Rentekorting

De rentekorting

Bij leningen en hypotheken leen je geld van een geldverstrekker, en over dit geleende geld betaal je extra geld, wat bekend staat als de rente. Deze rente is een vergoeding voor de geldverstrekker voor het beschikbaar stellen van het geld. Bij hypotheken kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor rentekorting, wat betekent dat je een lager rentepercentage betaalt dan het standaardtarief. De hoogte van deze rentekorting kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals je kredietwaardigheid, de hypotheekvoorwaarden en het type lening of hypotheek dat je hebt. 

Er zijn meerdere manieren om in aanraking te komen voor rentekorting, hierin verschilt de hoogte van rentekorting ook en zal dus afhangen van de aanpassingen die je doet.

Waarom is er rentekorting?

De rentekorting is voor banken een manier om een bepaald gedrag te belonen, denk hierbij aan het stimuleren van duurzaam bouwen. Er zijn veel andere redenen voor banken om bepaald gedrag te stimuleren, zo zijn er nog redenen zoals:

  • Belonen voor loyaliteit voor klanten met meerdere producten bij een bank. Hiermee hou je deze loyale klanten ook weg bij concurrentie.
  • Het stimuleren van de woningmarkt door klanten rentekorting te geven en ze te stimuleren geld te lenen.
  • Verduurzaming door te belonen voor energiebesparende maatregelen.
  • Voor klanten die een kleine risico zijn voor de bank door meer geld op te nemen of een stabiel inkomen.

Welk gedrag een bank stimuleert is erg verschillend. Dit is dus niet waar elke bank rentekorting op geeft.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten over rentekorting?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.
Let op: je moet vaak zelf in de gaten houden of je rentekorting kan krijgen , banken geven dit zelf vaak niet aan.

Wanneer krijg ik rentekorting?

Rentekorting via een betaalrekening

Rentekorting via een betaalrekening

Voor banken is het interessant als je naast je hypotheek ook bijvoorbeeld een betaalrekening opent, hoe meer producten je gebruikt van een bank hoe interessanter je bent. Hiervoor beloont de bank soms in de vorm van een rentekorting.

Risicoklasse

Risicoklasse

De bank kijkt elke maand naar je hypotheek en of je in een lagere risicoklasse bent gevallen. Zodra je in een lagere risicoklasse valt betaal je dus minder rente en kan je dus meer aflossen waardoor je dus meer rentekorting krijgt.

Je kunt in aanmerking komen voor rentekorting wanneer de waarde van het huis hoger is als de resterende hypotheeksom, de groter het verschil tussen de hypotheekschuld en de waarde van het huis is, des te hoger de rentekorting zal zijn.

Het verschil van de hypotheekschuld en de waarde van het huis kan groter worden door extra aflossingen te doen of wanneer de waarde van het huis stijgt. Rentekorting wordt meestal aangeboden om huiseigenaren te stimuleren meer af te lossen of de waarde van hun huis te verhogen.

NHG rentekorting

NHG rentekorting

De NHG rentekorting krijg je wanneer je een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheek Garantie. Door een hypotheek af te sluiten met de NHG loopt de geldverstrekker minder risico op de hypotheek en betaal je minder rente. De rentekorting op je maandelijkse hypotheekrente kan gemiddeld 0,5 procent omlaag gaan een aanzienlijk schelen op je maandlasten.

Duurzaamheidskorting

Duurzaamheidskorting

Sommige banken en geldverstrekkers belonen consumenten wanneer zij duurzame maatregelen nemen om het huis duurzamer te maken en het energielabel te verbeteren. Zo kan je vaak extra lenen om deze duurzame maatregelen aan te schaffen, maar kan je hier ook rentekorting voor ontvangen. Om een huis duurzamer te maken kan je denken aan een zonneboiler, betere isolatie of een zonnepanelen. Deze rentekorting voor het verduurzamen van de woning kan oplopen tot enkele tienden van het rentepercentage. Tot hoeveel deze rentekorting kan oplopen verschilt per bank en geldverstrekker, omdat hierbij de voorwaarden en regels rondom deze korting erg verschillen.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*