Ziektewet

Wat is de Ziektewet?

De Ziektewet is een sociale zekerheidsregeling in Nederland die een financiële uitkering biedt aan mensen die door ziekte tijdelijk niet kunnen werken en geen recht hebben op loondoorbetaling door een werkgever. Als u onder de Ziektewet valt, ontvangt u een uitkering die dient als tijdelijke inkomstenstroom. Meestal bent u automatisch verzekerd voor de Ziektewet via uw werkgever.

Voor mensen die afhankelijk zijn van een Ziektewet-uitkering, kunnen er veel vragen ontstaan rondom het aanvragen van een lening. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen hoe de Ziektewet uw financiële situatie en leencapaciteit kan beïnvloeden. Neem bij vragen contact op met een van onze onafhankelijke adviseurs voor persoonlijk advies.

Kom meer te weten

Ziektewet & leningen

Is het mogelijk geld te lenen via het UWV?

Is het mogelijk geld te lenen via het UWV?

Als je al langer dan een jaar een handicap of ziekte hebt, kan het lastig zijn om een lening te krijgen bij een bank of particulier. In dergelijke gevallen biedt het UWV mogelijk een uitkomst. Je kunt bij het UWV een krediet aanvragen om een eigen bedrijf te starten of op te zetten.

Het UWV biedt hiervoor twee soorten kredieten: het starterskrediet en het voorbereidingskrediet. Hieronder leggen we uit wat deze inhouden.

Starterskrediet

Dit krediet is speciaal bedoeld voor startende zelfstandigen met een handicap of ziekte. Het UWV kan in dit geval als borg optreden, omdat commerciële banken dit vaak niet doen. De voorwaarden van deze lening worden per persoon vastgesteld en zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie. Voor een goed advies en begeleiding kun je contact opnemen met één van onze onafhankelijke adviseurs.

Voorbereidingskrediet

Bij deze kredietvorm ontvang je niet in één keer een vast bedrag. In plaats daarvan declareer je de kosten die je maakt tijdens de voorbereidingsfase van je onderneming. Deze kosten worden door het UWV omgezet in een krediet. Aan dit krediet zijn specifieke voorwaarden verbonden. Onze adviseurs helpen je graag met het proces en het begrijpen van de voorwaarden.

 

Wat is de invloed van de Ziektewet op een lening?

Wat is de invloed van de Ziektewet op een lening?

Bij het aanvragen van een lening is een Ziektewet-uitkering een belangrijke factor. Er wordt gekeken of de uitkering jouw enige inkomstenbron is en hoe lang deze al wordt verstrekt. Omdat de mogelijkheden om een lening te verkrijgen sterk afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie, kan het verstandig zijn om extra informatie of advies in te winnen.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een lening met mijn Ziektewet uitkering?

Wanneer kom ik in aanmerking voor een lening met mijn Ziektewet uitkering?

Een Ziektewet-uitkering is doorgaans tijdelijk, maar kan in sommige gevallen worden meegenomen als inkomen bij het aanvragen van een lening. Voor uitkeringen zoals de AOW en Wajong bestaan doorgaans meer mogelijkheden, aangezien deze als stabiele inkomensbronnen worden gezien.

Als je chronisch of langdurig ziek bent en de Ziektewet-uitkering jouw vaste inkomen vormt, zijn er ook opties beschikbaar om een lening aan te vragen. De exacte mogelijkheden hangen echter af van jouw financiële situatie en worden altijd op maat beoordeeld. Onze adviseurs staan klaar om jouw situatie te analyseren en je persoonlijk advies te geven over wat mogelijk is. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Danny cirkel PNG

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering?

 

Als werknemer zijn er bepaalde situaties waarin je recht kunt hebben op een Ziektewet-uitkering. In veel gevallen betaalt je werkgever tijdens ziekte echter gewoon je loon door, waardoor je geen aanspraak hoeft te maken op de Ziektewet. Er zijn echter uitzonderingen waarin je mogelijk wel recht hebt op een Ziektewet-uitkering.

Situaties waarin je als werknemer recht hebt op een Ziektewet-uitkering:
  • No-riskpolis: Je valt onder een no-riskpolis, bijvoorbeeld bij een ziekte of handicap.
  • Ziekte door zwangerschap of bevalling: Wanneer je ziek wordt door omstandigheden gerelateerd aan je zwangerschap of bevalling.
  • Ziekte door orgaandonatie: Als je ziek wordt als gevolg van het doneren van een orgaan.
Situaties waarin je zonder werkgever recht hebt op een Ziektewet-uitkering:
  • Uitzendkrachten: Als je een uitzendkracht bent en ziek wordt.
  • Invalkrachten of oproepkrachten: Als je ziek wordt terwijl je als inval- of oproepkracht werkt.
  • Fictief dienstverband: Als je een fictief dienstverband hebt, bijvoorbeeld als muzikant of kunstenaar, en ziek wordt.
  • Einde van je contract: Als je ziek wordt terwijl je contract is afgelopen.
  • Binnen 4 weken na afloop van je contract: Als je binnen 4 weken na het einde van je contract ziek wordt.
  • Ontvangers van uitkeringen: Als je een WW-, WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering hebt en ziek wordt.
  • Vrijwillig verzekerd: Als je vrijwillig verzekerd bent voor de Ziektewet.
  • Werk na AOW-leeftijd: Als je na je AOW-leeftijd werkt en vervolgens ziek wordt.
Vraag en antwoord

Alles over het begrip Ziektewet

Hoelang heb ik recht op een Ziektewet-uitkering?

Hoelang heb ik recht op een Ziektewet-uitkering?

In de meeste gevallen heb je maximaal twee jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Deze kan echter eerder stoppen, afhankelijk van jouw situatie, bijvoorbeeld wanneer je de AOW-leeftijd bereikt.

Wanneer stopt een Ziektewet-uitkering?

Je Ziektewet-uitkering stopt in de volgende situaties:

  • Je bent weer volledig beter.
  • Je bent na 2 jaar nog steeds ziek.
  • Je bereikt de AOW-leeftijd.
  • Je bent langer dan een maand gedetineerd.
  • Je komt te overlijden.
  • Je arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld op minder dan 35%.
Eerstejaars Ziektewet-beoordeling

Als je een Ziektewet-uitkering ontvangt en langdurig ziek bent, krijg je aan het einde van het eerste ziektejaar een zogenaamde eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Hierbij wordt beoordeeld of je nog in staat bent om (gedeeltelijk) te werken. Deze beoordeling kan van invloed zijn op de voortzetting van je uitkering.

Hoe hoog is mijn Ziektewet-uitkering?

Hoe hoog is mijn Ziektewet-uitkering?

De hoogte van je Ziektewet-uitkering is doorgaans 70% van je dagloon, wat gebaseerd is op het gemiddelde bedrag dat je verdiende voordat je ziek werd. In sommige situaties kan de uitkering hoger zijn dan 70% van je dagloon.

Hoogte van de Ziektewet-uitkering:
  • Bij ziekte: 70% van het dagloon.
  • Bij ziekte direct na zwangerschapsverlof of door zwangerschap/bevalling: 100% van het dagloon.
  • Bij ziekte door orgaandonatie: 100% van het dagloon.
  • Bij ziekte of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid: Uitkering volgens cao-afspraken.
Toeslag op de Ziektewet-uitkering

Het is mogelijk om een toeslag bovenop je Ziektewet-uitkering te ontvangen, afhankelijk van je situatie en eventuele aanvullende regelingen.

Waar kan ik mijn Ziektewet-uitkering regelen?

Waar kan ik mijn Ziektewet-uitkering regelen?

Ik ben ziek en heb geen werkgever

Als je geen werkgever hebt en ziek wordt, moet je je uiterlijk op de tweede ziektedag ziek melden bij het UWV. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je binnen ongeveer 4 weken een brief van het UWV. In deze brief wordt vermeld of je wel of geen recht hebt op een Ziektewet-uitkering.

Ik ben ziek en heb een werkgever

Als je een werkgever hebt, is je werkgever in de meeste gevallen verplicht om tijdens je ziekte je loon door te betalen. Er zijn echter situaties waarin je mogelijk recht hebt op een Ziektewet-uitkering, zoals:

  • No-riskpolis: Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en onder de no-riskpolis valt, kun je recht hebben op een Ziektewet-uitkering.
  • Ziekte door zwangerschap: Als je ziek wordt als gevolg van zwangerschap of bevalling, kan je werkgever een Ziektewet-uitkering voor je aanvragen bij het UWV.

 

Heb ik recht op een Ziektewet-uitkering in het buitenland?

Heb ik recht op een Ziektewet-uitkering in het buitenland?

Het is mogelijk om een Ziektewet-uitkering te behouden wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft, zolang je woonplaats in Nederland is. Als je echter in het buitenland woont, is het afhankelijk van het land waarin je verblijft. Nederland moet afspraken hebben met dat land over het behoud van sociale zekerheidsrechten, zoals de Ziektewet-uitkering.

Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik in de Ziektewet zit?

Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik in de Ziektewet zit?

Nee, je werkgever mag je niet zomaar ontslaan tijdens de eerste twee ziektejaren. Dit wordt beschermd door de wet. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij ontslag wel is toegestaan:

Uitzonderingen op ontslagbescherming tijdens ziekte:
  • Proeftijd: Als je nog in je proeftijd zit, mag de werkgever je ontslaan.
  • Ontslag op staande voet: Bij ernstige misdragingen kan ontslag op staande voet plaatsvinden.
  • Faillissement: Als het bedrijf failliet gaat, kan je dienstverband worden beëindigd.
Ontslag in onderling overleg

Het is mogelijk om in onderling overleg het dienstverband te beëindigen, bijvoorbeeld via een vaststellingsovereenkomst. Let hierbij wel goed op, want het beëindigen van je contract op deze manier kan gevolgen hebben voor je recht op een Ziektewet-uitkering van het UWV. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je instemt met zo’n overeenkomst.

Samen geld vrijmaken, voor jou

Hoeveel kan ik lenen?

Met onze handige calculator kun je eenvoudig een eerste inschatting maken van het maximale bedrag dat je kunt lenen en de bijbehorende kosten, maar daar stopt het niet! Bij Oversluiten.nl gaan we verder om je volledig te ontzorgen.

Wat doen wij voor jou?
  • Persoonlijk onderzoek: We analyseren jouw specifieke financiële situatie om de best passende lening te vinden.
  • Gratis en vrijblijvend: Onze service is volledig kosteloos en vrijblijvend. Je ontvangt een gratis offerte via e-mail.
  • Vergelijking van kredietverstrekkers: Door de goedkoopste aanbieders en gespecialiseerde kredietverstrekkers te vergelijken, vinden wij de lening die perfect bij jouw wensen en mogelijkheden aansluit.

Een lening afsluiten doe je liever niet alleen. Met ons persoonlijke advies en begeleiding kun je vol vertrouwen een lening afsluiten bij een betrouwbare kredietverstrekker. Oversluiten.nl staat voor je klaar om je stap voor stap te helpen.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte van al het nieuws

LenenLening Afsluiten
09 december 2023
Geld lenen zonder vast contract
Lees verder
LenenLening Afsluiten
09 december 2022
Geld lenen met uitkering
Lees verder
LenenLening Afsluiten
09 december 2022
Geld lenen met vast contract
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Verzekering aanvragen in één minuut, geheel vrijblijvend

Laat ons weten welke verzekering u nodig heeft en wij helpen u verder.
Naam(Vereist)

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Mijn vraag gaat over:*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden

Stap 1 van 2

Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)