Rentevaste periode

Rentevaste periode

De rentevaste periode is de periode waarin de rente vaststaat en gelijk blijft, deze periode kan van 1 maand tot 30 jaar lopen, en 3 maanden voor het aflopen van deze rentevaste periode krijg je een nieuw rente aanbod. Gedurende deze periode heb je meer zekerheid over je vaste maandlasten, omdat deze voor deze rentevaste periode hetzelfde zijn.

Een rentevaste periode is voordelig wanneer de rente relatief laag is en je deze voor een langere tijd vast kan zetten voor het geval dat de rente gaat stijgen. De rente voor een langere periode vastzetten kan ook risico’s hebben omdat de rente ook kan verlagen. Het is voor deze reden belangrijk om een goede balans te vinden en je hierop te laten adviseren door een adviseur die kan helpen met de trends van de rentes.

Rentevaste periode bij studieschuld

Studieschuld is voor veel jongeren een welbekend begrip maar hoe zit de rente voor deze schuld? 

Als je stufi (de studiefinanciering) stopt, begint vanaf 1 januari de ‘aanloopfase’. In deze fase van 2 jaar hoef je nog niet af te lossen op je schuld. Vanaf de ‘aanloopfase’ wordt de rente voor 5 jaar vastgezet, dit is hiermee de looptijd van je rentevaste periode. Na de aanloopfase die 2 jaar duurt moet je maandelijks gaan aflossen op je studieschuld. Elke 5 jaar zal hierbij de rente aangepast worden.

De studieschuld mag je in een keer boetevrij aflossen.

Tussentijds veranderen van rentevaste periode

Wanneer een rentevaste periode voor een langere tijd is vastgezet, kan het zijn dat je na een tijd de hypotheek willen veranderen. Dit kan zijn voor betere voorwaarden of een ander rentepercentage,  je wil de hypotheek aanpassen op je huidige situatie. Uiteindelijk wil je natuurlijk een hypotheek die goed aansluit bij je levensstijl. De beste tijd om deze aanpassingen aan te brengen is aan het eind van de rentevaste periode. 

Soms wil je al eerder bij een lange rentevaste periode deze aanpassingen doorvoeren. Bij het onderbreken van een rentevaste periode brengt de geldverstrekker een opslag op het rentepercentage aan, deze opslag is de boete die over een periode bij de rente wordt uitgespreid. Deze boete is voor de verstrekker om te compenseren voor het bedrag dat ze mislopen omdat je een ander, en waarschijnlijk lager, rentepercentage gaat betalen.

Het einde van de rentevaste periode

Aan het einde van een rentevaste periode zijn er een paar opties voor de komende perioden. Zo krijg je 3 maanden voor het einde van de periode een mail van de hypotheek verstrekker met hierin alle opties. Hieruit maak je een keuze voor het beste rentepercentage met de beste voorwaarden die bij je persoonlijke situatie passen. Wanneer je de hypotheek wil oversluiten is dit ook de beste tijd om dit te doen. Aan het einde van de rentevaste periode kan je een aantal aanpassingen doen, zoals:

– Je kan een nieuwe periode aangaan met een nieuwe rente.

– Je kan de hypotheek oversluiten, hierbij kan je de nieuwe hypotheek passend maken op de huidige situatie.

– Je kan ook de hypotheek aflossen, dit kan boetevrij.

Wil je meer weten over de rentevaste periode?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Lange of korte rentevaste periode?

Lange rentevaste periode

  • Bij een kans dat een inkomstenbron wegvalt of weg gaat vallen.
  • Wanneer je de hypotheek net kan betalen
  • Wanneer je graag zekerheid hebt over een lange periode voor de vaste maandlasten.

Korte rentevaste periode

  • De inkomsten zijn genoeg om eventuele stijging in rentelasten te kunnen blijven financieren.
  • De hypotheeklasten zijn relatief laag in verhouding tot het salaris.
  • Je verwacht niet in deze woning te blijven voor een lange periode.

Overige informatie rentevasteperiode

Wat houdt de renteontwikkeling in?

Wat houdt de renteontwikkeling in?

De renteontwikkeling bij een hypotheek verwijst naar de veranderingen in de rentetarieven gedurende de tijd. De rente stijgt als het risico stijgt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de compensatie daarvoor moet zijn. Het rentepercentage verschilt op basis van de woningwaarde, de hypotheekvorm die je kiest, het risico eb de rentevaste periode.

Hoe krijg je je hypotheekrente per maand terug?

Hoe krijg je je hypotheekrente per maand terug?

De hypotheekrenteaftrek claim je in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt maandelijks de bruto hypotheeklasten en pas na verwerking van de aangifte krijg je het belastingvoordeel terug. Tevens kan je ook het fiscale voordeel iedere maand laten uitbetalen, dit kan door een voorlopige teruggaaf aan te vragen.

Hoe lang duurt een gemiddelde rentevaste periode?

Hoe lang duurt een gemiddelde rentevaste periode?

De rentevaste periode is 1,5,10 of 20 jaar, maar je kan een hypotheek ook voor 30 jaar vastzetten. Hoe langer de rentevaste periode duurt, hoe langer je dus het afgesproken rentepercentage blijft betalen. Bij een 10jaarse rente geldt dus dat je voor 10 jaar een vast percentage aan rente betaalt.

Kan je de rentevaste periode tijdens de looptijd wijzigen?

Kan je de rentevaste periode tijdens de looptijd wijzigen?

Ja, het is mogelijk om je rentevaste periode tussentijds te wijzigen om te zorgen dat je hypotheek beter bij je past en eventueel om te besparen op je maandlasten.

Het aanpassen van de rentevaste periode kan op twee manieren, namelijk:

  1. De huidige periode stopzetten en een nieuwe rentevaste periode/ hypotheek kiezen. (ook wel oversluiten genoemd)
  2. De huidige periode bij dezelfde aanbieder verlengen (dit wordt ook wel rentemiddeling genoemd)

Verschil rentevaste periode en variabele hypotheekrente

Verschil rentevaste periode en variabele hypotheekrente

De meeste mensen kiezen voor een rentevaste periode. Hierbij leg je de rente vast voor een aantal jaar. Overigens kan je ook een variabele hypotheekrente afsluiten. Hierbij wijzigt je hypotheekrente elke maand. Vooraf weet je dus niet wat je de volgende maand aan rente moet betalen. Een variabele hypotheekrente is gekoppeld aan de marktrente, deze stijgt of daalt dus elke maand.

Wil je weten of de variabele hypotheekrente iets voor jou is, dan kan je altijd advies vragen aan een van onze hypotheekadviseurs of lees hier meer over de variabele hypotheekrente.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*