De rentevaste periode is de periode waarin de rente vaststaat en gelijk blijft, deze periode kan van 1 maand tot 30 jaar lopen, en 3 maanden voor het aflopen van deze rentevaste periode krijg je een nieuw rente aanbod. Gedurende deze periode heb je meer zekerheid over je vaste maandlasten, omdat deze voor deze rentevaste periode hetzelfde zijn.
Een rentevaste periode is voordelig wanneer de rente relatief laag is en je deze voor een langere tijd vast kan zetten voor het geval dat de rente gaat stijgen. De rente voor een langere periode vastzetten kan ook risico’s hebben omdat de rente ook kan verlagen. Het is voor deze reden belangrijk om een goede balans te vinden en je hierop te laten adviseren door een adviseur die kan helpen met de trends van de rentes.
Studieschuld is voor veel jongeren een welbekend begrip maar hoe zit de rente voor deze schuld?
Als je stufi (de studiefinanciering) stopt, begint vanaf 1 januari de ‘aanloopfase’. In deze fase van 2 jaar hoef je nog niet af te lossen op je schuld. Vanaf de ‘aanloopfase’ wordt de rente voor 5 jaar vastgezet, dit is hiermee de looptijd van je rentevaste periode. Na de aanloopfase die 2 jaar duurt moet je maandelijks gaan aflossen op je studieschuld. Elke 5 jaar zal hierbij de rente aangepast worden.
De studieschuld mag je in een keer boetevrij aflossen.
Wanneer een rentevaste periode voor een langere tijd is vastgezet, kan het zijn dat je na een tijd de hypotheek willen veranderen. Dit kan zijn voor betere voorwaarden of een ander rentepercentage, je wil de hypotheek aanpassen op je huidige situatie. Uiteindelijk wil je natuurlijk een hypotheek die goed aansluit bij je levensstijl. De beste tijd om deze aanpassingen aan te brengen is aan het eind van de rentevaste periode.
Soms wil je al eerder bij een lange rentevaste periode deze aanpassingen doorvoeren. Bij het onderbreken van een rentevaste periode brengt de geldverstrekker een opslag op het rentepercentage aan, deze opslag is de boete die over een periode bij de rente wordt uitgespreid. Deze boete is voor de verstrekker om te compenseren voor het bedrag dat ze mislopen omdat je een ander, en waarschijnlijk lager, rentepercentage gaat betalen.
Aan het einde van een rentevaste periode zijn er een paar opties voor de komende perioden. Zo krijg je 3 maanden voor het einde van de periode een mail van de hypotheek verstrekker met hierin alle opties. Hieruit maak je een keuze voor het beste rentepercentage met de beste voorwaarden die bij je persoonlijke situatie passen. Wanneer je de hypotheek wil oversluiten is dit ook de beste tijd om dit te doen. Aan het einde van de rentevaste periode kan je een aantal aanpassingen doen, zoals:
– Je kan een nieuwe periode aangaan met een nieuwe rente.
– Je kan de hypotheek oversluiten, hierbij kan je de nieuwe hypotheek passend maken op de huidige situatie.
– Je kan ook de hypotheek aflossen, dit kan boetevrij.