Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije

hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een bedrag leent bij een geldverstrekker waar je niet op aflost, hierbij zijn je maandelijkse lasten alleen rente. De aflossingsvrije hypotheek wordt meestal samen met een andere hypotheekvorm afgesloten, dit is omdat de aflossingsvrije hypotheek vaak niet meer dan 50 procent van de woningwaarde financiert. Je kan er voor kiezen om tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek wel af te lossen, maar dit hoeft niet.

De aflossingsvrije hypotheek is niet af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dit geldt ook over de hypotheek die in combinatie gaat met de aflossingsvrije hypotheek.

Maandlasten van de aflossingsvrije hypotheek

De hypotheekvorm aflossingsvrije hypotheek betekent niet dat je nooit de hypotheek hoeft af te lossen. Het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd, hierdoor betaal je alleen maandelijks rente. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je enkel rente over het geleende bedrag. Deze rente kan gedurende de looptijd variabel of vast zijn. De looptijd, de periode waarin je de hypotheek afbetaalt, kan variëren tot een looptijd van maximaal 30 jaar.

Naast de aflossingsvrije hypotheek moet je nog een andere hypotheekvorm afsluiten, deze hypotheek zal wel aflossing en rente elke maand kosten en daarmee je maandlasten omhoog brengen. Deze andere hypotheekvorm kan een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn.

Bij het naderen van het einde van de looptijd moet je een plan hebben voor de eindaflossing. Dit kan betekenen dat je spaart, belegt of andere financiële middelen gebruikt om het openstaande bedrag af te lossen. Een goede voorbereiding voorkomt financiële verrassingen en stelt je in staat om zorgeloos van je woning te genieten.

Snel en gemakkelijk berekenen

3 stappen naar een aflossingsvrije hypotheek

Berekenen

Stap 1: Hypotheek berekenen

Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

01
Mail-voorstel

Stap 2: Berekening binnen een paar seconde

Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien! 

02
Bel-met-een-van-onze-adviseurs

3: Hypotheekgesprek

Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.

03
Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Het eind van de aflossingsvrije hypotheek

Wanneer de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek tot zijn eind komt, moet de schuld afbetaald worden. Soms is het mogelijk om de looptijd te verlengen en heb je extra tijd om deze schuld af te lossen, wanneer dit niet mogelijk is omdat bijvoorbeeld je loon is gedaald moet je de woning verkopen.

Wanneer je de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek verlengt, verleng je alleen het aflossingsvrije deel en niet de andere hypotheekvorm die je hierbij in combinatie hebt afgesloten. Zo heb je maximaal de helft van de volledige hypotheek die je nog moet aflossen.

Voor- en nadelen van de aflossingsvrije hypotheek

Voordelen

  • Als de hypotheek na 1 januari 2013 is afgesloten valt de lening van de aflossingsvrije hypotheek in box 3, dit kan je van je vermogen aftrekken waardoor je minder belasting betaald in box 3.
  • Je hebt een lagere maandlast omdat je geen aflossing betaald over de aflossingsvrije hypotheek.
  • Wanneer de waarde van je huis stijgt is het makkelijker om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen bij de verkoop van de woning.

Nadelen

  • Voor de aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Je lost gedurende de hele looptijd niks af waardoor je aan het eind van de looptijd het volledige gedrag van de aflossingsvrije hypotheek moet aflossen, of de looptijd verlengen.
  • Soms kan je maximale hypotheek lager zijn op het moment dat je ook een aflossingsvrije hypotheek afsluit.
  • Het bedrag wat je aan rente betaald zal altijd hoger zijn dan met een andere hypotheekvorm omdat je rente blijft betalen over het volledige bedrag van de aflossingsvrije hypotheek.
  • Wanneer de waarde van je woning daalt kan je bij de verkoop van de woning een restschuld ontstaan.
  • Wanneer de rentes flink stijgen, kan je deze rente niet aftrekken voor en belastingvoordeel.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*