Variabel inkomen

Wat is een variabel inkomen

Naast een vast inkomen is soms mogelijk om extra inkomsten te ontvangen door bijvoorbeeld een bonus. De extra inkomsten die je extra ontvangt op je vaste inkomen zijn je variabele inkomsten, deze ontvang je dus niet elke maand, en als je ze elke maand ontvangt is dit niet elke maand hetzelfde.

Variabele kosten zijn meestal doelgericht en afhankelijk van je prestaties. Deze variabele inkomsten komen meestal in de vorm van bonussen. Variabele kosten die je vaker tegenkomt zijn overuren, deze overuren zijn niet elke maand hetzelfde maar worden als extra op je contracturen uitbetaald.

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over variabele inkomens.

Variabel inkomen gebruiken voor je hypotheek

Een variabel inkomen kan vaak bij verschillende geldverstrekkers worden gebruikt om een grotere hypotheek te krijgen. De regels van wat ze mee kunnen rekenen verschilt hierbij per geldverstrekker.

De voorwaarden om je variabele inkomen mee te kunnen rekenen voor je hypotheek zijn vaak:

  • Als je kan laten zien dat je de variabele kost hebt ontvangen in bijvoorbeeld een loonstrook of een werknemersverklaring.
  • Het variabele inkomen moet aansluiten met je functie en dienstverband.
  • De variabele kosten mogen niet gebonden zijn aan prestaties en/of resultaten van het bedrijf.
  • Het variabele inkomen moet structureel ontvangen worden.

De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) stelt dat je de variabele inkomsten van de afgelopen 12 maanden mee mag tellen bij de hypotheekaanvraag. Houd er ook rekening mee dat er banken zijn met een strenger beleid en waarbij het moeilijker is een hogere hypotheek te krijgen met een variabel inkomen. Het is verstandig om met een hypotheekadviseur te spreken om de mogelijkheden en voorwaarden bij verschillende geldverstrekkers te verkennen.

Zelfstandige en ondernemers

De inkomsten van een zelfstandige of ondernemer wordt gezien als variabel inkomen omdat de inkomsten van deze groep afhankelijk is van de resultaten elke maand. Als zelfstandige of ondernemer wordt dit inkomen als variabel gezien tot je een stabiele inkomstenstroom hebt voor jezelf en het bedrijf. Wanneer je als zelfstandige of ondernemer een hypotheek wil afsluiten moet je het bedrijfsresultaat van 3 jaar kunnen laten zien. Dit is een manier voor banken om te zien wat het risico is om de hypotheek te verstrekken, hoe lager het risico hoe meer waarschijnlijk het is dat de hypotheek verstrekt wordt.

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een document waarin je dienstverband en inkomen staan beschreven, dit document wordt gebruikt voor de aanvraag van een lening, een huurwoning of een hypotheekaanvraag voor een koopwoning. Dit is bewijs voor de geldverstrekker dat je de maandlasten aankan en dus de hypotheek/ lening kan afbetalen. De werkgeversverklaring wordt, zoals de naam zegt, door de werkgever opgesteld.

Om je variabel inkomen mee te nemen voor een hogere hypotheek moet de werkgever deze variabele inkomsten noteren in de werkgeversverklaring. Hierbij kunnen stukken zoals een loonstrook of een jaaropgave bijgevoegd worden. De geldverstrekker zal uiteindelijk zelf uitzoeken of ze voor dit variabele inkomsten de hypotheek kunnen verhogen. Ook geldt hier dat hoe lager het risico is voor de bank, hoe meer kans je hebt op een hogere hypotheek.

Welke inkomsten vallen er onder het variabel inkomen?

Er zijn een aantal inkomsten die vallen onder de variabele inkomsten, dit zijn onder andere:

1. Eindejaarsuitkering;
2. Bonus;
3. Winstuitkering;
4. Provisie;
5. Overwerk;
6. Onregelmatigheidstoeslag;
7. Deel van de omzet.

De variabele inkomsten kunnen een groter bedrag zijn of een iets wat kleiner, dit bedrag gaat voor de BTW door de loonschalen om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. De variabele inkomsten van een maand worden bij de maandelijkse inkomsten opgeteld, dit totale bedrag wordt door de loonschalen heen gehaald. Bij een hoge variabele inkomst betaal je daarom meer belasting.

Overige informatie over het variabele inkomen

Hoe beïnvloed het variabel inkomen belastingen?

Hoe beïnvloed het variabel inkomen belastingen?

Het variabele inkomen wordt bij het loon gerekend in de maand dat je de bijvoorbeeld overuren hebt gemaakt of extra je best hebt gedaan voor een bonus. Dit totaalbedrag wordt zoals normaal door de belasting schijven geheven waarbij je rente betaald over het totaalbedrag. Hierdoor betaal je met het variabele inkomen, wanneer je in een hogere schaal valt, meer belasting over je variabele inkomen.

Welke invloed heeft het variabel inkomen op mijn kredietwaardigheid?

Welke invloed heeft het variabel inkomen op mijn kredietwaardigheid?

Welk variabel inkomen je mag meenemen voor bijvoorbeeld een hypotheek is afhankelijk van de frequentie van dit variabel inkomen. Als je elke maand een bonus krijgt voor je maandelijkse prestaties, is het mogelijk om deze mee te nemen voor de hypotheek.

Variabel pensioen

Variabel pensioen

Een andere vorm van een variabel inkomen is het variabel pensioen. Met het variabel pensioen krijg je jaarlijks een ander bedrag betaald, bij een vast pensioen staat dit bedrag altijd vast. Het variabele pensioen wordt elk jaar berekend met de actuele rente, dit kan gunstig maar ook minder gunstig uitvallen dan het vaste pensioen en daarom een groter risico.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*