Bankspaarhypotheek

Wat is een bankspaarhypotheek

Als je voor 2013 een hypotheek af hebt gesloten, kon je kiezen voor de bankspaarhypotheek. Inmiddels is dit niet meer mogelijk. De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een geblokkeerde spaarrekening krijgt waar je voor de volledige aflossing spaart. De aflossing vindt plaats aan het einde van de looptijd.

De bankspaarhypotheek is een variant op de spaarhypotheek. Zoals eerder aangegeven kan je de bankspaarhypotheek sinds 2013 niet meer afsluiten. De meest bekende hypotheekvorm in plaats van een bankspaarhypotheek is nu de annuïteitenhypotheek.

Rente, looptijd en aflossing

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet aflost tijdens je looptijd, en je rente blijft betalen over het gehele bedrag. Deze rente is wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte. Deze hypotheek komt met een geblokkeerde spaarrekening, je bouwt gedurende je looptijd spaargeld op in deze spaarpot, die je gebruikt om aan het einde van je looptijd je hypotheek in één keer af te betalen. De maximale looptijd van een bankspaarhypotheek is 30 jaar.

Deze hypotheekvorm komt met het nadeel dat de rente vaak hoger is dan die van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarom is het vaak voordeliger om als je nog een bankspaarhypotheek hebt lopen, deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

Hieronder kan je snel en gemakkelijk jouw hypotheek berekenen.

Wil je meer weten over de bankspaarhypotheek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.
Snel en gemakkelijk berekenen

3 stappen naar een nieuwe hypotheek

Berekenen

Stap 1: Hypotheek berekenen

Via de berekentool kan je snel en gemakkelijk zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

01
Mail-voorstel

Stap 2: Berekening binnen een paar seconde

Krijg uw berekening binnen enkele seconde te zien! 

02
Bel-met-een-van-onze-adviseurs

3: Hypotheekgesprek

Maak gemakkelijk en snel een afspraak met één van onze onafhankelijk adviseur.

03
Wil jij je

Bankspaarhypotheek oversluiten

Een bankspaarhypotheek oversluiten is absoluut mogelijk. De reden dat veel mensen nog een bankspaarhypotheek hebben lopen, is omdat tot 2013 enorm populair was, maar toen veranderden er regels omtrent de belasting.

De voordelen:

Deze hypotheek biedt veel voordelen wat betreft de belasting. Na een paar jaar sparen heb je namelijk recht op fiscale vrijstelling. Dit betekent dat je geen belasting meer betaald over de rente die je ontvangt over je spaargeld, daarbovenop trek je de betaalde rente af van je inkomsten belasting. Hierdoor vallen je maandlasten vaak laag uit.

De nadelen:

Er zijn beperkte mogelijkheden omdat deze hypotheek niet meer wordt aangeboden door kredietverstrekkers. Daarbij fluctueert de rente ook, omdat die niet vast staat bij deze hypotheekvorm.

Al met al kun je overwegen om de bankspaarhypotheek over te sluiten. Als je wil beginnen met aflossen kun je bijvoorbeeld oversluiten naar een annuïteitenhypotheek.

HypothekenSpaarhypotheek
08 december 2022
Alles over spaarhypotheek
Lees verder
BankspaarhypotheekHypotheken
08 december 2022
Bankspaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek
Lees verder
Hypotheek OversluitenHypotheken
08 december 2022
3 redenen voor hypotheek oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden