Spaarhypotheek

De spaarhypotheek

Een spaarhypotheek combineert een hypotheeklening en een spaarverzekering. Tijdens de looptijd los je niks af, maar bouw je een kapitaal op in een kapitaalverzekering. De spaarhypotheek loopt naast je lopende hypotheek, en hierbij is de spaarrente die je ontvangt hetzelfde bedrag als de hypotheekrente die je betaald. Aan het einde van je looptijd gebruik je deze spaarrekening om in één keer je spaarhypotheek af te lossen.

Wat is een spaarhypotheek?

Bij een spaarhypotheek los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan bouw je een kapitaal op via een aan de hypotheek gekoppelde verzekering. De spaarhypotheek was aantrekkelijk in het verleden, omdat je over het saldo op de spaarrekening dezelfde rentevergoeding kreeg als de hypotheekrente die je betaalde. Met een hypotheekrente van 7%, kreeg je dus ook een rentevergoeding van 7% over het spaarkapitaal. Op de einddatum van de hypotheek werd de schuld afbetaald met het saldo op de spaarrekening.

De reden voor het oversluiten van de spaarhypotheek

De spaarhypotheek is tegenwoordig niet meer de meest gangbare hypotheekvorm, vooral onder nieuwe huizenkopers. Een belangrijke reden hiervoor is omdat deze hypotheekvorm voor nieuwe hypotheken geen recht meer geeft op hypotheekrenteaftrek. Heb je echter een spaarhypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan mag je deze aanhouden en heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheekvorm is vooral aantrekkelijk bij hoge hypotheekrentes, dus nu kiezen voor de spaarhypotheek zou sowieso niet zo logisch zijn. Doordat de rentes zo laag zijn twijfelen veel mensen om hun spaarhypotheek over te sluiten.

Wil je meer weten over een spaarhypotheek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de spaarhypotheek.

Vragen rondom de spaarhypotheek

Waarom is de lage hypotheekrente nadelig?

Waarom is de lage hypotheekrente nadelig?

Een lage hypotheekrente lijkt voordelig, omdat je dan minder aan hypotheekrente betaalt. Dit is inderdaad bij bijna iedere hypotheekvorm het geval, behalve bij de spaarhypotheek. Een lage rente op een spaarhypotheek heeft namelijk een negatief effect op het spaarkapitaal in de gekoppelde spaarrekening of verzekering. Door de lage rente moet je namelijk meer inleggen bij de bank. Uiteraard moet de hypotheek op de einddatum wel gewoon afgelost worden. Het negatieve effect op het spaarkapitaal is de reden dat huisbezitters met een spaarhypotheek oversluiten als interessante optie zien, en met goede reden!

Heeft extra aflossen op je spaarhypotheek zin?

Heeft extra aflossen op je spaarhypotheek zin?

Door de belastingvoordelen van de spaarhypotheek is het minder aantrekkelijk en voordelig om extra af te lossen dan bij andere hypotheekvormen. Met extra aflossen op de spaarhypotheek wordt vaak bedoeld dat er een extra storting op de kapitaalverzekering wordt gedaan zodat je de hypotheek eerder kan aflossen. 

Waarom bestaat de spaarhypotheek niet meer?

Waarom bestaat de spaarhypotheek niet meer?

Vanaf 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een spaarhypotheek af te sluiten. De reden hiervoor is dat over het gespaarde geld wat in de kapitaalverzekering staat gestort geen rente wordt gerekend. Het vermogen wordt in box 3 dus niet belast. 

Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er niks afgelost en krijg je over de hypotheek heel de looptijd maximale hypotheekrenteaftrek. Dit netto voordeel is hoger voor mensen met een hoger inkomen omdat zij een hogere renteaftrek hebben.

De bankspaarhypotheek en de spaarhypotheek

Het verschil van deze spaarhypotheek vormen zit in de manier waarop je spaart om de hypotheek of lening af te lossen aan het eind van de looptijd. Bij de spaarhypotheek spaar je via een kapitaalverzekering, hierbij zit een overlijdensrisico inbegrepen. De bankspaarhypotheek verplicht geen overlijdensrisicoverzekering, sommige geldverstrekkers kunnen dit wel per situatie verplichten. Ook leg je het spaargeld bij de bankspaarhypotheek niet in bij een kapitaalverzekering maar wordt dit gedaan in een aparte geblokkeerde spaarrekening.

De overeenkomst van deze bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is dat het gespaarde geld geblokkeerd staat, en dit betekent dat je tussentijds niet bij dit geld kan.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*