Recreatie woning

Recreatiewoning

Een recreatiewoning is een woning die je kan huren of kan kopen voor een vakantie, een recreatiewoning is dus ook wel een vakantiehuisje.

Mag je wonen in een recreatiewoning?

De gemeente deelt een gebied in op woonbestemming of recreatiebestemming, hierop wordt gebaseerd of je in een recreatiewoning permanent mag wonen. De naam zegt het al maar je mag wel permanent in een recreatiewoning wonen als  deze woning op een woonbestemming staat, zodra dit recreatie huis staat in een recreatiebestemming mag je hier niet in permanent wonen.

Een recreatiewoning financieren

Om een recreatiewoning te financieren moet je zelf minimaal 30% van de waarde financieren met eigen geld, ook dit doet niet elke bank, de banken die dit wel doen zijn ING en BLG wonen.

Bij een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

5 manieren om een recreatie woning te financieren

Recreatiewoning financieren met een doorlopend krediet

Recreatiewoning financieren met een doorlopend krediet

Het is mogelijk om je recreatiewoning te financieren met een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet heb je een opname limiet waarbij je geld kan aflossen. Over het opgenomen gedeelte betaal je vervolgens rente. Je recreatiewoning financieren met een doorlopend krediet wordt gezien als onverstandig. De rentes op doorlopende kredieten liggen namelijk erg hoog, waardoor je maandlasten om je recreatiewoning te financieren erg hoog zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om constant geld op te nemen, waardoor sommige mensen in geld nood blijven zitten omdat ze structureel blijven opnemen en aflossen. Hierdoor komt er, voor sommige mensen, geen eind aan de lening.

Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening

Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening

De tweede en, in de meeste gevallen, de beste optie om een recreatiewoning te financieren: een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag en spreek je van te voren af binnen welke tijd je de lening aflost. Hierdoor is er op voorhand veel duidelijkheid. Daarnaast is je recreatiewoning financieren via een persoonlijke lening ook de goedkoopste optie (als een hypotheek niet mogelijk is. Let wel op dat je voor een persoonlijke lening niet direct naar je huisbank gaat. Hier betaal je namelijk een hogere rente dan bij gespecialiseerde banken. Het is altijd slim om een onafhankelijk tussenpersoon bij meerdere banken een offerte te laten opvragen. Dit is ook nog eens gratis en volledig vrijblijvend!

Recreatiewoning financieren door koop op afbetaling

Recreatiewoning financieren door koop op afbetaling

Het is mogelijk om een recreatiewoning te financieren middels koop op afbetaling. Dit lijkt op het eerste oog wellicht aantrekkelijk, maar er zitten een paar flinke nadelen aan. Allereerst de kosten.  Daarnaast kleven er nog een paar nadelen aan. In sommige gevallen ben je, na volledige afbetaling, nog steeds geen eigenaar van de grond of de recreatiewoning . Daarnaast heb je vaak ook geen inspraak over de financieringsperiode, wat je bij een persoonlijke lening wel hebt. Je kan dus niet kiezen in hoeveel jaren je het bedrag terug wil betalen (en dus hoeveel rente je betaalt).

Wil je toch voor deze financieringsvorm kiezen? Maak dan goede afspraken met de aanbieder over wie aan het eind van de betaling eigenaar is en welke mogelijkheden je hebt met betrekking tot betaalperiodes.

Recreatie woning financieren met overwaarde

Recreatie woning financieren met overwaarde

Soms is het ook mogelijk om de overwaarde van je eerste woonhuis te gebruiken voor je tweede (recreatie) woning, dit is echter niet makkelijk. De makkelijkste manier is om een in een huurwoning te gaan wonen en het koophuis te verkopen.

Recreatiewoning financieren met een hypotheek

Recreatiewoning financieren met een hypotheek

Een recreatiewoning financieren met een hypotheek is de goedkoopste maar tevens de lastigste manier om een recreatiewoning te financieren. Het is ook zeker niet onmogelijk. Er zijn een paar regels met betrekking tot je recreatiewoning financieren met een hypotheek.

  1. De woning moet een fundering van beton hebben. Als de woning een andere fundering heeft dan is een hypotheek voor een recreatiewoning NIET mogelijk.
  2. De grond waarop de recreatiewoning staat moet worden meegefinancierd met de hypotheek. Wil je alleen het recreatiewoning kopen zonder de bijbehorende grond? Dan is een hypotheek voor een chalet NIET mogelijk.
  3. Is de beoogde recreatiewoning jullie tweede woning? Dan is het vooral afhankelijk van het wel of niet hebben van overwaarde op je eerste woning. Een hypotheek voor een tweede woning is namelijk lastig zonder overwaarde. Maar, als je een overwaarde hebt kan je je huidige hypotheek eenvoudig verhogen, waardoor je het recreatiewoning kan financieren. Je kan bij het verhogen van je huidige hypotheek zelfs direct je hypotheek oversluiten naar een lagere rente, zodat je lagere maandlasten hebt.

Denk je erover om je recreatiewoning te financieren met een hypotheek? Houd dan wel rekening met de advieskosten en notaris kosten. Al kan je deze, bij genoeg overwaarde, meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hierdoor kan het financieren met een hypotheek wellicht de goedkoopste optie zijn voor je recreatiewoning financiering. Bij Oversluiten.nl kan je middels een, gratis en vrijblijvend, advies gesprek kijken wat de beste optie is om jouw recreatiewoning te financieren.

Nooit kosten zonder resultaat

Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Als je niet bespaart, betaal je ons ook niet. Het in kaart brengen van je financiële situatie is altijd gratis en zonder verplichtingen.

Altijd het beste advies

Wij combineren digitaal advies met een persoonlijke touch. Onze adviseurs zijn flexibel en staan ook in de avonden en weekenden voor je klaar. Jouw gemak en vertrouwen zijn onze prioriteit.

Altijd de laagste rente

Als onafhankelijk erkend adviseur houden we de rentestanden scherp in de gaten. We geven je direct een seintje als jouw rente omlaag kan, zodat je nooit te veel betaalt.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden