Kosten Koper

Kosten Koper (K.K.)

Kosten Koper is een vakterm in de vastgoed en makelaardijsector. De kosten koper verwijst naar het bedrag wat je betaald om eigenaar te worden van een huis. Vaak worden alle kosten die gemaakt worden om een nieuw huis te kopen gezien als de kosten koper en hierbij komen dan de kosten voor het hypotheekadvies en de kosten voor de taxatie.

De kosten koper bedragen gemiddeld ongeveer 4 tot 6 procent van de woningwaarde, en het grootste deel hiervan is fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit een paar posten, hierbij zijn er voor sommige kosten mogelijkheden om deze te laten vervallen. De posten die kunnen vervallen staan onder ‘variërende kosten koper’. De kosten die je onder normale omstandigheden betaald als kosten koper zijn:

  • De kosten voor de makelaar
  • De kosten voor het Kadaster
  • De overdrachtsbelasting
  • De kosten voor de notaris

Er zijn ook situaties waarin de verkoper de kosten koper betaald en deze voor de koper dus komen te vervallen, dit is ook wel ‘vrij op naam’. Vrij op naam zie je vaak bij nieuwbouwhuizen omdat deze niet van eigenaar gewisseld worden, zo proberen gemeenten de koop van nieuwbouwhuizen te stimuleren.

Variërende kosten koper

Er zijn een paar kosten die binnen kosten koper vallen maar kunnen verschillen per persoonlijke situatie. Dit zijn:

  • Nationale Hypotheek Garantie hypotheek
    Wanneer je een NHG hypotheek afsluit betaal je een eenmalig bedrag die 0,6% van je totale hypotheeksom bedraagt. Lees hier meer over de NHG.
  • Overdrachtsbelasting
    Starters krijgen de mogelijkheid om tot hun 35ste verjaardag vrijstelling te krijgen op de overdrachtsbelasting, deze is één keer te gebruiken en hoeft niet bij het eerste huis al gebruikt te worden. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de woningwaarde. Lees hier meer over de overdrachtsbelasting.

Overige kosten van een huis kopen

Er zijn ook andere kosten die komen kijken bij een huis kopen die niet binnen de kosten koper vallen, dit zijn:

  • Makelaarskosten
    Deze kosten zijn voor de makelaar die je door het hele proces van het kopen of verkopen van een huis begeleid.
  • Bankgarantie
    Na het opstellen van de koopovereenkomst wil de verkopende partij vaak dat je bij het tekenen van de koopakte een waarborg som overmaakt of een bankgarantie stelt. Dit bedrag is meestal 10 procent van de koopsom.
hypotheekadviseur-luka

Wil je meer weten over de kosten koper?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Kosten Koper met uitzonderingen

Nieuwbouw

Nieuwbouw

De kosten koper bij nieuwbouwhuizen is een stuk lager omdat er bepaalde posten wegvallen. Nieuwbouwhuizen worden meestal op ‘vrij op naam’ verkocht, dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden omdat je de eerste bewoner bent en er niks overgedragen hoeft te worden.

De posten van de kosten koper die je wel betaald bij een nieuwbouwhuis zijn de notariskosten voor de hypotheekakte, de aanvraag kosten voor een NHG hypotheek en de bankgarantie.

Bij nieuwbouwhuizen worden soms de notariskosten inbegrepen bij de koopprijs.

Overwaarde

Overwaarde

De kosten koper kunnen niet meer gefinancierd worden door een hypotheek, dit is het gevolg van een nieuwe wetgeving sinds 2018 die bepaald dat je maximaal 100% van je woningwaarde mag lenen voor je hypotheek. In de woningwaarde zitten de kosten koper niet verwerkt. Door deze regelgeving ben je dus verplicht eigen geld in te leggen. Wanneer je de kosten koper niet met eigen geld kan financieren is het mogelijk om deze te financieren met de overwaarde van de oude woning.

 

Starters

Starters

Starters op de woningmarkt zijn mensen tussen de 18 en 35 jaar. Voor deze starters is bij de koop van een huis vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij een huis tot 440.000 euro. Deze vrijstelling is 1 keer te gebruiken tot je 35 jaar bent, dit hoeft dus niet te betekenen dat je deze vrijstelling hoeft te gebruiken bij je eerste huis.

Kosten Koper financieren

Kosten Koper financieren

De kosten koper kunnen niet meer gefinancierd worden door een hypotheek, dit is het gevolg van een nieuwe wetgeving sinds 2018 die bepaald dat je maximaal 100% van je woningwaarde mag lenen voor je hypotheek. In de woningwaarde zitten de kosten koper niet verwerkt. Door deze regelgeving ben je dus verplicht eigen geld in te leggen.

Je betaald de kosten koper dus van eigen geld. In het geval dat je deze kosten niet kunt betalen zou je kunnen denken aan het financieren door middel van een schenking.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Verzekering aanvragen in één minuut, geheel vrijblijvend

Laat ons weten welke verzekering u nodig heeft en wij helpen u verder.
Naam(Vereist)

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)