Bij het afsluiten van een hypotheek ga je een langdurige verbintenis aan met de hypotheekverstrekker, gedurende deze lange termijn kan er veel veranderen in je persoonlijke situatie. Als je een hypotheek afsluit bij NHG kunnen zij helpen als je persoonlijke situatie ineens veranderd en je de maandlasten van de hypotheek niet meer kunt dragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je plotseling je baan verliest of je onverwachts arbeidsongeschikt wordt.
Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaal je eenmalig een bedrag, dit bedrag is in 2023 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Het bedrag wat je moet betalen voor de NHG betaal je van eigen geld omdat je maximaal 100% mag lenen voor je woning (, dit is 106% als je in energiebesparende voorzieningen investeert). De 0,6% die je betaald is maximaal 2.430 euro en wanneer je gaat investeren in energiebesparende voorzieningen is dit maximaal 2,575,80 euro.
Het is mogelijk om van je bestaande hypotheek een NHG hypotheek te maken, door je oude hypotheek over te sluiten. Op deze manier heb je een veiligere en verantwoordelijke hypotheek tegen een lagere hypotheekrente. Ook hier zijn natuurlijk voorwaarden voor:
-Inclusief bijkomende kosten mag de hypotheeksom maximaal 405.000 euro zijn.
-Inclusief bijkomende kosten en energiebesparende voorzieningen mag de hypotheek maximaal 429.300 euro zijn.
-De hypotheeksom kan maximaal 50% van de oorspronkelijke marktwaarde bedragen, maar deze voorwaarde geldt alleen als de oude hypotheek vóór 1 januari 2013 is afgesloten.
-Een deel van de hypotheek dient te worden gebruikt voor woningverbeteringen en/of de aanschaf van energiebesparende voorzieningen. De geldverstrekker zal om een specificatie van de kosten vragen en kan soms een minimale investeringseis stellen voor deze doeleinden.
-De 0,6% borgprovisie
-De hypotheekadvies kosten
-Taxatiekosten
-De notariskosten
-Boeterente als je de oude hypotheek vroegtijdig aflost
-De kosten voor energiebesparende voorzieningen en/of kwaliteitsverbeteringen
Bij het verkopen van je huis kan er een schulden overblijven. In deze situatie betaald de NHG je schulden af bij de bank en is jouw schuld van de bank verplaatst naar de NHG. Bij sommige situaties worden deze schulden kwijtgescholden.
Schulden worden niet zomaar kwijtgescholden. Je moet er alles aan hebben gedaan om de schulden zo laag mogelijk te maken en te houden. Zo worden ze ook niet kwijtgescholden als je bijvoorbeeld de schulden niet hebt afbetaald omdat je een lening hebt afgesloten om een nieuwe auto te financieren.
Wanneer de NHG je schulden wegscheld krijg je een melding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) waardoor je voor 5 jaar moeilijker aan een lening of hypotheek komt.