Notaris kosten

Wat is een notaris?

Een notaris helpt bij het opstellen van rechtsgeldige en bindende afspraken. De notaris is hierbij onpartijdig, onafhankelijk en denkt aan de belangen van alle partijen. De notaris moet meestal ingeschakeld worden om zaken zwart op wit te zetten. Zo stelt de notaris deze afspraken op in een document zoals bijvoorbeeld een overeenkomst of akte.

In bepaalde situaties is het verplicht om een notaris in te schakelen omdat de notaris de enige is die bevoegd is om een notariële akte op te stellen. Een voorbeeld waar je een notaris voor nodig hebt is bij de koop van een huis.

Waar heb je een notaris voor nodig?

Familie en persoonlijke zaken

Familie en persoonlijke zaken

 • Bij het opstellen van een testament
 • Bij het opstellen van partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden
 • Bij periodieke schenkingsovereenkomst

Er zijn ook zaken waar een notaris niet verplicht is maar wel wordt aangeraden.

 • Bij het opstellen van een samenlevingscontract
 • Bij het opstellen van afspraken over schenkingen
 • Bij het opstellen van een levenstestament
 • Bij de verdeling en afhandeling van een erfenis

Verkoop en koop van vastgoed

Verkoop en koop van vastgoed

 • Bij het kopen van vastgoed
 • Bij het verkopen van vastgoed
 • Bij executieveilingen
 • Bij de splitsing van een gebouw

 

zaken rondom je onderneming

zaken rondom je onderneming

 • Bij het vastleggen of veranderen van rechtsvorm voor een onderneming
 • Bij het wijzigen van statuten, dit zijn grondregels die grondslag liggen aan bepaalde rechtspersonen zoals bijvoorbeeld een naamloze vennootschap.
 • Bij wijzigingen in eigendom
 • Bij wijzigingen in aandelen
kredietadviseur zakelijk

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over notaris kosten.

Notaris kosten

Elke notaris werkt vanuit eigen tarief, daarom is het verstandig om meerdere facturen op te vragen om ze te kunnen vergelijken. Hieruit kan je dan de beste keuze maken voor je persoonlijke situatie.

Notarissen zijn over het algemeen verplicht om hun diensten te verlenen aan het publiek, daarom mag er op geen manier onderscheid gemaakt worden in wie er wel of niet geholpen wordt. iedereen heeft wettelijk het recht op een notaris.

Een notaris voor een hypotheek

Een notaris voor een hypotheek is verplicht. De notaris is de enige die bevoegd is om de hypotheekakte en de akte van levering op te stellen. Voor allebei deze aktes rekent de notaris een bedrag. Hieronder staat beschreven bij welke situaties je een notaris nodig hebt bij een hypotheek.

 • Wanneer je een huis wil kopen, ben je verplicht een notaris in te schakelen. De notaris is de enige die een hypotheekakte en akte van levering mag opstellen. voor deze aktes ben je gemiddeld 500 euro per stuk kwijt. 
 • Wanneer je een hypotheek wil oversluiten naar een andere geldverstrekker is er een nieuwe hypotheekakte nodig, hiervoor heb je dan een notaris nodig.
 • Wanneer je een tweede hypotheek wil afsluiten moet je (in sommige gevallen) ook naar de notaris omdat hiervoor een nieuwe hypotheekakte opgesteld voor moet worden. Als het verhoogde bedrag binnen de inschrijving van de huidige hypotheek valt, is de notaris niet nodig.

Zijn de notariskosten fiscaal aftrekbaar?

De notariskosten van de leveringsakte zijn niet aftrekbaar fiscaal aftrekbaar. De notariskosten moeten met eigen geld gefinancierd worden omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen met een hypotheek, dit is 106% als je investeert in energiebesparende voorzieningen.

De notariskosten van de hypotheekakte zijn (soms) aftrekbaar, dit kan alleen als de notariskosten zijn gemaakt voordat er een lening is afgesloten om de verbouwing, aankoop of het onderhoud van de woning te financieren.

Kosten koper

De kosten koper zijn de bijkomende kosten die je betaald om eigenaar te worden van een huis. De kosten koper zijn meestal 6% van de woningwaarde en deels fiscaal aftrekbaar. De notaris kosten vallen onder de kosten koper. Andere kosten van de kosten koper zijn de taxatiekosten, de hypotheekadvieskosten en soms de overdrachtsbelasting. Lees hier meer over de kosten koper.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*