Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdens- risicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij de nabestaanden eenmalig een bedrag krijgen uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde binnen de looptijd van de verzekering. Hiermee kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld een deel van de hypotheek aflossen en in het huis blijven wonen of de kinderopvang blijven betalen.

Deze verzekering wordt vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten. En sommige hypotheekverstrekkers stellen de overlijdensrisicoverzekering als een verplichting. Het is ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering gelijk te houden aan wat je nog moet aflossen op je hypotheek. Hierbij loopt het af te lossen bedrag gelijk met voor welk bedrag je jezelf moet verzekeren en dus waar je premie voor moet betalen.

Voor wie?

Bij de meeste verzekeraars mag je bij het afsluiten van de verzekering maximaal 60 tot 74 jaar zijn. Verzekeraars kijken ook naar hoe oud je bent bij het verstrijken van de verzekertermijn, dit mag vaak tot je maximaal rond de 70 tot 80 jaar bent.

Het is niet alleen op latere leeftijd zinvol om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zelfs op jongere leeftijd kan het nuttig zijn, omdat je niet wilt dat je familie na je overlijden eventuele schulden moet afhandelen. Vaak wordt de overlijdensrisicoverzekering afgesloten bij het afsluiten van een hypotheek zo kan je de nabestaanden verzekeren dat zij de maandlasten tijdelijk kunnen dragen wanneer je te overlijden komt. Je moet de overlijdensrisicoverzekering minimaal 1 jaar voor het overlijden afgesloten hebben, anders keert de overlijdensrisicoverzekering niet uit.

Gevaarlijke beroepen

De overlijdensrisicoverzekering stelt bij de aanvraag vragen over je medische staat en welk beroep je doet. Voor verzekeraars vallen beroepen zoals militairen en piloten onder risicovolle beroepen en hebben hiervoor andere voorwaarden. Het is belangrijk voor iemand met een risicovol beroep om je goed in te lezen over de beperktere voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering.

Militairen moeten vaak de overlijdensrisicoverzekering koppelen aan hun woning. Vaak wordt er ook alleen onder bepaalde voorwaarden uitgekeerd en keert de overlijdensrisicoverzekering niet uit wanneer iemand overlijdt tijdens een gevechtshandeling.

Voor piloten in de burgerluchtvaart accepteren verzekeraars de overlijdensrisicoverzekering vaak onder normale voorwaarden. Piloot wordt een risicovol beroep wanneer iemand een test- of proefvlieger is. Voor deze testvliegers en proefvliegers wordt de overlijdensrisicoverzekering geaccepteerd onder beperkte voorwaarden.

Let op: ook als je veel reist voor werk ziet de verzekeraar je als een groter risico en kan meer premie vragen. De verzekeraar wil in deze gevallen weten waar je vaak heen reist om te kunnen inschatten hoe groot risico je bent, denk hierbij aan oorlogsgebieden.

indy-adviseur

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de overlijdensrisicoverzekering.

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering

Er zijn een aantal punten waar een verzekeraar rekening mee houdt wanneer ze de premie van de verzekering berekenen.

  • Je leeftijd
  • Je gezondheid (het moment van het afsluiten van de verzekering)
  • Het bedrag wat je wil verzekeren
  • Bij periodieke uitkeringen
  • Of je rookt
  • Vervroegde verzekering bij terminale ziekten
  • Of er nog waarde is na het afkopen van de verzekering

Hoe deze punten de verzekering beïnvloeden verschilt per verzekeraar. Het is daarom goed om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Hierbij wordt een vast uitkeringsbedrag af gesproken met de verzekeraar. De maandpremie en dit bedrag blijven gelijk tijdens de hele looptijd van de verzekering. Hieronder puntsgewijs de voor-en nadelen van deze vorm.

  • Een vast bedrag is verzekerd voor je nabestaande;
  • De premie blijft gelijk gedurende de hele looptijd;
  • Premie is hoog;
  • Verstandig in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het is normaal dat je bij een annuïteitenhypotheek kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij deze overlijdensrisicoverzekering gaat het verzekerde bedrag elke maand iets omlaag. De maandpremie is de gehele looptijd gelijk. Hieronder zie je een overzicht van alle voor-en nadelen.

  • Het begin van de looptijd loopt het verzekerde geld voor je nabestaande rustig af, over de looptijd zakt dit bedrag steeds sneller;
  • Je betaald 5 jaar korter premie dan de looptijd;
  • Aansluitbaar bij een annuïtaire hypotheek;
  • Het verzekerde bedrag is aan het eind van de looptijd vrijwel 0 euro;
  • Premie ligt tussen de vrijblijvende premie en die van de lineaire premie.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Sluit je een lineaire hypotheek af, dan kan je het beste kiezen voor een lineair dalende overlijdensrisico. Hierbij daalt het verzekerde bedrag met een gelijk bedrag per jaar. Hieronder lees je de voor-en nadelen.

  • Het verzekerde geld voor je nabestaande neemt elk jaar met een gelijk bedrag af;
  • Je betaald 5 jaar korter premie dan de looptijd;
  • Het verzekerde bedrag is aan het eind van de looptijd 0 euro;
  • Premie is laag.
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Verzekering aanvragen in één minuut, geheel vrijblijvend

Laat ons weten welke verzekering u nodig heeft en wij helpen u verder.
Naam(Vereist)

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)