Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek

Als je voor 2013 een hypotheek af hebt gesloten, heb je kunnen kiezen voor de bankspaarhypotheek. Inmiddels is dit niet meer mogelijk. De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een geblokkeerde spaarrekening krijgt waar je voor de volledige aflossing spaart, hierbij wordt een maandelijks bedrag gerekend voor het rentebedrag. De aflossing vindt plaats aan het einde van de looptijd.

De bankspaarhypotheek is een variant op de spaarhypotheek. Zoals eerder aangegeven kan je de bankspaarhypotheek sinds 2013 niet meer afsluiten. De meest bekende hypotheekvorm in plaats van een bankspaarhypotheek is nu de annuïteitenhypotheek.

Snel en gemakkelijk berekenen

3 stappen naar een nieuwe hypotheek

Berekenen

Stap 1: Hypotheek berekenen

Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

01
Mail-voorstel

Stap 2: Berekening binnen een paar seconde

Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien! 

02
Bel-met-een-van-onze-adviseurs

3: Hypotheekgesprek

Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.

03

De bankspaarhypotheek en de spaarhypotheek

Het verschil van deze spaarhypotheek vormen zit in de manier waarop je spaart om de hypotheek of lening af te lossen aan het eind van de looptijd. Bij de spaarhypotheek spaar je via een kapitaalverzekering, hierbij zit een overlijdensrisico inbegrepen. De bankspaarhypotheek verplicht geen overlijdensrisico, sommige geldverstrekkers kunnen dit wel per situatie verplichten. Ook leg je het spaargeld bij de bankspaarhypotheek niet in bij een kapitaalverzekering maar wordt dit gedaan in een aparte spaarrekening.

De overeenkomst van deze bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is dat het gespaarde geld geblokkeerd staat, en dit betekent dat je tussentijds niet bij dit geld kan.

Rente, looptijd en aflossing

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet aflost tijdens je looptijd, en je rente blijft betalen over het gehele bedrag. Deze rente is wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte. Deze hypotheek komt met een geblokkeerde spaarrekening, je bouwt gedurende je looptijd spaargeld op in deze spaarpot, die je gebruikt om aan het einde van je looptijd je hypotheek in één keer af te betalen. De maximale looptijd van een bankspaarhypotheek is 30 jaar.

Deze hypotheekvorm komt met het nadeel dat de rente vaak hoger is dan die van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarom is het vaak voordeliger om als je nog een bankspaarhypotheek hebt lopen, deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

Het is vaak ook mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen op de bankspaarhypotheek. Om meer te lezen over de hypotheekrenteaftrek en of jij in aanmerking komt hiervoor, klik hier.

Hieronder kan je makkelijk en snel je hypotheek berekenen.

Wil je meer weten over de bankspaarhypotheek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Bankspaarhypotheek oversluiten

Bankspaarhypotheek oversluiten

Bankspaarhypotheek oversluiten

Een bankspaarhypotheek oversluiten is absoluut mogelijk. De reden dat veel mensen nog een bankspaarhypotheek hebben lopen, is omdat tot 2013 enorm populair was, maar toen veranderden er regels omtrent de belasting. Het oversluiten van een bankspaarhypotheek is niet altijd aantrekkelijk omdat deze hypotheekvorm al erg voordelig is.

Al met al kun je overwegen om de bankspaarhypotheek over te sluiten. Als je wil beginnen met aflossen kun je bijvoorbeeld oversluiten naar een annuïteitenhypotheek.

Voordelen van een bankspaarhypotheek

Voordelen van een bankspaarhypotheek

Deze hypotheek biedt veel voordelen wat betreft de belasting. Na een paar jaar sparen heb je namelijk recht op fiscale vrijstelling. Dit betekent dat je geen belasting meer betaald over de rente die je ontvangt over je spaargeld, daarbovenop trek je de betaalde rente af van je inkomsten belasting. Hierdoor vallen je maandlasten vaak laag uit.

Nadelen van een bankspaarhypotheek

Nadelen van een bankspaarhypotheek

Er zijn beperkte mogelijkheden omdat deze hypotheek niet meer wordt aangeboden door kredietverstrekkers. Daarbij fluctueert de rente ook, omdat die niet vast staat bij deze hypotheekvorm.

 

HypothekenSpaarhypotheek
08 december 2022
Alles over spaarhypotheek
Lees verder
BankspaarhypotheekHypotheken
08 december 2022
Bankspaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek
Lees verder
Hypotheek OversluitenHypotheken
08 december 2022
3 redenen voor hypotheek oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*