Variabele rente

Variabele rente

Bij een variabele rente kan het rentepercentage op elk moment veranderen, dit heeft invloed op je maandelijkse lasten, deze kunnen ook op elk moment variëren. De rente kan maandelijks, per kwartaal of halfjaarlijks veranderen. De rentetarieven zullen dus in een relatief korte termijn steeds kunnen veranderen. De variabele rente kan zorgen voor onzekere maandlasten voor een looptijd die tot 30 jaar kan zijn. Hoe deze variabele rente zich zal ontwikkelen over de looptijd is in de schatten maar geeft nooit definitieve duidelijkheid. De variabele rente kan hierom voordelen bieden wanneer de rente voor een langere tijd daalt maar ook nadelen geven wanneer de rente ineens gaat stijgen.

Bandbreedte

Bij sommige banken kan je voor de variabele rente een bandbreedte afspreken. De bandbreedte is een vorm van variabele rente omdat je met de geldverstrekker een hypotheekrente percentage afspreekt met een marge. Op deze manier kan de rente niet lager dan een bepaald percentage uitvallen en ook niet hoger stijgen dan het afgesproken percentage. Door de bandbreedte kan je toch van de variabele rente profiteren met enige zekerheid. Een hypotheekrente wordt wel hoger met een bandbreedte dan zonder omdat de bank risico loopt dat de hypotheekrente boven de bandbreedte komt. Binnen de bandbreedte zijn twee varianten.

– Gekoppeld aan de hypotheekduur
Deze bandbreedte loopt gedurende de hele looptijd van de hypotheek.

– Gekoppeld aan rentevaste periode
Deze bandbreedte loopt gedurende de rentevaste periode die je hebt afgesproken met de geldverstrekker. Na deze periode kan je de breedte aanpassen en hiermee andere rentetypes kiezen.

Plafondrente

Bij sommige banken kan je voor de variabele rente een plafondrente afspreken. De naam zegt het al, de rente kan niet hoger stijgen dan het ‘plafond’ wat je hebt afgesproken met de geldverstrekker. Door de plafondrente kan je gebruik maken van de lage rentes en wanneer deze rente stijgt kan dit percentage niet hoger dan het afgesproken maximale rentepercentage. Door middel van de plafondrente heb je meer zekerheid op je maandlasten omdat deze niet ineens heel hoog kunnen schieten.

Voor variabele rente met plafond betaal je een hoger rentepercentage dan bij een variabele rente zonder plafond. De reden voor een hoger rentepercentage met plafond is omdat de geldverstrekker risico loopt dat de rente boven het plafond zal uitkomen.

Wil je meer weten over variabele rente?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Vaste en variabele rente

Het rentepercentage is altijd in beweging, dit komt door de rente waartegen Europese banken geld aan elkaar lenen, het rentepercentage wordt vastgesteld in deze Euribor-rente. Wanneer je een hypotheek afsluit kan je kiezen voor een vaste rente voor een bepaalde looptijd. Wanneer je voor een looptijd de rente vastzet betaal je deze rente over deze gehele rentevaste periode.

Bij het afsluiten van een hypotheek kan je ook kiezen voor hypotheek met variabele rente, hierbij schommelt de rente elke periode. Je spreekt bij het afsluiten van de hypotheek af hoelang deze perioden zullen zijn, dit kan meestal in een maand, half jaar of jaar. Sommige banken hebben van te voren in de voorwaarden staan hoe groot hun perioden zijn voor de variabele rentes.

Het kan ook zijn dat de variabele rente hoger uitvalt dan de vaste rente, hierdoor kan het zijn dat je liever een rentevaste periode aangaat. In deze situatie is het mogelijk om de rente voor 10 tot 30 jaar vast te zetten. Sommige geldverstrekkers brengen hiervoor wel opslag in rekening.

Is variabele rente iets voor mij?

Variabele rente is niet voor iedereen geschikt, daarom belangrijk om in gesprek te gaan met een adviseur die je het beste kan helpen met deze beslissing. Er zijn een aantal factoren die je zelf kunt overwegen bij interesse in de variabele rente.

  1. Variabele rente kan voordelig zijn als je hypotheek niet meer lang loopt en bijna is afgelost, hierbij kan je juist profiteren van een lage hypotheekrente op korte termijn.
  2. Als je op zoek bent naar flexibiliteit en je vind verwisselende maandlasten niet erg is de variabele rente ook mogelijk.
  3. Als het huidige rentepercentage hoger is dan het variabele rentepercentage kan het voordeliger uitpakken, hou hier wel in gedachten dat dit percentage kan veranderen in de volgende periode.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*