BKR codering

BKR codering

In Nederland staat iedereen met krediet geregistreerd bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Geldverstrekkers zijn verplicht om aan BKR te melden als er een betaalachterstand is. De geldverstrekker moet ook melden aan de consument dat ze de betaalachterstand zullen melden bij BKR. De termijn van de BKR codering is het moment van de betaalachterstand tot de melding bij BKR (dit verschilt per krediet, maar) is meestal tussen de 2 en 4 maanden.

Wie kan de BKR codering zien?

Het is alleen mogelijk om zelf je gegevens in te zien. Dit betekent dat in principe niemand je BKR codering kan zien. Hiervoor heb je wel een paar uitzonderingen.

  • Nabestaanden van een overleden persoon kunnen het kredietoverzicht inzien.
  • Een verantwoordelijke binnen in instelling mag het kredietoverzicht van een gedetineerde opvragen.
  • Bewindvoerders kunnen het kredietoverzicht van mensen die niet zelf kunnen handelen opvragen.

Wil je meer weten over de BKR-codering?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

De achterstandsmeldingen

Een achterstandsmelding wordt bij BKR genoteerd als een ‘A’ (van achterstand) achter het krediet. Als je deze achterstand hebt ingelopen komt er achter dit krediet een ‘H’ (van herstel), deze ‘H’ blijft voor 5 jaar verplicht staan. Door deze ‘H’ code kan de bank zien hoe groot risico je bent en hoeveel zekerheid de bank heeft dat je bijvoorbeeld een nieuw leendeel gaat aflossen. De ‘A’ codering heeft een aantal andere bijzonderheidscodes, hiervoor is het niet verplicht een vooraankondiging te doen. Deze bijzonderheidscodes geven de fases aan van de achterstand. De BKR codering is om makkelijk in een oogopslag te zien wat de staat van het krediet is wanneer er een achterstand is of een achterstand is geweest. 

BKR bijzonderheidscodes

Codering A1

Codering A1

Er is na een achterstandssituatie een aflossings- en/of schuldregeling getroffen.

Bij de A1 codering is het mogelijk een nieuwe hypotheek aan te vragen, hierbij is het wel verplicht om je achterstand eerst helemaal terug te betalen. Je mag ook heel de hypotheek of lening af hebben betaald waar de A codering op stond geregistreerd.

Codering A2

Codering A2

De vordering is opeisbaar gesteld.

Bij een A2 codering is het soms mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Om met een A2 codering een hypotheek af te kunnen sluiten zijn er 3 voorwaardes:

  1. De achterstand moet terugbetaald zijn
  2. Er moeten genoeg eigen middelen zijn
  3. De hypotheek moet ruim haalbaar zijn

Codering A3

Codering A3

Er wordt in deze fase een bedrag van 250 euro afgeboekt. Wanneer deze 250 euro wordt afgeboekt en je hoeft niks meer terug te betalen dan wordt bij deze code de overeenkomst beëindigd met een officiële einddatum.

Bij de A3 codering is het niet mogelijk om een hypotheek aan te vragen, je bent een te groot risico voor de bank omdat je een achterstand hebt bij een andere lening.

Codering A4

Codering A4

De kredietnemer is onbereikbaar.

Bij een A4 codering is het niet mogelijk om een hypotheek aan te vragen.

Codering A5

Codering A5

Er is een preventieve betalingsregeling gemaakt. De A5 codering is daarbij ook tijdelijk en wordt verwijderd op het moment dat de betalingsregeling is voltooid.

Bij een A5 codering is het vaak wel mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Een hypotheek met een A5 codering is alleen mogelijk als je kan bewijzen dat je deze achterstand(en) kan afbetalen voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

RN codering

RN codering

Wanneer je een hypotheek hebt bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is het in sommige situaties mogelijk dat de NHG je overige schulden wegscheld, onder welke voorwaarden dit mogelijk is kan je hier verder lezen. Wanneer je schulden worden kwijtgescholden door NHG kwam er voorheen een A2 codering bij het krediet. Deze A2 codering is nu vervangen door een RN codering die bij het krediet komt te staan. Voor de RN codering gelden dezelfde voorwaarden als de A2 codering.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*