In Nederland staat iedereen met krediet geregistreerd bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Geldverstrekkers zijn verplicht om aan BKR te melden als er een betaalachterstand is. De geldverstrekker moet ook melden aan de consument dat ze de betaalachterstand zullen melden bij BKR. De termijn van de BKR codering is het moment van de betaalachterstand tot de melding bij BKR (dit verschilt per krediet, maar) is meestal tussen de 2 en 4 maanden.
Een achterstandsmelding wordt bij BKR genoteerd als een ‘A’ (van achterstand) achter het krediet. Als je deze achterstand hebt ingelopen komt er achter dit krediet een ‘H’ (van herstel), deze ‘H’ blijft voor 5 jaar verplicht staan. Door deze ‘H’ code kan de bank zien hoe groot risico je bent en hoeveel zekerheid de bank heeft dat je bijvoorbeeld een nieuw leendeel gaat aflossen. De ‘A’ codering heeft een aantal andere bijzonderheidscodes, hiervoor is het niet verplicht een vooraankondiging te doen. Deze bijzonderheidscodes geven de fases aan van de achterstand. De BKR codering is om makkelijk in een oogopslag te zien wat de staat van het krediet is wanneer er een achterstand is of een achterstand is geweest.
Wanneer je een hypotheek hebt bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is het in sommige situaties mogelijk dat de NHG je overige schulden wegscheld, onder welke voorwaarden dit mogelijk is kan je hier verder lezen. Wanneer je schulden worden kwijtgescholden door NHG kwam er voorheen een A2 codering bij het krediet. Deze A2 codering is nu vervangen door een RN codering die bij het krediet komt te staan. Voor de RN codering gelden dezelfde voorwaarden als de A2 codering.
Het is alleen mogelijk om zelf je gegevens in te zien. Dit betekent dat in principe niemand je BKR codering kan zien. Hiervoor heb je wel een paar uitzonderingen.