Een overbruggingskrediet is een lening die gebruikt wordt als je gaat verhuizen, je leent hierbij een bedrag wat uit je oude huis zal komen bij de verkoop om je nieuwe huis te financieren. Dit doe je in de periode waarin het oude huis te koop staat en je dit geld ook nog niet in bezitting hebt. De overbruggingskrediet maakt dus de overwaarde waar je nog niet over beschikt vrij.
Tijdens de overbruggingskrediet heb je drie lopende leningen rondom je woning.
Zodra je oude woning wordt verkocht kan je de overbruggingskrediet en de hypotheek van je oude huis aflossen.
De lengte van een overbruggingskrediet verschilt per geldverstrekker maar verschilt meestal van 6 maanden tot 2 jaar. Is de woning na deze looptijd niet verkocht? neem contact op met de geldverstrekker om te kijken wat de verdere mogelijkheden zijn.
Vaak krijg je niet de volledige geschatte overwaarde geleend van de geldvertrekker, dit komt omdat de overwaarde geen garantie geeft en dit dus nog kan veranderen. Omdat de overwaarde niet vaststaat lenen geldverstrekkers daarom maximaal 80 tot 90 procent van de verwachte overwaarde uit.
Let wel op dat de rente over het overbruggingskrediet hoger is dan de hypotheek omdat je voor de bank met deze lening een groter risico bent. Ook komen notariskosten kijken bij de overbruggingskrediet waar je rekening mee moet houden. De rente van het overbruggingskrediet is wel fiscaal aftrekbaar zolang je deze hypotheek gebruikt voor je hoofdverblijf.
De rente van het overbruggingskrediet is niet meer (geheel) aftrekbaar wanneer de bijleenregeling intreedt. De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van een woning moet volgens de bijleenregeling verplicht geïnvesteerd worden binnen de drie opvolgende jaren als je een nieuwe woning koopt. Wanneer je dit niet doet heb je bij een nieuwe hypotheek voor de volledige kost van het nieuwe huis geen recht op hypotheekrenteaftrek over de overwaarde die opnieuw geleend moet worden.