Annuïteitenhypotheek berekenen

Annuïteitenhypotheek berekenen
Bruto jaarinkomen
Bruto jaarinkomen partner
Zie uitkomst

Alles wat je moet weten over de annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bruto bedrag betaalt. In het begin van de looptijd bestaat de maandelijkse last vooral uit rente, aan het einde van de looptijd bestaat deze maandelijkse last uit een groter deel aflossing. Hierbij veranderd de verhouding tussen rente en aflossing elke maand.

Je betaald bij de annuïteitenhypotheek rente over de resterende schuld, dit is de reden omdat je aan het begin van de looptijd meer rente betaald dan aflossing. Je spreekt met de bank af wat je als maandelijkse lasten wil en kunt betalen, binnen dit bedrag wordt eerst de rente berekent en word de rest van het afgesproken bedrag aangevuld met aflossing.

De rente bij een annuïteitenhypotheek is fiscaal aftrekbaar, omdat in het begin de rente hoger is. Hierdoor kan je meer aftrekken en zijn de netto hypotheeklasten in het begin lager. De annuïteitenhypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar, het is ook mogelijk om een kortere looptijd af te sluiten

Wanneer kan ik een annuïteitenhypotheek afsluiten?

Dit kan wanneer je van plan bent om een huis te kopen. Een annuïteitenhypotheek is een populaire keuze voor veel huizenkopers. Maar wanneer het het juiste moment is om deze vorm van hypotheek af te sluiten hangt af van verschillende factoren zoals:

  1. Financiële stabiliteit: Een annuïteitenhypotheek vereist dat je elke maand ene vast bedrag betaalt voor zowel rente als aflossing. Dit is ideaal als je een stabiel inkomen hebt en verwacht dat dit in de toekomst zo blijft
  2. Lange termijn planning: Overweeg een annuïteitenhypotheek als je van plan bent lang in een huis te blijven wonen. Het biedt financiële duidelijkheid en stabiliteit over je hypotheekbetalingen door de jaren heen
  3. Marktvoorwaarden: Het moment van afsluiten kan ook afhangen van de huidige hypotheekrente. Een lage rente kan een gunstig moment zijn om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Bekijk hier alle actuele rentes. Daarbij helpen onze onafhankelijke adviseurs je graag om je de beste voorwaarden te bieden.

Om te bepalen of een annuïteitenhypotheek de juiste keuze voor je is kan je het beste een annuïteitenhypotheek berekenen en contact met ons opnemen. Dit geeft je een duidelijk beeld van je maandelijkse lasten en helpt bij het maken van een weloverwogen keuze. Onthoud dat de juiste hypotheekvorm afhangt van je persoonlijke en financiële situatie.

Erkend hypotheek adviseur

Al onze hypotheekadviseurs zijn erkend en hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen bij het afsluiten van hun hypotheek. Ons doel is om het beste advies te geven en te helpen de juiste keuzes te maken, zodat je met een gerust hart de stap naar een nieuwe woning kunt zetten.

Een annuïteitenhypotheek berekenen, hoe doe je dat?

 

Een annuïteitenhypotheek berekenen helpt je inzichten te krijgen in de maandelijkse lasten die je hebt gedurende de gehele looptijd van de hypotheek. Bij een annuïteiten hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente.

Met een rekenvoorbeeld hieronder laten wij zien hoe een annuïteit werkt:

Stel je voor dat je een huis koopt en daarvoor €200.000 leent van de bank. De rente die de bank vraagt is 3% per jaar. De hypotheek moet in 30 jaar helemaal terugbetaald zijn. Hoeveel betaal je dan elke maand?

De jaarrente van 3% deel je door 12 maanden, omdat je rente per maand betaalt. Dat is dan 0,25% per maand. Hierbij heb je de volgende betaling in de eerste maanden:

Anuïteitenhypotheek aflossing rekenvoorbeeld

Hoe ziet een annuïteitenhypotheek eruit?

Hoe ziet een annuïteitenhypotheek eruit?

Een annuïteitenhypotheek kenmerkt zich doordat je als kredietnemer elke maand een vast bedrag betaalt gedurende de gehele looptijd van de hypotheek. Dit bedrag (de annuïteit) bestaat uit twee delen, namelijk: een rentecomponent en een aflossingscomponent.

Aan het begin is het rentecomponent hoger dan het aflossingscomponent, maar naarmate de tijd vordert neemt het rentedeel af en het aflossingsdeel toe.
Hieronder kun je duidelijk zien hoe de verhouding tussen deze twee componenten zich ontwikkelt over de tijd:

Annuïteitenhypotheek berekenen en uitleg volgens een grafiek

Kan ik een annuïteitenhypotheek oversluiten?

Kan ik een annuïteitenhypotheek oversluiten?

Ja, het is mogelijk om een annuïteitenhypotheek over te sluiten. Dit kan aantrekkelijk zijn als je wilt profiteren van een lagere rente, betere voorwaarden wilt, of je maandlasten wilt verlagen. Oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit waarmee je de oude aflost. Dit kan financiële voordelen bieden, maar er zijn ook kosten aan verbonden.

Waarom oversluiten?

  • Lagere rente: Als de hypotheekrentes gedaald zijn sinds je jouw huidige hypotheek afsloot, kan oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente leiden tot lagere maandlasten.
  • Aanpassing van de looptijd: Je kunt ook kiezen om de looptijd van je hypotheek aan te passen, wat invloed heeft op de hoogte van de maandelijkse betaling.
  • Veranderende financiële omstandigheden: Als je financiële situatie is veranderd, kan een nieuwe hypotheek beter passen bij je huidige behoefte.

Kosten van oversluiten:

  • Boeterente: Afhankelijk van de voorwaarden van je huidige hypotheek, kan het zijn dat je een boeterente moet betalen voor het eerder aflossen.
  • Notariskosten: Voor het oversluiten is een notaris nodig, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Advies-en bemiddelingskosten: Het is verstandig om professioneel advies in te winnen bij het oversluiten van je hypotheek, wat ook kosten met zich mee brengt.

Het is belangrijk goed te overwegen of de voordelen van het oversluiten opwegen tegen de kosten. Een van onze financiële adviseurs kan je helpen om deze afweging te maken en de beste optie voor jouw situatie te bepalen. Wil jij je hypotheek oversluiten, klik dan hier.

Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek zit voornamelijk in de manier waarop aflossing en de rentebetaling zijn ingedeeld. Hieronder volgt een duidelijk overzicht van de belangrijkste verschillen:

Annuïteitenhypotheek: 

  • Maandelijkse betaling: Totale maandbedrag dat je betaalt blijft gelijk.
  • Samenstelling betaling: Begin van de looptijd bestaat groot deel van de maandelijkse betalingen uit rente en kleiner deel uit aflossing. Naarmate de tijd vordert, neemt het rentedeel af en aflossingsdeel toe.
  • Impact op de tijd: Totale kosten van een annuïteitenhypotheek kunnen hoger uitvallen dan bij een lineaire hypotheek, vooral omdat je in de beginjaren minder snel aflost en dus langer rente betaalt over een hoger openstaand bedrag.

Lineaire hypotheek:

  • Maandelijkse betaling: Je betaalt een vast bedrag aan aflossing elke maand, de rente wordt berekend over het openstaande hypotheekbedrag.
  • Samenstelling betaling: Vanaf het begin los je een vast bedrag af, waardoor het rentedeel van de betaling elke maand daalt omdat de hypotheekschuld afneemt.
  • Impact op de tijd: Lineaire hypotheek is vaak goedkoper que totale rentekosten over de gehele looptijd, omdat je sneller aflost. Dit betekent dat je minder rente betaalt.

Overeenkomsten en verschillen:

  • Rente: Bij beide hypotheekvormen betaal je rente over het openstaande bedrag, maar de manier waarop de rente afneemt verschilt.
  • Aflossing: Bij beide vormen los je het hypotheekbedrag uiteindelijk volledig af, maar de snelheid waarmee dit gebeurt verschilt.
  • Maandlasten: Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten in het begin relatief laag en blijven gelijk, terwijl bij een lineaire hypotheek de maandlasten in het begin hoger zijn maar dalen over de tijd.

 

Kan je extra aflossen bij een annuïteitenhypotheek?

Kan je extra aflossen bij een annuïteitenhypotheek?

Ja, het is mogelijk om extra af te lossen op een annuïteitenhypotheek, maar er zijn wel enkele punten om rekening mee te houden:

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers staan toe dat je extra aflost op je hypotheek, overigens moet je wel rekening houden dat je niet meer aflost dan het boetevrije bedrag. Wanneer je meer aflost dan het boetevrije bedrag dan kunnen hypotheekverstrekkers een boeterente in rekening brengen.

Afhankelijk van je hypotheekovereenkomst kunnen er voorwaarden zijn zoals een maximumbedrag dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen, vaak is dit 10% tot 20% van de oorspronkelijke lening.

Het extra aflossen op een annuïteitenhypotheek kan aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om goed naar je persoonlijke financiële situatie en specifieke voorwaarden van je hypotheek te kijken voordat je een beslissing neemt.

Wanneer past de annuïteitenhypotheek bij jou?

Wanneer past de annuïteitenhypotheek bij jou?

Wanneer past een annuïteitenhypotheek bij jouw situatie?

Een annuïteitenhypotheek kan bij je passen onder verschillende omstandigheden, afhankelijk van je financiële situatie, levensstijl en toekomstplannen. Hieronder een paar voorbeelden waarbij een annuïteitenhypotheek wellicht de juiste keuze voor jou is:

  1. Behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid: Je hebt namelijk vaste maandlasten en weet precies wat je moet betalen.
  2. Lange termijn planning: Je bent van plan lang in hetzelfde huis te blijven wonen, een annuïteitenhypotheek biedt je hierbij een duidelijk aflossingsschema en een gegarandeerde afbetaling van de hypotheek aan het einde van de looptijd.
  3. Starten met lagere maandlasten: Bij een annuïteitenhypotheek start je met een hoger rentedeel dan het aflossingsdeel, dit zorgt ervoor dat je een relatieve lage maandlasten hebt vergeleken met een lineaire hypotheek. Dit kan handig zijn als je net begint met werken of verwacht dat je inkomen in de toekomst zal stijgen.
  4. Optimaliseren van belastingvoordeel: Omdat je in de beginjaren van een annuïteitenhypotheek meer rente betaalt, kun je profiteren van een hogere hypotheekrenteaftrek, wat een fiscaal voordeel oplevert.

Het is minder geschikt wanneer je flexibiliteit nodig hebt en een snelle aflossing wens. Het is vooral belangrijk om je eigen financiële doelen en situatie goed te overwegen voordat je kiest voor een hypotheekvorm. Hierom raden wij het aan om in overleg te gaan met een hypotheekadviseur, zodat jij de beste keuze voor jouw specifieke situatie kan maken. Neem nu contact op met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs op een no cure, no pay basis.

Wat zijn de voor-en nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Wat zijn de voor-en nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Je hebt verschillende voordelen wanneer je een annuïteitenhypotheek afsluit:

  1. In het begin heb je relatief lage maandlasten, omdat je belastingvoordeel hebt;
  2. Het is een eenvoudige hypotheekvorm;
  3. Je hebt de hypotheek na 30 jaar volledig afgelost.

Desalniettemin zijn er ook bepaalde nadelen verbonden aan deze hypotheekvorm, zoals:

  1. Je netto maandbedrag stijgt;
  2. In het begin los je minder af waardoor je meer rente betaald;
  3. Het is een relatief dure hypoteekvorm, in vergelijking met de aflossingsvrije hypotheek.
Wij vergelijken 50+ geldverstrekkers op rentes en voorwaarden
ing-logo
Logo-bank-nn
logo-sns-bank
achmea-logo
abn-amro-bank-logo
rabobank-logo
logo-bank-allianz
logo-bank-centraal-beheer
NIBC-logo-bank
logo-asr-bank

Kosten bij het afsluiten of wijzigen van je annuïteitenhypotheek

Bij het afsluiten of wijzigen van je hypotheek zijn er diverse bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten, kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (optioneel) en advieskosten. Het is belangrijk om deze eenmalige kosten in kaart te brengen, zodat je een compleet beeld hebt van de totale kosten van jouw hypotheek.

Duurzaamheid financiering

Bij Oversluiten.nl geloven we in duurzaamheid. Daarom helpen wij graag bij het financieren van energiebesparende maatregelen in jouw huis. Dit kan bijvoorbeeld door een verduurzamingshypotheek af te sluiten om zo energiebesparende maatregelen te financieren. Bovendien kan het treffen van energiebesparende maatregelen de maandelijkse energiekosten verlagen, waardoor jouw woning in waarde stijgt.

Adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze tussen een adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur. Een adviseur van de bank biedt alleen producten van die bank aan. De adviseur heeft diepgaande kennis van deze producten en kan je goed helpen bij het maken van een keuze. Echter, je krijgt niet het volledige marktoverzicht en mogelijk mis je een product van een andere aanbieder dat beter bij je past.

Een onafhankelijke adviseur, zoals Oversluiten.nl, heeft toegang tot een ruim aanbod aan hypotheekproducten van verschillende aanbieders. Dit betekent dat je een uitgebreid overzicht krijgt van de beschikbare opties en dat je kunt kiezen voor de hypotheek die het beste bij jouw specifieke situatie past. We kijken naar gunstige voorwaarden voor jou, zoals een hypotheek met een scherpe rente of lage maandlasten. Hoewel de kosten voor onafhankelijk advies soms hoger kunnen zijn, bespaar je uiteindelijk door een hypotheek te kiezen met betere voorwaarden en een lagere rente.

 

Persoonlijk adviesgesprek met een van onze adviseurs

Een hypotheek afsluiten is een grote financiële beslissing. Daarom is het essentieel om gedegen en onafhankelijk advies in te winnen. Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je bij het berekenen van je maximale hypotheek, het kiezen van de juiste hypotheekvorm en het vergelijken van de verschillende hypotheekaanbiedingen. Zo weet je precies waar jij aan toe bent op de soms ingewikkelde huizenmarkt.

Klaar om jouw hypotheekmogelijkheden te verkennen? Heb je vragen over het afsluiten van een hypotheek? Of wil je direct een hypotheek aanvragen? Laat oversluiten.nl onafhankelijk je hypotheek berekenen en je helpen bij het realiseren van jouw droomhuis. Neem vandaag nog contact op voor onafhankelijk, deskundig en persoonlijk hypotheekadvies. Onze adviseurs staan klaar om alle vragen te beantwoorden en te begeleiden bij het kiezen van de juiste hypotheek in een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Neem contact op
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)