Verhuurhypotheek

De Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is een manier waarop je een woning kan huizen om later te verhuren. Door een huis te verhuren kan je een extra inkomstenstroom creëren door een investering te doen in een verhuur huis. Als je niet genoeg geld hebt om het onroerend goed aan te schaffen met eigen middelen is het mogelijk om hiervoor een verhuurhypotheek af te sluiten.

Een verhuurhypotheek is een aparte hypotheek die je kan aanvragen voor de koop van een huis die je later gaat verhuren. Bij een normale hypotheek is het niet toegestaan om de woning te verhuren. Voor de verhuurhypotheek heb je hogere maandlasten omdat de geldverstrekkers van deze hypotheekvorm opslag op de hypotheekrente rekenen.

 

Toegangkelijkheid van de verhuurhypotheek

Niet alle banken verstrekken de verhuurhypotheek. Ook heeft elke geldverstrekker hierin zijn eigen voorwaarden en regels. Het is voor de verhuurhypotheek belangrijk dat je genoeg eigen geld kan inbrengen. Banken verstrekken meestal maximaal 50 tot 70 procent van de marktwaarde in verhuurde staat.

Omdat het best gecompliceerd is om een juiste bank te vinden met de beste voorwaarden voor jouw persoonlijke situatie kan je meestal alleen de verhuurhypotheek afsluiten via een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur heeft toegang tot het aanbod van de geldverstrekkers voor de verhuurhypotheek, zo kan de hypotheekadviseur de beste deal voorleggen.

Een huis kopen om te verhuren kan een goede investering zijn met snel zicht in je rendement, alleen komen hier wel veel regels bij kijken die ook vaak veranderen. De hypotheekadviseur zit constant op de verandering in aanbod van de geldverstrekkers en heeft daarom het beste zicht op het beste aanbod. Laat Oversluiten.nl je helpen bij deze investering door een vrijblijvend gesprek om te kijken naar je persoonlijke wensen en een verhuurhypotheek waar te maken.

hypotheekadviseur-luka

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over de verhuurhypotheek.
Deze kunnen variëren per geldverstrekker

De regels van een verhuurhypotheek

wga-loonaanvulling

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek geldt alleen als je zelf in de woning woont, dit is dus niet bij een verhuurwoning. Hierbij zijn dus de bruto- en netto maandlasten hetzelfde.

01
erfpacht

Huurinkomsten zijn onbelast

De huurinkomsten van de extra woning hoef je niet aan te geven bij de belasting. Als je meerdere woningen verhuurd kan je als ondernemer worden gezien en dan moet je wel belasting gaan betalen over de huurinkomsten.

02
wga-vervolguitkering

Vermogensrendementsheffing

Over vermogen moet je belasting betalen. Over het bedrag van de huurhypotheek hoef je geen belasting te betalen, de belasting betaal je dan alleen over het bedrag wat je zelf hebt ingelegd.

03

Van hypotheek naar verhuurhypotheek

Een normale hypotheek naar een verhuurhypotheek veranderen is verplicht wanneer je het koophuis wil gaan verhuren. Het is belangrijk dat je op deze woning een groot deel overwaarde hebt omdat de verhuurhypotheek 50 tot 70 procent van de marktwaarde dekt en je met de normale hypotheek 100 procent van de marktwaarde mocht lenen. Wanneer je dan deze hypotheek oversluit naar een verhuurhypotheek is het mogelijk dat je een boeterente moet betalen omdat de geldverstrekker rente misloopt wanneer je in een keer je hypotheek aflost.

Niet elke koopwoning mag verhuurd worden. Wanneer je toch de woning verhuurd en hiervoor geen toestemming hebt gevraagd kan de geldverstrekker de woning executie verkopen. Het is daarom belangrijk om altijd schriftelijk toestemming te vragen aan de hypotheekaanbieder of je de woning mag verhuren.

De voor- en nadelen van de verhuurhypotheek

Voordelen

  • De huurwoning levert extra inkomsten op
  • Je kan vermogen opbouwen met de inkomsten van de huurwoning
  • Vaak heb je een hoger rendement dan bij zelf sparen
  • Inflatiebescherming, deze kan helpen tegen de effecten van inflatie. Zo kunnen huurprijzen stijgen in tijden van inflatie, wat gunstig kan zijn voor de verhuurders.

Nadelen

  • Je moet altijd eigen geld inbrengen dit is meestal tussen de 30 en 50 procent van de marktwaarde in verhuur en kan dus veel geld zijn.
  • Het verhuurhuis kan in waarde dalen waardoor er een restschuld wordt opgebouwd.
  • De wetgeving en regelgeving kunnen in  het nadeel van de verhuurder uitkomen.
  • Verhuurder hebben ook verplichtingen zoals essentiële reparaties.
  • Tegenvallende huurinkomsten
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)