Overbruggingskrediet

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet, of ook wel de overbruggingshypotheek, is een lening die wordt gebruikt wanneer je gaat verhuizen. Met deze lening leen je een bedrag dat vrijkomt uit de verkoop van je oude huis vooruit om je nieuwe huis te financieren. Dit doe je in de periode waarin het oude huis te koop staat en je dit geld ook nog niet in bezit hebt. Het overbruggingskrediet is een tijdelijke financiering en maakt dus de overwaarde waar je nog niet over beschikt vrij voor je nieuwe woning.

Tijdens het overbruggingskrediet heb je drie lopende leningen rondom je huis

De hypotheek op je oude huis

01

Het overbruggingskrediet

02

De tweede (nieuwe) hypotheek op je nieuwe huis

03

Hoe hoog is het overbruggingskrediet?

Meestal leen je niet het volledige geschatte bedrag van de overwaarde van de geldverstrekker. Dit komt omdat de overwaarde geen garantie geeft en deze dus nog kan veranderen. Geldverstrekkers lenen daarom vaak maximaal 80 tot 90 procent van de verwachte overwaarde uit.

Let wel op dat de rente over het overbruggingskrediet doorgaans hoger is dan de hypotheek omdat je voor de bank met deze lening een groter risico vormt. Bovendien komen er notariskosten kijken bij het overbruggingskrediet waar je rekening mee moet houden. Gelukkig is de rente van het overbruggingskrediet wel fiscaal aftrekbaar zolang je deze hypotheek gebruikt voor je hoofdverblijf.

Bijleenregeling

Het is belangrijk om te weten dat de rente van het overbruggingskrediet niet meer (volledig) aftrekbaar is wanneer de bijleenregeling intreedt. De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van een woning moet volgens de bijleenregeling verplicht geïnvesteerd worden binnen de drie opvolgende jaren als je een nieuwe woning koopt. Wanneer je dit niet doet heb je bij een nieuwe hypotheek voor de volledige kost van het nieuwe huis geen recht op hypotheekrenteaftrek over de overwaarde die opnieuw geleend moet worden. Lees meer over de bijleenregeling hier.

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over overbruggingskrediet.

Hoe werkt het overbruggingskrediet?

Nadat je oude woning is verkocht, heb je de mogelijkheid om zowel het overbruggingskrediet als de hypotheek van je oude huis af te lossen. De duur van een overbruggingskrediet varieert afhankelijk van de geldverstrekker, maar ligt meestal tussen 6 maanden en 2 jaar. Indien de woning na het verstrijken van deze periode nog niet is verkocht, is het raadzaam contact op te nemen met de geldverstrekker om de verdere mogelijkheden te bespreken. Wanneer de oude woning wel wordt verkocht, wordt je oude hypotheek afgelost en wordt ook het overbruggingskrediet afgelost met de overwaarde van de oude woning. Na je de oude woning hebt verkocht en je de oude hypotheek en het overbruggingskrediet hebt ingelost heb je alleen nog een lopende nieuwe hypotheek.

Over het overbruggingskrediet betaal je rente, deze rente is onder voorwaarden aftrekbaar. De rente van het overbruggingskrediet is aftrekbaar wanneer de oude woning te koop staat en leeg is, hierbij moet de nieuwe woning in aanbouw zijn.

De voor- en nadelen van overbruggingskrediet

Voordelen

  • Je kan de periode tussen twee woningen overbruggen
  • Je lost in een keer deze lening af dus je hebt geen extra aflossing
  • De overwaarde kan je gebruiken voor de nieuwe woning
  • De kosten vallen vaak mee omdat het een lening over een korte periode is

Nadelen

  • Tijdelijk hogere maandlasten
  • Er zijn soms aanvullende voorwaarden
  • Vaak is deze lening voor maximaal 6 maanden tot 2 jaar
  • De rente is hoger dan de hypotheekrente van de woning
  • Soms valt de daadwerkelijke overwaarde tegen en valt deze onder het bedrag die je hebt gekregen in het overbruggingskrediet, dit moet je dan terugbetalen aan de geldverstrekker

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*