Boetevrij aflossen

Boetevrij aflossen

Wanneer je een huis koopt en je hier een hypotheek voor afsluit betaal je elke maand een deel van deze hypotheek af, dit zijn je maandelijkse lasten. In de maandelijkse lasten zit de maandelijkse aflossing en een rentebedrag.

Elk jaar is er ook een mogelijkheid om een groter bedrag boetevrij af te lossen van de hypotheek. Dit is ook wel boetevrij aflossen en dit is naast je maandelijkse aflossing. Hoeveel je mag aflossen is meestal een percentage van het origineel geleende bedrag, en verschilt per situatie. Dit percentage staat vast in de hypotheekakte die is opgesteld door de notaris. Ook aan het einde van je rentevaste periode of wanneer je een variabele rente hebt, is het mogelijk om je hele hypotheek boetevrij af te lossen.

Waarom boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen is niet voor iedereen mogelijk, niet iedereen heeft genoeg inkomen om jaarlijks extra af te lossen. Wanneer het wel mogelijk is om extra af te lossen, zal dit je maandlasten verminderen. Bij een lagere resthypotheek betaal je lagere maandlasten over de rest van de looptijd. Door middel van de jaarlijkse extra aflossing kan de looptijd worden verkort en heb je in dat geval eerder je hypotheek afgelost.

Boetevrij aflossen op je hypotheek

Elk jaar mag je een grote hoeveelheid aflossen van de hypotheek, welk jaar je dit doet of wanneer in het jaar is helemaal aan jou over. Het bedrag wat je jaarlijks mag aflossen is bepaald met een percentage van de hoofdsom. Het percentage van de hypotheek die je maximaal per jaar boetevrij mag aflossen verschilt per geldverstrekker en per hypotheek. Meestal ligt dit percentage tussen de 10 en 20 procent van de totale hypotheeksom. Wanneer je meer dan dit percentage aflost betaal je een boete aan de geldverstrekker, dit is omdat de geldverstrekker geld (rente) misloopt als je sneller de hypotheek aflost dan de originele looptijd.

Bij veel banken is het mogelijk om meer boetevrij af te kunnen lossen als je dit doet met spaargeld of een schenking van je ouders. Met spaargeld of een schenking van je ouders kan je meestal 25% tot 100% boetevrij aflossen. Als je in de toekomst misschien in de gelegenheid denkt te komen dat je meer wil aflossen met spaargeld of een schenking van je ouders, is het belangrijk om hiervoor uit te zoeken bij welke bank je genoeg ruimte hebt om dit boetevrij af te lossen.

Hoe boetevrij aflossen?

Wanneer je extra wil aflossen is er geen notaris of hypotheekadviseur nodig. Meestal kan je periodiek of eenmalig een bedrag overmaken, maar bij sommige geldverstrekkers moet je extra aflossing aankondigen. Het is daarom goed om van te voren na te gaan hoe extra aflossen te werk gaat bij je persoonlijke geldverstrekker.

Hypotheekadviseur Luka

Wil je meer weten over de boetevrije rente?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

De voorwaarden voor het boetevrij aflossen van je hypotheek

In de hypotheekakte staat beschreven hoeveel je boetevrij kunt aflossen per jaar, ook staan in de hypotheekakte staan een paar voorwaarden waaronder je wel boetevrij kan inlossen.

  • Bij het einde van een rentevaste periode
  • Bij de verkoop van je woning
  • Bij de executieverkoop van je woning
  • Bij het tenietgaan van je woning
  • Wanneer de dagrente hoger is als je contractrente
  • Wanneer er een uitkering is uit een overlijdensrisicoverzekering

Boeterente

In sommige gevallen is het zo dat je niet aan de voorwaarden voldoet om boetevrij te kunnen aflossen of je lost meer af dan wat er in de hypotheekakte beschreven staat. In deze gevallen kan je nog steeds vervroegd aflossen alleen komt hier een boeterente bij kijken. Deze boeterente is een compensatiebedrag voor de geldverstrekker die een rentebedrag misloopt zodra je sneller aflost dan de looptijd bedraagt. 

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*