Als je voor 2013 een hypotheek af hebt gesloten, heb je kunnen kiezen voor de bankspaarhypotheek. Inmiddels is dit niet meer mogelijk. De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een geblokkeerde spaarrekening krijgt waar je voor de volledige aflossing spaart, hierbij wordt een maandelijks bedrag gerekend voor het rentebedrag. De aflossing vindt plaats aan het einde van de looptijd.
De bankspaarhypotheek is een variant op de spaarhypotheek. Zoals eerder aangegeven kan je de bankspaarhypotheek sinds 2013 niet meer afsluiten. De meest bekende hypotheekvorm in plaats van een bankspaarhypotheek is nu de annuïteitenhypotheek.
Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.
Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien!
Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.
Het verschil van deze spaarhypotheek vormen zit in de manier waarop je spaart om de hypotheek of lening af te lossen aan het eind van de looptijd. Bij de spaarhypotheek spaar je via een kapitaalverzekering, hierbij zit een overlijdensrisico inbegrepen. De bankspaarhypotheek verplicht geen overlijdensrisico, sommige geldverstrekkers kunnen dit wel per situatie verplichten. Ook leg je het spaargeld bij de bankspaarhypotheek niet in bij een kapitaalverzekering maar wordt dit gedaan in een aparte spaarrekening.
De overeenkomst van deze bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is dat het gespaarde geld geblokkeerd staat, en dit betekent dat je tussentijds niet bij dit geld kan.
De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet aflost tijdens je looptijd, en je rente blijft betalen over het gehele bedrag. Deze rente is wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte. Deze hypotheek komt met een geblokkeerde spaarrekening, je bouwt gedurende je looptijd spaargeld op in deze spaarpot, die je gebruikt om aan het einde van je looptijd je hypotheek in één keer af te betalen. De maximale looptijd van een bankspaarhypotheek is 30 jaar.
Deze hypotheekvorm komt met het nadeel dat de rente vaak hoger is dan die van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarom is het vaak voordeliger om als je nog een bankspaarhypotheek hebt lopen, deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.
Het is vaak ook mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen op de bankspaarhypotheek. Om meer te lezen over de hypotheekrenteaftrek en of jij in aanmerking komt hiervoor, klik hier.
Hieronder kan je makkelijk en snel je hypotheek berekenen.