingdienst.

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Dit is een bedrag dat je betaalt als je de nieuwe eigenaar wordt van een woning, een stuk grond of een bedrijfspand. Dit is een soort belasting waarmee de overheid algemene middelen financiert, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg.

Hoe zit het met overdrachtsbelasting bij nieuwbouw?

Hoe zit het met overdrachtsbelasting bij nieuwbouw?

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, dan ben jij de eerste eigenaar van deze woning. Om deze reden betaal je daarom geen overdrachtsbelasting bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Overigens krijg je wel te maken met diverse andere kosten, zoals de bouwrente.

Mag je overdrachtsbelasting fiscaal aftrekken?

Mag je overdrachtsbelasting fiscaal aftrekken?

Nee, je mag de overdrachtsbelasting niet fiscaal aftrekken. Wel mag je diverse andere kosten koper bij het kopen van een huis aftrekken. Denk hierbij aan de taxatiekosten, kosten hypotheekadvies en de notariskosten.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen Ć©Ć©n minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in Ć©Ć©n minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)