Ik ga scheiden

Alles wat je moet weten als je gaat scheiden

Zit je in een moeilijke periode en overweeg je om te scheiden? Deze beslissing heeft niet alleen emotionele, maar ook financiële gevolgen. Op deze pagina geven we je inzicht in de belangrijkste financiële zaken waar je aan moet denken bij een scheiding. Van het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden tot de impact op je hypotheek en leningen; we bespreken het allemaal. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Lees verder om te ontdekken hoe je deze complexe fase zo soepel mogelijk kunt doorlopen.

Ontdek je opties via Oversluiten.nl

Uit elkaar gaan met een koophuis?

Indien je een koophuis hebt en uit elkaar gaat, zijn er verschillende financiële routes die je kunt bewandelen. Elk heeft zijn eigen implicaties en vereist een unieke aanpak:

  • Hypotheek overzetten na scheiding: In dit scenario neem jij de hypotheek over en wordt je volledig verantwoordelijk voor de maandelijkse lasten. Eventuele overwaarde? Dan is uitkopen van je partner noodzakelijk.
  • Huis verkopen na uiteengaan: Als blijven wonen geen optie is, kan het huis worden verkocht. De hypotheek wordt afgelost uit de verkoopopbrengst en resterende overwaarde wordt verdeeld.
  • Samen eigenaar blijven: Het kan financieel of emotioneel gunstiger zijn om samen eigenaar te blijven. Dit vereist duidelijke afspraken en mogelijk professioneel advies.

Twijfel je over de beste keuze? Oversluiten.nl staat klaar met deskundig advies om je door deze financiële knoop heen te helpen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

financiële ontzorging

Dé onafhankelijke expert

Als dé onafhankelijke expert op het gebied van hypotheken, leningen en verzekeringen, zetten we bij Oversluiten.nl alles op alles om jou financieel te ontzorgen. Met meer dan 20 jaar ervaring hebben we niet alleen een schat aan kennis en ervaring opgebouwd, maar ook een diepgeworteld begrip van wat onze klanten nodig hebben. We analyseren jouw huidige financiële situatie, ontdekken de beste mogelijkheden en zorgen dat je maximaal voordeel haalt uit de kansen die er liggen. Onze missie? Samen geld vrijmaken, voor jou.

Alles over overwaarde bij het scheiden

Na het samen kopen van een huis, ben je gezamenlijk de eigenaar van het huis. De hypotheek is ook gezamenlijk. Partners die uit elkaar gaan, hebben waarschijnlijk ook een overwaarde te verdelen. Hoe gaat het verdelen van de overwaarde in z’n werk en moet het huis verkocht worden door de overwaarde?

Partners die uit elkaar gaan en een gezamenlijke woning hebben, moeten aandacht hebben voor het verdelen van de overwaarde en andere bezittingen en schulden. De overwaarde is het bedrag waar het huis voor te verkopen is minus de hypotheek op het huis. Een huis kan ook zorgen voor schulden. In dat geval is de hypotheekschuld hoger dan de verkoopwaarde van het huis. In beide gevallen moet er een verdeling plaatsvinden over de ex-partners.

Overwaarde bij scheiding

Alles wat je moet weten

Zijn beide partners voor de helft eigenaar van het huis?

Zijn beide partners voor de helft eigenaar van het huis?

Je kunt beide voor 50% eigenaar van het huis zijn, maar een andere verdeling is ook mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat een van beide partners de eigenaar is van het huis. Voordat je de overwaarde kunt verdelen, moet je eerst weten hoe de eigendomsverhouding is. In veel gevallen zullen (ex)partners ieder voor 50% eigenaar zijn van het huis.

Wie heeft waar recht op?

Wie heeft waar recht op?

In huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract kun je vastleggen wie waar recht op heeft bij het uit elkaar gaan of bij een scheiding. Bij een scheiding of het verbreken van een samenleving is het eerst belangrijk om uit te zoeken wie waar recht op heeft. Dit kun je navragen bij de notaris waar je het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden hebt vastgelegd. Bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden, spreken we over een gemeenschap van goederen of van een beperkte gemeenschap van goederen. Nadat de verdeling bekend is, kun je kijken naar de verdeling van de overwaarde.

De manieren om de overwaarde te verdelen met de ex-partner

De manieren om de overwaarde te verdelen met de ex-partner

Hoe de overwaarde verdeeld moet worden is afhankelijk van de plannen met het huis. Bij verkoop is de verdeling van de overwaarde eenvoudig. Na verkoop wordt de uitgekeerde overwaarde verdeeld over de beide huiseigenaren. Als een van beide het huis op naam krijgt, moet deze partner de ex uitkopen. De partner die het huis op naam krijgt kan hiervoor een extra hypotheek afsluiten. Het inkomen van de overnemende partner moet wel hoog genoeg zijn voor het betalen van de hypotheeklasten plus de extra hypotheek voor het uitkopen van de ex-partner.

Voorbeeld

Een echtpaar (gehuwd in gemeenschap van goederen) gaat scheiden. De gezamenlijke woning heeft een waarde van €350.000 en nog een hypotheek van €150.000. Als we de kosten voor het verkopen buiten beschouwing laten, bedraagt de overwaarde €200.000. Als een van de partners de ander wil uitkopen, moet de vertrekkende partner dus een bedrag van €100.000 meekrijgen. Hiervoor kan de partner die het huis op naam krijgt een extra hypotheek  afsluiten.

Verkoop noodzakelijk bij een scheiding?

Verkoop noodzakelijk bij een scheiding?

Bij het verbreken van de samenleving kan verkoop de enige optie zijn door een (te) grote overwaarde. Het uitkopen van de ex-partner kan een te grote financiële belasting zijn om het huis aan een van beide toe te bedelen.

De overwaarde is één van de te verdelen vermogensbestanddelen

De overwaarde is één van de te verdelen vermogensbestanddelen

Er zijn meer bezittingen die verdeeld moeten worden bij het verbreken van een samenleving, geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Partners kunnen ook besluiten om de overwaarde bij één van de partners te laten en het verschil op een andere manier te compenseren. De partner die in het huis wil blijven wonen krijgt de overwaarde en de andere partner krijgt bijvoorbeeld de inboedel, het geld en de gezamenlijke auto. 

Vrijblijvend adviesgesprek?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.
Hoe pak je dit aan?

Gezamenlijke lening na een scheiding

Scheiden en een gezamenlijke lening? Dat is een complexe kwestie. Het splitsen van een lening klinkt als een eerlijke oplossing, maar banken zijn vaak niet bereid om hieraan mee te werken. Waarom? Simpelweg omdat het niet in hun belang is; ze hebben liever één contract waarbij beide ex-partners aansprakelijk blijven. Als de lening niet gesplitst kan worden, blijf je financieel afhankelijk van je ex, wat in de praktijk vaak tot problemen leidt. Een onafhankelijk financieel adviseur kan hier uitkomst bieden. Bij Oversluiten.nl hebben we ruime ervaring met dit soort lastige financiële puzzels en verkennen graag alle mogelijke opties voor je. Heb je nog vragen of wil je advies? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Verschillende soorten hypotheekadviseurs

Een onafhankelijke hypotheekadviseur, zoals die bij Oversluiten.nl, kijkt verder dan zijn of haar neus lang is. We hebben geen binding met banken of andere financiële instellingen. Ons onafhankelijk advies zorgt ervoor dat we geheel objectief naar een situatie kijken en aanbieden wat het best aansluit bij jouw behoeften. We richten ons volledig op wat voor jou het meest gunstig is en geven onafhankelijk hypotheekadvies.

Eigen bank of instelling

Een afhankelijke hypotheekadviseur is vaak gelinkt aan specifieke financiële instellingen. Dit betekent dat ze wellicht niet altijd het volledige aanbod aan hypotheekproducten aanbieden en zich vaak richten op de producten van hun eigen bank of instelling. Dat is uiteraard ook goed hypotheek advies. Het enige nadeel is dat zij waarschijnlijk niet naar meerdere geldverstrekkers kijken.

Persoonlijk adviesgesprek met een van onze adviseurs

Scheiden brengt een hoop veranderingen met zich mee, ook op financieel gebied. Het herstructureren van je hypotheek is vaak een noodzakelijke stap. Bij Oversluiten.nl kun je terecht voor onafhankelijk en deskundig advies specifiek gericht op jouw situatie. Wij helpen je bij het herberekenen van je maximale hypotheek, het selecteren van de juiste hypotheekvorm en het navigeren door de complexe wereld van hypotheekaanbieders.

Heb je vragen over wat er met je hypotheek gebeurt als je gaat scheiden? Of wil je direct een nieuwe hypotheek afsluiten? Neem contact op met onze experts voor persoonlijk en gericht advies. Laat Oversluiten.nl jouw financiële mogelijkheden in kaart brengen en je helpen met het maken van de juiste keuzes. Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan en krijg antwoorden op al je vragen. Onze adviseurs staan klaar om je te begeleiden.

Neem contact op

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*